Μία «πράσινη» επενδυτική επανάσταση πραγματοποιείται στην Ελλάδα με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στην επιτροπή προστασίας του περιβάλλοντος, στη Βουλή.
Δεν παρέλειψε να προσθέσει την ανάγκη να δημιουργηθεί το «κατάλληλο χρηματοοικονομικό περιβάλλον».
Το θέμα της επιτροπής ήταν: «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και υπεύθυνες επενδύσεις».
Στόχος, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι «να οικοδομήσουμε ένα νέο οικονομικό μοντέλο με βάση τη βιώσιμη ανάπτυξη με στόχο τις πράσινες επενδύσεις», προσθέτοντας την ανάγκη να δημιουργηθεί το «κατάλληλο χρηματοοικονομικό περιβάλλον».
44 δισ. στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο υπουργός, στη χώρα μας «οι επενδύσεις για την εφαρμογή του ΕΣΕΚ αναμένεται να φθάσουν στα 44 δισ. ευρώ μέχρι το 2030», συμπληρώνοντας ότι «το περιβάλλον βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Ελλάδας», η οποία είναι θερμή υποστηρίκτρια του Green Deal της Επιτροπής, που στόχο έχει να χρηματοδοτήσει τις προσπάθειες προκειμένου η Ευρώπη να καταστεί η πρώτη ενεργειακά ουδέτερη ήπειρος.
Ανάγκη προώθησης του EU Taxonomy
Ο υπουργός, αναφέρθηκε στην ανάγκη προώθησης του EU Taxonomy, ενός ενιαίου πλαισίου κανόνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα διευκολύνουν τη ροή κεφαλαίων με θετικό αποτύπωμα στο περιβάλλον, την οικονομία και το κλίμα, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2020.
«Είναι απαραίτητο, λοιπόν, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα να συνεργαστούν για τη δημιουργία ενός πλαισίου ταξινόμησης, αξιολόγησης και επίβλεψης των πράσινων επενδύσεων σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», ανέφερε.
Έτσι, τόνισε, «θα διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις και κίνητρα για την περαιτέρω ανάπτυξη χρηματοπιστωτικών εργαλείων όπως τα πράσινα ομόλογα (greenbonds) και τα πράσινα δάνεια (greenloans), προσθέτοντας την ανάγκη “να υπάρξουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης των επιχειρήσεων και των επενδυτών για τις νέες δυνατότητες που ανοίγονται μπροστά τους».
Η ατζέντα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα
4,4 δισεκατομμύρια ευρώ στην απολιγνιτοποίηση
Όπως επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης, η ατζέντα του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα περιλαμβάνει προώθηση της απολιγνιτοποίησης της χώρας μέχρι το 2023, με στόχο η χώρα να καλύπτει από ΑΠΕ το 30% των συνολικών ενεργειακών της αναγκών και κατά 60% τις ανάγκες της για ηλεκτροδότηση. Μάλιστα ανέφερε ότι οι πόροι για τη δίκαιη μετάβαση αναμένεται να φθάσουν στα 4,4 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Επιπλέον, ανέφερε ως μέρος της ατζέντας του ΕΣΕΚ την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, τις πολιτικές ενεργειακής εξοικονόμησης με αύξηση κατά 3,5 φορές των διαθέσιμων πόρων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, τη βιώσιμη διαχείριση αποβλήτων, αλλά και την άμεση απόσυρση των πλαστικών μίας χρήσης, την υλοποίηση εθνικού σχεδίου αναδασώσεων, την προώθηση πολιτικών στήριξης των περιοχών Narura, καθώς επίσης και το πρόγραμμα αστικών αναπλάσεων.
Απλοποίηση αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ
Ο κ. Χατζηδάκης εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να ξεπεραστούν επενδυτικές δυσκολίες, αναφέροντας ως παράδειγμα την απολοποίηση αδειοδοτήσεων για τις ΑΠΕ, προαναγγέλλοντας μάλιστα νομοσχέδιο, που αναμένεται να έρθει το Μάρτιο, αλλά και σχετικό νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση που θα έρθει τον Ιούνιο.
«Είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομία να γίνει πράσινη»
Μιλώντας για τη ΔΕΗ και την βούληση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι “το 2010 η ΔΕΗ και οι ιδιώτες στην Ελλάδα τσακωνόντουσαν για τους λιγνίτες, ωστόσο από τότε μέχρι σήμερα, τα πράγματα έχουν αλλάξει τόσο πολύ, λόγω των πολιτικών που υιοθετήθηκαν για την κλιματική αλλαγή, ώστε η ΔΕΗ εξαιτίας του λιγνίτη έχασε το 2018 200 εκατ., το 2019 300 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος θα χάσει ακόμα περισσότερα”.
“Είναι επιτακτική ανάγκη η οικονομία να γίνει πράσινη. Έχουμε την ανάγκη να ακούσουμε τη διαμαρτυρία του περιβάλλοντος και του κλίματος για την επιβίωσή του”, δήλωσε σε παρέμβασή του ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας. Όπως ανέφερε, “η πράσινη ανάπτυξη, η πράσινη ατζέντα δεν είναι μόνο σωστή σε επίπεδο δεοντολογίας αλλά συμφέρει. Η ζωή στον πλανήτη δυσκολεύει”, είπε, προσθέτοντας ότι “όσοι αργήσουν να επενδύσουν στην πράσινη οικονομία θα χάσουν”.
Σπυράκη: Βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο το EU Taxonomy regulation
Από την πλευρά της, η ευρωβουλευτής της ΝΔ Μαρία Σπυράκη, αναφερόμενη στο EU Taxonomy regulation, επεσήμανε ότι “πρώτη φορά στον κόσμο τοποθετούνται κριτήρια με όρους πράσινης ανάπτυξης”, ενώ θα αποτελέσει το “βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο για μικρών και μεγάλων, αλλά και εθνικής κλίμακας επενδύσεων”.
Επιπλέον, έκανε γνωστό ότι η ΕΤΕπ ενέκρινε την αύξηση των πιστώσεων στο 50% για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, διαθέτοντας επιπλέον 30 δισ., ενώ από το 2021 δε θα χρηματοδοτεί επενδύσεις σε ορυκτά καύσιμα.
«Η Ευρωπαϊκή πράσινη συμφωνία (Green Deal) αποτελεί μία μεγάλη επανάσταση για να αλλάξουμε τη ζωή μας, να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Κάνοντας αυτή την στροφή δεν πρέπει να μείνει κανείς πίσω», ανέφερε.