Στην σταθερή βούληση της κυβέρνησης για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο στον οικονομικό τομέα, αλλά και στο πολιτικό σύστημα και τη λειτουργία του, αλλά και στην προσπάθεια ανάκτησης της αξιοπιστίας της Ελλάδας, αναφέρθηκε ο έλληνας, πρώην υπουργός Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτής, Δημήτρης Δρούτσας, μιλώντας στο διεθνές συνέδριο “Τριλογία του Σάλτσμπουργκ”, του οποίου οι τριήμερες εργασίες, με τη συμμετοχή κορυφαίων ευρωπαϊκών προσωπικοτήτων, ολοκληρώθηκαν χθες βράδυ στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.
“Οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν την ορθότητα των προτάσεων που υπέβαλε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, για την ανάγκη έκδοσης ευρωομολόγων και επιβολής φόρου στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Συγχρόνως επισήμανε την εμφανή πλέον έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στις πολιτικές ηγεσίες, το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς ως πρόσωπα, όπως επίσης την αμφισβήτηση για την ικανότητα της πολιτικής να δώσει σήμερα τις απαραίτητες λύσεις, αλλά και το έλλειμμα αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών τάχθηκε υπέρ της άμεσης συμμετοχής των πολιτών στην διαδικασία λήψης αποφάσεων για τα μεγάλα θέματα (για παράδειγμα μέσα από ευρωπαϊκά δημοψηφίσματα), επισημαίνοντας την απόφαση του Ελληνα πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου για διεξαγωγή δημοψηφισμάτων και στην Ελλάδα για τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις στο πολιτικό σύστημα.
Σε δηλώσεις του στη Βιέννη, ο κ. Δρούτσας τόνισε πως, ζητώντας καθημερινά πλέον από τους πολίτες μεγάλες θυσίες, θα πρέπει η πολιτική και οι πολιτικοί, καθένας προσωπικά, να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, με ειλικρινή, αξιόπιστο και πειστικό τρόπο.
Πρόσθεσε δε, ότι κύριος λόγος της αναξιοπιστίας της πολιτικής είναι ότι ο πολίτης εξακολουθεί να βλέπει τον πολιτικό ως κατεστημένο και αυτό αποτελεί κύρια αιτία της απώλειας της αξιοπιστίας της πολιτικής σήμερα και αυτή η εικόνα πρέπει να σπάσει.
Ο κ. Δρούτσας προειδοποίησε τέλος, πως η απόσταση πολίτη-πολιτικής και πολίτη-πολιτικού, έχει διευρυνθεί επικίνδυνα και οι ηγεσίες, στην Ευρώπη και παγκόσμια, δεν επιτρέπεται να κυβερνούν ερήμην των λαών.
Αντικείμενο του φετινού διεθνούς συνεδρίου “Τριλογία του Σάλτσμπουργκ” – με θέματα πολιτικής, οικονομίας και πολιτισμού – το οποίο ίδρυσε πριν δέκα χρόνια ο τότε καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ, ήταν “Τα θεμέλια της παγκόσμιας οικονομίας και η ανάγκη προσαρμογής της παγκόσμιας διακυβέρνησης στη νέα πραγματικότητα του 21ου αιώνα”.
Συνδιοργανωτές του υπήρξαν το υπουργείο Εξωτερικών της Αυστρίας (ο αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπιντελέγκερ), το Ίδρυμα Μπέρτελσμαν και ο πρώην καγκελάριος Σιούσελ, ενώ στους συμμετέχοντες συγκαταλέγονταν, μεταξύ άλλων, οι υπουργοί Εξωτερικών Αρμενίας, Γεωργίας και Ουκρανίας, όπως επίσης πολλοί επικεφαλής και εκπρόσωποι διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών.
Στις τριήμερες εργασίες του Συνεδρίου στο Σάλτσμπουργκ εξετάσθηκαν οι θεματικές ενότητες: “Από την οικονομική κρίση στην τραγωδία”, “Το πλαίσιο για την παγκόσμια Διακυβέρνηση” και “Αποσαφηνίζοντας τον δρόμο προς ένα καλύτερο σύστημα” και επιδιώχτηκε να δοθούν απαντήσεις σε ερωτήματα όπως : Μπορεί το υπάρχον σύστημα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του παγκοσμιοποιημένου κόσμου μας; – προς όφελος τίνος πρέπει να κυβερνούμε; Του κράτους-έθνους ή της ανθρωπότητας; των αγορών ή της κοινωνίας; Της γενιάς μας η και των μελλοντικών γενεών;
Τέθηκαν ακόμη τα ερωτήματα: Ποιοι βασικοί κανόνες θα μπορούσαν να εφαρμοστούν και να γίνουν αποδεκτοί παγκοσμίως; Μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ό, τι αφορά κοινά αγαθά όπως το κλίμα, οι θάλασσες και η βιοποικιλότητα ή η εκπομπή καυσαερίων; Μπορούμε να συνεργαστούμε πιο στενά στα θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Εμπορίου και Ασφάλειας;