Σε έργα στον ενεργειακό τομέα θα ρίξει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τα 80 εκατομμύρια ευρώ που εξασφάλισε από ευρωπαϊκούς πόρους, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Την ανακοίνωσε έκανε από το βήμα ημερίδας για το ενεργειακό μέλλον της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε η ηλεκτρονική εφημερίδα “voria.gr”.
Επίσης υπενθύμισε ότι ήδη χρηματοδοτούνται 40 έργα ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων, προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, μεταξύ των οποίων το 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και τα κτήρια του Διεθνούς Πανεπιστημίου στη Θεσσαλονίκη, το δημαρχιακό μέγαρο της Κατερίνης και δεκάδες σχολικές μονάδες.
Στόχος η μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα
Ο κ.Τζιτζικώστας σημείωσε ακόμα πως η Περιφέρεια χρηματοδοτεί 16 έργα για την ανάπτυξη έξυπνων συστημάτων διαχείρισης της κινητικότητας και την ενίσχυση καθαρών αστικών μεταφορών, με στόχο τη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και πρόσθεσε πως η Κεντρική Μακεδονία, πρώτη στην Ελλάδα και δίνοντας το παράδειγμα στις υπόλοιπες περιφέρειες, εξόπλισε με νέο στόλο οχημάτων την περιοχή και νέα σημεία φόρτισης, που θα τοποθετηθούν σε όλο το δίκτυο.
Επέκταση χρήσης φυσικού αερίου και ηλεκτροκίνηση στις προτεραιότητες
Κατά τον περιφερειάρχη, η πραγμάτωση, στην Κεντρική Μακεδονία, των δύο εθνικών προτεραιοτήτων, που αφορούν αφενός την περαιτέρω επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου και αφετέρου την ηλεκτροκίνηση των δημοσίων οχημάτων, προσκρούει σε γραφειοκρατικά εμπόδια. Μάλιστα, ζήτησε τη συνδρομή του παρευρισκόμενου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, ώστε να αρθούν οι γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και να προχωρήσει η υλοποίηση των στόχων.
«Η μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα σε όλους τους τομείς αποτελεί αναμφίβολα κορυφαία προτεραιότητα για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» συμπλήρωσε.
Επίσης πρόσθεσε: «Παράλληλα, επενδύουμε και στην κυκλική οικονομία. Δίνουμε προτεραιότητα στην ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στηρίζουμε την ένταξη των νέων καινοτόμων τεχνολογιών στον πρωτογενή τομέα που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας μας. Ακόμα, φέρνουμε κοντά την έρευνα και την γνώση που παράγεται στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας με την επιχειρηματικότητα, με δράσεις και ιδέες που είναι φιλικές στο περιβάλλον».
Περιφερειακό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης
Στο μεταξύ, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση, τον οποίο απηύθυνε εκμέρους του η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του, Πέγκη Κιουτσούκη, ο υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Θεόδωρος Καράογλου, υπενθύμισε ότι η Θεσσαλονίκη θα είναι η έδρα του Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας της νοτιοανατολικής Ευρώπης, το οποίο έχει ως αποστολή να εξασφαλίσει τον συντονισμό της λειτουργίας των συστημάτων και των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας «Η λειτουργία του Κέντρου θα εξασφαλίσει οικονομίες κλίμακας και θα βελτιώσει τη λειτουργία δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η παραπάνω απόφαση έρχεται πρώτη σε μια σειρά σημαντικών θεμάτων, που έχουν ως στόχο να αποκτήσει η Θεσσαλονίκη ξανά τον ρόλο του ενεργειακού κόμβου των Βαλκανίων» τονιζόταν στο μήνυμα του κ. Καράογλου, ο οποίος υπογράμμισε ακόμα τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην περιοχή με την προώθηση των μεγάλων ενεργειακών projects, χαρακτηρίζοντας «ιστορική» την πρόκληση η Θεσσαλονίκη να αποτελέσει σημείο αναφοράς στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Ο αντίλογος
Κριτική στην κυβέρνηση για την ενεργειακή πολιτική της άσκησε σε γραπτό του μήνυμα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Γιαννούλης, ενώ ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γιώργος Αρβανιτίδης, χαρακτήρισε την ενέργεια ως τον “νούμερο ένα” τομέα, ο οποίος θα μπορέσει να ξελασπώσει την ελληνική οικονομία.
Παράγοντα ανταγωνιστικότητας για τις εξαγωγές αποτελεί το ενεργειακό κόστος, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και της Εγνατίας Οδού ΑΕ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας πως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις από ανταγωνιστικές χώρες επιβαρύνονται με χαμηλότερο ενεργειακό κόστος από αυτό που καλούνται να διαχειριστούν οι Ελληνες εξαγωγείς. Με την έτερη ιδιότητά του, αυτή του προέδρου της Εγνατίας Οδού ΑΕ, ο κ.Κωνταντόπουλος τόνισε ότι η Εγνατία «φιλοδοξεί να γίνει ο πρώτος “πράσινος”αυτοκινητόδρομος της Ευρώπης».