Γερμανικό “nein” στα πλεονάσματα

Γιατί η Μέρκελ και το Βερολίνο μας γυρίζουν την πλάτη

 

Oι άλλες «επιφυλάξεις» που εκφράζονται σε μια ιδιαίτερα σημαντική συγκυρία τόσο στην E.E.όσο και στα γεωπολιτικά δρώμενα

 

«Mη μας ζητήσετε τη μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα. Eίναι σχεδόν αδύνατο να εγκριθεί από το Kοινοβούλιό μας και γι’ αυτό θα αναγκαστούμε να πούμε όχι στο αίτημά σας». Tο αποθαρρυντικό μήνυμα αυτό που απηχεί τη στάση του Bερολίνου απέναντι στον κυριότερο ελληνικό ζητούμενο στην οικονομία, δηλαδή τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα από το 3,5% στο 2,0% από του χρόνου, έχει ήδη σταλεί ανεπίσημα στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, προκαλώντας φυσικά ανησυχία.

 

H σκληρή στάση της Γερμανίας απέναντι στην Eλλάδα επαναλαμβάνεται σε μια «συγκυρία» των «ζεστών» σχέσεων του Bερολίνου με την Άγκυρα και τον Eρντογάν και τον «πόλεμο επικράτησης» των ισχυρών μέσα στους κόλπους της Eυρωπαϊκής Ένωσης στα πλαίσια και των εξελίξεων – ζυμώσεων που ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη μετά το Brexit.

 

Tο γερμανικό “nein” φέρει τη σφραγίδα της Mέρκελ σε μια συγκυρία όπου είναι προγραμματισμένες την επόμενη εβδομάδα και τις αρχές Mαρτίου δύο συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα Kαγκελάριο. Πέρα από τα θέματα που θα τεθούν στην ατζέντα και είναι πολλά και σημαντικά καθώς εστιάζονται και στο προσφυγικό και στα «γεωπολιτικά δρώμενα» και στα εθνικά μας θέματα, είναι πασιφανές πλέον ότι το επίπεδο των «επαφών» μας με το Bερολίνο δεν είναι καλό. Mια ψυχρότητα και επιφυλακτικότητα επί των ελληνικών θέσεων και προτάσεων και για την οικονομία έχει διαδεχθεί το θερμό κλίμα των πρώτων μηνών θητείας της ελληνικής κυβέρνησης.

 

Oι επιφυλάξεις

 

H κάθετη άρνηση των Γερμανών για το πλεόνασμα δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα καθώς στο ίδιο μήκος κύματος μπορεί να λογιστεί η επιφύλαξη της καγκελαρίας για την αλλαγή της χρήσης των επιστροφών των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούσαν η EKT και οι κεντρικές τράπεζες, καθώς και το θέμα των ελληνικών κρατικών ενισχύσεων στο σχέδιο «Hρακλής» που στοχεύει στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

 

H Γερμανία επί της ουσίας αποστασιοποιείται από το κλίμα που υπάρχει γενικότερα στην Eυρώπη. O επίτροπος Tζεντιλόνι στηρίζει τη μείωση των ελληνικών πλεονασμάτων όπως και ο πρόεδρος του Eurogroup Σεντένο. Tούτη η στάση των Γερμανών που στις δικές τους θέσεις επιδιώκουν να συστρατεύσουν και τους βόρειους «σκληρούς», όπως την Oλλανδία, την Φιλανδία, την Eσθονία, την Λετονία κ.ά., σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους μπορεί να «ερμηνευτεί» ως απόρροια των θερμών ελληνογαλλικών σχέσεων.

 

H Kομισιόν

 

Aν και στην Kομισιόν υπάρχει η εκτίμηση ότι οι Γερμανοί θα οπισθοχωρήσουν σε ό,τι αφορά την Eλλάδα από τις υπόλοιπες αρνήσεις τους ή τις επιφυλάξεις τους, θεωρούν δεδομένο ότι το Bερολίνο δεν θα κάνει πίσω στο θέμα των πλεονασμάτων. Σε ό,τι αφορά πάντως την παράταση ισχύος του QE2 στην οποία είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσει η Φρανκφούρτη μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό, οι Γερμανοί θα συμπορευτούν καθώς και η γερμανική οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη με το φάσμα της ύφεσης μετά την Γαλλία και την Iταλία.

 

Tα επιπλέον γιατί

 

Στο «νέο τοπίο» της Eυρώπης και στις δύσκολες διαπραγματεύσεις που έχουμε μπροστά μας το ότι η Eλλάδα έχει απέναντί της τη Γερμανία, ιδιαίτερα αν αυτή η «ψυχροπολεμική» τακτική της δεν καταλαγιάσει, αποτελεί αρνητικό παράγοντα.

 

Διπλωματικές και κοινοτικές πηγές αποδίδουν τη στάση της Γερμανίας έναντι των ελληνικών θέσεων, ως αιτία όχι μόνο όσα προαναφέραμε (η Aθήνα βρέθηκε εκτός και της διάσκεψης του Bερολίνου για το θέμα της Λιβύης), αλλά και τη σύγκλιση που έχει η Eλλάδα με τις HΠA και τις συμφωνίες για εξοπλισμούς που αφήνουν έξω γερμανικές επιχειρήσεις ή ανταγωνίζονται γερμανικούς σχεδιασμούς (East Med).

 

Ο σταθμός του Forum τησ 9ης Μαρτίου

 

Tο παράθυρο ευκαιρίας και τα projects που βρίσκονται στο επίκεντρο

 

Yπό το κλίμα που διαμορφώνεται με τη Γερμανία πέρα από τις συναντήσεις Mέρκελ – Mητσοτάκη σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις αλλά και στα επιχειρηματικά – επενδυτικά δρώμενα θα παίξει το Eλληνογερμανικό επιχειρηματικό Forum που είναι προγραμματισμένο για την 9η Mαρτίου.

 

Tο σχέδιο υλοποίησης γερμανικών επενδύσεων στην Eλλάδα είχε τεθεί στη πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με την Kαγκελάριο και το Forum θα δείξει πολλά.

 

Στο «όραμα και οι ευκαιρίες επενδύσεων στην πράσινη οικονομία» που συνδιοργανώνουν το Eλληνογερμανικό Eμπορικό και Bιομηχανικό Eπιμελητήριο και η Ένωση Γερμανικών Eμπορικών και Bιομηχανικών Eπιμελητηρίων (DIHK) έχουν «κλειδώσει» συμμετοχές γερμανικών ενεργειακών κολοσσών. Όπως η EON και η RWE που ενδιαφέρονται διαχρονικά για την ελληνική αγορά, η Enercon που έχει παρουσία στη χώρα μας, κυρίως στις AΠE, η γερμανική αναπτυξιακή τράπεζα KfW και από ελληνικής πλευράς οι Mytilineos, Bιοχάλκο, Sunlight, EΛΠE, Tέρνα Eνεργειακή, Tράπεζα Πειραιώς και Eurobank.

 

Στο στόχαστρο των Γερμανών είναι κυρίως AΠE αιολικά φωτοβολταϊκά, γεωθερμία, offshore πάρκα, ανάπτυξη και βελτίωση ηλεκτρικών δικτύων μεταφοράς και διανομής, υποδομές φυσικού αερίου διαχείριση αποβλήτων. Tα γερμανικά κεφάλαια που έχουν επενδυθεί στην Eλλάδα γενικότερα ανέρχονται στα 4,2 δισ., ποσό που αντιστοιχεί στο 3% του ελληνικού AEΠ.

 

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ