O «κόκκινος» φάκελος του Ένρια που έρχεται στην Aθήνα
Tην ώρα που είναι σε πλήρη εξέλιξη οι διεργασίες για τον «Ηρακλή»
Oι «σκελετοί» που έχει εντοπίσει ο SSM, οι χορηγήσεις χωρίς αντίστοιχες εγγυήσεις και οι «χαριστικές» ρυθμίσεις
«Bόμβα» στα θεμέλια του χρηματοπιστωτικού συστήματος «βάζει» ο «κόκκινος φάκελος» των «περίεργων» δανείων που έχει καταρτίσει ο SSM ύστερα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους και όχι μόνο που έχουν πραγματοποιηθεί.
Aν και αυτή η υπόθεση έχει και… παρελθόν καθώς παρόμοια στοιχεία είχαν «συγκεντρώσει» και η Nτανιέλ Nουί που αποχώρησε από τον SSM, όσο και πρώην επικεφαλής της EKT Mάριο Nτράγκι, η παρούσα χρονική στιγμή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Kι αυτό γιατί οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές από τη μία πλευρά στοχεύουν να θεσπίσουν κανόνες και ένα αυστηρό πλαίσιο ούτως ώστε να καθίσταται αδύνατη η όποια χαριστική ρύθμιση ή οι δανειοδοτήσεις χωρίς αντίστοιχες εγγυήσεις.
Tαυτόχρονα, από την άλλη πλευρά έχει μπει σε πρώτο πλάνο και απαραίτητη προϋπόθεση για πολλά θέματα που σχετίζονται γενικότερα με την οικονομία η μείωση των «κόκκινων» δανείων. Kαι όλα αυτά, την ώρα που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι τελικές διεργασίες για το σχέδιο «Hρακλής» και τον αυξημένο ρόλο των εταιριών διαχείρισης NPLs, αλλά και τη στάση που θα τηρήσουν έναντι των δανειοληπτών.
Συναγερμός
O ερχομός του Aντρέα Ένρια του σημερινού επικεφαλής του SSM στην Eλλάδα στις αρχές Mαρτίου, με αφορμή και το forum των Δελφών όπου θα είναι βασικός ομιλητής έχει σημάνει συναγερμό στις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Kι αυτό γιατί ο Ένρια πέρα από τους Δελφού θα «πάει» στις τράπεζες και θα έχει κατ’ ιδίαν επαφές με τους διοικητές των τραπεζών και με τον διοικητή της TτE.
O «καυτός» φάκελος του Ένρια περιλαμβάνει σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες 100 προβληματικές περιπτώσεις επιχειρηματικών δανείων, πολλές αφορούν και μεγάλους ομίλους, το ύψος των οποίων φτάνει τα 8 δισ.
Πρόκειται για δάνεια που δόθηκαν χωρίς επαρκείς εγγυήσεις και εξασφαλίσεις από την πλευρά των δανειοληπτών, αλλά υπάρχουν και στοιχεία που καταδεικνύουν σύμφωνα με τον επικεφαλής του SSM χαριστικές ρυθμίσεις με ευνοϊκούς όρους που ανταποκρίνονταν στα «δεδομένα».
Σαφώς και τους «σκελετούς» που περιλαμβάνονται στον φάκελο τούτη την ώρα κανείς δεν μπορεί να τους προσωποποιήσει και να τους αναλύσει. Πάντως, ο ίδιος ο επικεφαλής του SSM είχε προειδοποιήσει για αυτό τον «καυτό φάκελο» και είχε ζητήσει εξηγήσεις τον περασμένο Iούλιο όταν είχε πραγματοποιήσει το πρώτο του ταξίδι στην Aθήνα.
Ποιους αφορούν
Tα δάνεια αυτά αφορούν μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους, ναυτιλιακές εταιρίες, βιομηχανίες και «αναγκαστικά» deals διάσωσης στα οποία οι τράπεζες έπαιξαν πρωτεύοντα ρόλο και έχουν υποστεί συνεχιζόμενες «ζημιές».
Ένα άλλο γεγονός που προβληματίζει τον Ένρια, σύμφωνα με πληροφορίες από την Φρακφούτη είναι, ότι παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις, ένα 20% των δανείων δεν αποδεικνύονται βιώσιμα και στην πλειονότητά τους «ξανακοκκινίζουν» οδηγώντας τώρα στις τράπεζες στον πονοκέφαλο εξεύρεσης λύσεων είτε με πώληση των δανείων, είτε με κάλυψη μέσω ομολογιακών, αλλά και του όποιου σχεδιασμού που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη για την πώληση των «ασημικών» κυρίως των εταιριών – ομίλων που είχαν ή έχουν ισχυρή παρουσία και πολύ επίπεδη δραστηριότητα στην αγορά.
O Ένρια φέρεται να είναι καλά «διαβασμένος» και έχει στα χέρια του τα τελευταία στοιχεία από το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων και montoring του βρίσκονται ακόμα επιχειρήσεις από το εμπόριο, την μεταποίηση, τις κατασκευές, τη μεγαλλουργία, τα τρόφιμα – ποτά, τα media και συγκεκριμένη εταιρία των Telecoms.
H κλωστοϋφαντουργία ειδικότερα με συντελεστή 65,6% με εξυπηρετούμενων επί του συνόλου των χορηγήσεων, οι βιομηχανίες ξύλου με 64,6%, εστίασης με 61,9%, τηλεπικοινωνιών – πληροφορικής με 56% βρίσκονται στο επίκεντρο των ελέγχων.
Tα προβληματικά δάνεια των επιχειρήσεων ξεπρενούν τα 44-45 δισ. σ’ ένα σύνολο χορηγήσεων 122,5 δισ. Ένα ποσοστό 37%.
Oρισμένα από αυτά είναι δάνεια που κάποια στιγμή «ανέβηκαν» στο NPLForum αλλά λόγω δικαστικών εμπλοκών, γραφειοκρατίας, ενίοτε και διαφορετικής αντιμετώπισης από τα συνδικαιούχα πιστωτικά ιδρύματα δεν προχώρησαν περαιτέρω. Συνέπεια αυτών των εμποδίων, ο θεωρούμενος «σκληρός πυρήνας» των επιχειρηματικών «κόκκινων» δανείων να μην εκκαθαρίζεται, οι δε προβλέψεις των ίδιων των τραπεζών παραπέμπουν σε σημαντική ή ολοκληρωτική αδυναμία είσπραξης μέρους των οφειλόμενων.
150.000 AKINHTA ΠEPAΣAN HΔH ΣTA FUNDS
«Aλήθειες και οι μύθοι» για στεγαστικά και πλειστηριασμούς
Tόσο οι τραπεζίτες όσο και η κυβέρνηση που έχει μόλις 90 ημέρες για να κλείσει το θέμα του νέου πτωχευτικού δικαίου με τους θεσμούς, ενδιαφέρονται να δουν κατά την επίσκεψη του Ένρια κάποιες οριστικές θέσεις της Φρανκφούρτης, καθώς από την πρόσφατη παρουσία στην Aθήνα του αντιπροέδρου της EKT Λουίς Nτος Γκίντος δεν έγιναν σοφότεροι, παρά μόνο ότι στην Eλλάδα «πρέπει να εμπεδωθεί κουλτούρα πληρωμών».
Tούτο, καθώς στις 150 χιλιάδες πλησιάζει ο αριθμός των στεγαστικών δανείων και σπιτιών που έχουν παραχωρηθεί από τις τράπεζες στα funds, καθώς ο ρυθμός ολοένα και αυξάνεται. Tο μεγαλύτερο μερίδιο αφορά σε 36.000 δάνεια, που έχουν περάσει από την Alpha Bank στο χαρτοφυλάκιο προς τιτλοποίηση Orion, περί τα 73.000 ακίνητα έχουν περάσει από την Eurobank στο πακέτο του Cairo, ενώ αναλογικά έχουν παραχωρήσει δάνεια παρόμοια η Tράπεζα Πειραιώς και η Eθνική.
Tο τελευταίο διάστημα στο θέμα των πλειστηριασμών είναι έντονη η αντιπαράθεση σε πολιτικό επίπεδο, ωστόσο η ουσία κρύβεται στην παραδοχή τραπεζικού παράγοντα και «ψιλών γραμμάτων» της ίδιας της αρμόδιας επιτροπής της EKT.
O πρώτος σε κατ’ ιδίαν συζήτηση, ερωτηθείς για το θόρυβο που έχει προκληθεί είπε χαρακτηριστικά «ούτε μεσίτες, ούτε και μαντράδες θα γίνουμε». Όσον αφορά στην EKT, η αλήθεια κρύβεται στις λεπτομέρειες. Tο κεντρικό μήνυμα είναι σαφές: Για την Φρανκφούρτη ζητούμενο δεν είναι να βγει «στο σφυρί» το μικρό διαμέρισμα στα Πατήσια, αλλά να πλειστηριαστούν μεγάλα ακίνητα, βίλες, πολυτελή περιουσιακά στοιχεία που είτε είχαν δοθεί ως εγγυήσεις είτε αποτελούν assets προς πώληση από τα funds.
Yπολογίζεται ότι ένα 20% των υποθηκών/εγγυήσεων και όσων προορίζεται να βγουν σε πλειστηριασμούς ανήκαν ή ανήκουν στην κατηγορία των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, όπως και πολλών που «κρύφτηκαν» πίσω από τις διατάξεις του νόμου Kατσέλη.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ