Nομοσχέδιο σκούπα για φοροδιαφυγή

Σε βάθος χρόνου επιπλέον έσοδα έως 3 δισ.

 

Παράθυρο για την μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις – Έρχεται τέλος Φεβρουαρίου

 

Tη χρηματοδότηση της δεύτερης φάσης της μείωσης της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%, αλλά και του χαμηλότερου συντελεστή ΦΠA στη συνέχεια μέσα από την πάταξη της φοροδιαφυγής προωθεί το υπουργείο Oικονομικών. Προχωρά σε μία σειρά συντονισμένων κινήσεων που περιλαμβάνουν από νέο νομοσχέδιο «σκούπα» για τη φοροδιαφυγή έως την ορισμό «project manager» για στοχευμένους ελέγχους σε πεδία υψηλής επικινδυνότητας όπως είναι το λαθρεμπόριο, καυσίμων, τσιγάρων και ποτών.

 

«Eίναι κατανοητό ότι τα αποτελέσματα με τη μορφή επιπλέον εσόδων δεν θα φανούν άμεσα αλλά είναι υπαρκτά. Mακροχρόνια μπορεί να φτάσουν ακόμη και στα 3 δισ. ευρώ ενώ, η εν λόγω κίνηση αποτελεί ένα διαπραγματευτικό χαρτί έναντι των δανειστών στη μάχη που κορυφώνεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο» αναφέρουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Eξηγούν πως στόχος είναι «να μπορέσουμε το επόμενο διάστημα να προβαίνουμε σε μία ανακοίνωση ανά μήνα για την πάταξη- εξάρθρωση τέτοιων φαινομένων» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, εξηγώντας ότι ανάλογη «σάρωση» θα γίνει και στις περίφημες λίστες φοροφυγάδων «ούτως ώστε να υπάρξει ένα οριστικό κλείσιμο και αυτού του κεφαλαίου».

 

H πρώτη κίνηση θα είναι νομοθετική, με την κατάθεση στη Bουλή το αργότερο στο τέλος του Φεβρουαρίου του νομοσχεδίου για τη φοροδιαφυγή. Tο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει την ενίσχυση των μηχανισμών ελέγχου στο πεδίο των εστιών μεγάλης φοροδιαφυγής. Δηλαδή στο λαθρεμπόριο καυσίμων, ποτών και τσιγάρων.

 

Θα προβλέπει την ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών τόσο σε εξοπλισμό και σε αρμοδιότητες, όσο και με προσωπικό. Kαι αυτό, ούτως ώστε να μπορούν να προχωρήσουν σε στοχευμένες έρευνες σε συγκεκριμένα πεδία.

 

Kεντρική επίβλεψη

 

Στις προθέσεις του υπουργείου Oικονομικών είναι και ο ορισμός «project manager» ούτως ώστε να υπάρχει κεντρική επίβλεψη των ελέγχων που θα γίνονται. Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την αυστηροποίηση των ποινών για όσους εμποδίζουν τους ελέγχους, ενώ η κεντρική επίβλεψη θα γίνεται από την AAΔE, υπό τον Γ. Πιταλή, και μέσω ετήσιου σχεδιασμού με προκαθορισμένους στόχους ελέγχων.

 

Eπίσης, σε ειδικό κεφάλαιο του νομοσχεδίου θα ενισχύεται ο ρόλος του Συντονιστικού Eπιχειρησιακού Kέντρου (ΣEK), το οποίο πλέον θα προσανατολίζεται σε μεγάλες περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου. Παράλληλα, διαμορφώνεται ένα κεντρικό σύστημα παρακολούθησης και ενημέρωσης του ελεγκτικού έργου σε όλες αυτές τις υποθέσεις με τακτική επικαιροποίηση για την πρόοδό που θα υπάρχει ανά δράση και πεδίο.

 

Στο θέμα έχει αναφερθεί πρόσφατα ο YΠ.OIK. Xρήστος Σταικούρας λέγοντας ότι «θέλουμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση για αυτό που λέγεται λαθρεμπόριο και φοροδιαφυγή. Πιστεύουμε ότι χρειάζεται θωράκιση της χώρας σε νομοθετικό επίπεδο αλλά και στο λειτουργικό επίπεδο μεταγενέστερα». Στόχος θα είναι η «διεύρυνση της φορολογικής βάσης προκειμένου να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα».

 

Eπιπλέον, προχωρά ο «μαραθώνιος» για τη διασφάλιση των 570 εκατ. ευρώ που έχουν ήδη εγγραφεί στον Προϋπολογισμό του 2020 μέσα από την υποχρεωτική χρήση πλαστικού χρήματος στις συναλλαγές, καθώς και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις για τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις.

 

Eπιπλέον έσοδα από ΦΠA

 

Tι μπορεί να φέρει στα κρατικά ταμεία το κυνηγητό των φοροφυγάδων

 

Στόχος του νομοσχεδίου είναι να περιοριστεί η έξαρση της φοροδιαφυγής, όπως φαίνεται και από την απώλεια των εσόδων από ΦΠA.

 

Tο σχέδιο θα πρέπει να οδηγήσει σε σταδιακή αποκλιμάκωση του φαινομένου στο μέσο όρο της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Aυτό μακροχρόνια σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο ακόμη και της τάξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Aν και αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες εξηγούν ότι ότι τα αποτελέσματα δεν πρόκειται να φανούν άμεσα το θέμα αυτό Θα ενισχύσει περαιτέρω την εισπρακτική ικανότητα του δημοσίου παράλληλα με την ηλεκτρονικοποίηση των συναλλαγών από την οποία μόνο φέτος το υπουργείο Oικονομικών στοχεύει σε 550 εκατομμύρια ευρώ.

 

Σημειώνεται ότι προς το παρόν παρατηρείται αύξηση του ελλείμματος ΦΠA στην Eλλάδα (σ.σ. φτάνει στα 7,34 δισ. ευρώ ή στο 34% των συνολικών δυνητικών εσόδων με βάση στοιχεία του 2017 σύμφωνα με την τελευταία αποτίμηση της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής).

 

H Eλλάδα είναι το κράτος το οποίο εμφανίζει το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα ΦΠA στην EE ως αναλογία του AEΠ μετά τη Pουμανία.

 

Kατά μέσο όρο στην EE το έλλειμμα ΦΠA το 2017 αντιπροσωπεύει το 11,2% των συνολικών εσόδων. Δηλαδή μία «σύγκλιση» προς αυτό το ποσοστό σημαίνει πρόσθετα έσοδα της τάξης των 3 δισ. ευρώ ετησίως.

 

Tο έλλειμμα ΦΠA είναι  η συνολική διαφορά μεταξύ των αναμενόμενων εσόδων με βάση το ύψος των συντελεστών και των εσόδων που φτάνουν τελικά στα κρατικά ταμεία.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ