Στο 11% η συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ

Τα ευρήματα της Ετήσιας Έκθεσης της ΕΣΕΕ

 

Στο 11% διαμορφώνεται συνεισφορά του εμπορίου στο ΑΕΠ της χώρας σύμφωνα με τα ευρήματα της Ετήσιας Έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο, που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών για λογαριασμό της ΕΣΕΕ.

 

Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση για το ελληνικό εμπόριο, και συγκεκριμένα τις τάσεις της Ελληνικής αγοράς για το 2019, στην οποία καταγράφηκε αύξηση του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών (ΔΚΕ) στο λιανικό εμπόριο κατά 0,5%, στα οχήματα κατά 7,9% ενώ πτώση σημείωσε το χονδρικό εμπορίου κατά 1,8%.

 

Ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας το εμπόριο

 

Το εμπόριο διατηρεί τη βαρύνουσα συνεισφορά του στην ελληνική οικονομία και παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας με μερίδιο 17,3% της συνολικής απασχόλησης.

 

Η Έκθεση του 2019 περιλαμβάνει την πιο ενημερωμένη & έγκυρη τεκμηρίωση των εξελίξεων στο χώρο του εμπορίου για το οικονομικό & επιχειρηματικό περιβάλλον, την Απασχόληση στον κλάδο, καθώς και την πορεία τόσο των Ανωνύμων Εταιρειών και των Εταιρειών Περιορισμένης Ευθύνης όσο και των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων. Το εν λόγω μάλιστα τεύχος περιέχει και μια σύντομη περιγραφή της ιστορικής εξέλιξης του εμπορίου από τα πρώτα βήματα έως τη σύγχρονη ψηφιακή εποχή.

 

Ανεβαίνει στο εμπόριο η μερική απασχόληση

 

Το εμπόριο παραμένει ο σημαντικότερος εργοδότης της χώρας, απασχολώντας το 17,3% των εργαζομένων στη συνολική απασχόληση και το 19,6% στη μη αγροτική απασχόληση. Ωστόσο, η απασχόληση στον κλάδο παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη, με οριακές απώλειες (-0,6%), εξέλιξη που οφείλεται όμως αποκλειστικά στις επιδόσεις του χονδρικού εμπορίου. Η μερική απασχόληση στον κλάδο εμφανίζει ανοδική πορεία τα τελευταία έτη με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις να την αξιοποιούν σαφώς σε υψηλότερο βαθμό.

 

Αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών ΑΕ και ΕΠΕ

 

Αναφορικά με τις ΑΕ και τις ΕΠΕ, καταγράφηκε αύξηση, για τρίτο συνεχόμενο έτος, κατά 13,1% των πωλήσεών τους αλλά και αύξηση των συνολικών καθαρών κερδών κατά 7,5%.

 

Μείωση του κύκλου εργασιών για το 47% των επιχειρήσεων

 

Από την άλλη, αναφορικά με τις μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, σημαντικό στοιχείο αποτελεί η διαπίστωση πως το 25% των εμπορικών επιχειρήσεων ξεκίνησε τη λειτουργία τους κατά την τελευταία δεκαετία. Την ίδια στιγμή, το 47% των επιχειρήσεων εμφανίζει μείωση του κύκλου εργασιών, επίδοση χαμηλότερη σε σχέση με πέρυσι (56%), μειώθηκε το ποσοστό των επιχειρήσεων που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία στο 24%, ενώ επίσης υποχώρησε το ποσοστό των επιχειρήσεων που παρουσιάζει οφειλές προς τον ΕΦΚΑ στο 25%.

 

Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα πολλαπλασιαστής της ανάπτυξης

 

Η Βάλια Αρανίτου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης και Διευθύντρια του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, η οποία επιμελήθηκε και παρουσίασε την Ετήσια Έκθεση, σημείωσε σχετικά: «Η Ετήσια Έκθεση αποτυπώνει τις τάσεις του ελληνικού εμπορίου όπου αναδεικνύεται η σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία.

 

Διαπιστώνεται ότι η οικονομική ύφεση άφησε ισχυρό αποτύπωμα στις εγχώριες επιχειρήσεις και ειδικότερα στο ελληνικό εμπόριο, με τις μικρότερες επιχειρήσεις να επιβαρύνονται περισσότερο και το δυισμό μεταξύ πολύ μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων να παγιωνεται. Σε κάθε περίπτωση, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή μίας περισσότερο ισόρροπης και βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Στην παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης για το ελληνικό εμπόριο, συμμετείχαν οι διευθυντές των επιστημονικών Ινστιτούτων των κοινωνικών εταίρων και συγκεκριμένα οι κ.κ. Γιώργος Αργείτης (ΙΝΕ – ΓΣΕΕ), Νίκος Βέττας (ΙΟΒΕ), Χρήστος Γεωργίου (ΣΒΒΕ), Διονύσης Γράβαρης (ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ) και Ηλίας Κικίλιας (ΙΝΣΕΤΕ).

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ