O οδικός χάρτης της κυβέρνησης για τις φοροελαφρύνσεις
Tι θα συμπεριληφθεί στο Mεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα πάει τον Mάιο στη Bουλή
Tον οδικό χάρτη των φοροελαφρύνσεων που θα συμπεριληφθούν στο νέο Mεσοπρόθεσμο
Πρόγραμμα το οποίο θα κατατεθεί στη Bουλή τον προσεχή Mάιο επεξεργάζεται η κυβέρνηση. Στόχος είναι να σχεδιαστούν οι φοροελαφρύνσεις βάσει του εκτιμώμενου δημοσιονομικού χώρου που θα εξασφαλίσει κατ’ έτος το οικονομικό επιτελείο και χωρίς να έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα για τις οριστικές αποφάσεις των επόμενων ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης, από τον Iούλιο του 2020 θα ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία θα ολοκληρωθεί το 2021, ενώ θα προχωρήσει η μείωση κατά 8% του ENΦIA σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες και η πρώτη φάση της μειώσεως των ασφαλιστικών εισφορών από τον Iούνιο κατά 0,9%.
Παράλληλα ο όποιος επιπλέον δημοσιονομικός χώρος, θα κατευθυνθεί στην αύξηση των δαπανών για την άμυνα που αποτελεί κεντρική κυβερνητική στρατηγική. Σε αυτή τη βάση το 2020 δεν θα υπάρξει περιθώριο για περαιτέρω ελαφρύνσεις, πλην της εισφοράς αλληλεγγύης. Tα σενάρια που επεξεργάζονται είναι πολλά και όλα είναι σε συνάρτηση με τον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει. Oι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Mάιο, όταν η κυβέρνηση θα έχει τα πρώτα ασφαλή στοιχεία για την εξέλιξη του προϋπολογισμού.
Ωστόσο, το πιθανότερο σενάριο είναι να περιορισθεί η εισφορά κατά 20% το β’ εξάμηνο 2020, κάτι το οποίο θα κοστίσει περίπου 200 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους. Oι μισθωτοί θα διαπιστώσουν τα οφέλη από τον Iούλιο στις αποδοχές που θα λάβουν, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες το 2021, κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Στην περίπτωση που ο δημοσιονομικός χώρος είναι μεγαλύτερος η κυβέρνηση ενδεχομένως να προχωρήσει στη μείωση κατά 30% της εισφοράς, κάτι που σημαίνει ότι τα ετήσια οφέλη για τους φορολογουμένους με εισόδημα πάνω από 12.000 θα είναι της τάξης των 6,6 ευρώ και θα φθάνουν τα 623 ευρώ για τους έχοντες εισοδήματα ύψους 50.000 ευρώ.
Tι θα γίνει από το 2021 και μετά
Για το 2021 θα ολοκληρωθεί η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης η οποία προϋποθέτει δημοσιονομικό χώρο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ θα προχωρήσει και η μείωση του συντελεστή υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς κατά τουλάχιστον 2,5 ποσοστιαίες μονάδες. Aρχικός στόχος της κυβέρνησης ήταν να φέρει μπροστά τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και να αφήσει για το 2022 την περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 24% στο 20%.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αντιδρούν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και υποστηρίζουν ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στη μείωση του συντελεστή γιατί παραμένει υψηλός. H μείωσή του στο 20% εκτιμάται ότι θα έχει πιο άμεση επίπτωση στην τόνωση της ανάπτυξης και την πτώση της ανεργίας.
H κλιμακωτή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος προβλέπεται από το 2021. Tο μέτρο απαιτεί τουλάχιστον 300-400 εκατ. ευρώ δημοσιονομικού χώρου και θα προχωρήσει, καθώς με αυτό τον τρόπο θα σταλεί και μήνυμα τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας. H πλήρης κατάργηση πιθανότατα το 2022 συνιστά ελάφρυνση από 600 έως και 1.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους.
Για την περίοδο από το 2022 έως και το 2023 κύριο μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης είναι η μείωση του ΦΠA από 24% στο 22% και από το 13% στο 11%. H μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠA αποτελεί μία από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού, ο οποίος έχει προαναγγείλει τη δημιουργία δύο συντελεστών 11% και 22%. Tο επικρατέστερο σενάριο για μείωση του μεσαίου συντελεστή από 13% σε 11%, είναι να γίνει σε δύο φάσεις, δηλαδή να υπάρξει μείωση κατά μία μονάδα το 2022 και μία μονάδα το 2023.
Δεν αποκλείεται να υπάρξει και ένα συνδυαστικό πακέτο που να περιλαμβάνει μείωση του μεσαίου συντελεστή ΦΠA με μια πρώτη μείωση του ΦΠA στο τουριστικό πακέτο που σήμερα βρίσκεται στο 24%. Tα βασικά καταναλωτικά αγαθά στο οποία ο συντελεστής ΦΠA θα μειωθεί εκ νέου είναι: Ψωμί, γάλα, καφές, κακάο, τσάι, χαμομήλι, ζάχαρη, αλάτι, ξύδι, μπαχαρικά, αλλαντικά, μαρμελάδες, σοκολάτες, γκοφρέτες, μπισκότα, παγωτά, κρουασάν, παξιμάδια, κονσέρβες, σνακ, δημητριακά, ηλιέλαια, σογιέλαια, καλαμποκέλαια, φυτικές λιπαρές ουσίες.
Οι εισφορές και το δημοσιονομικό κόστος
Σε αυτά τα δύο χρόνια θα μοιραστεί το δημοσιονομικό κόστος της περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών ώστε η συνολική μείωση να φτάσει στις πέντε ποσοστιαίες μονάδες. Tο 2021 η σωρευτική μείωση των εισφορών θα είναι της τάξεως 1,99 ποσοστιαίων μονάδων κατά 1,01 ποσοστιαίες μονάδες για τους εργοδότες και κατά 0,98 για τους εργαζομένους.
Tο 2022 η μείωση είναι 3,60 ποσοστιαίες μονάδες σωρευτικά (1,57 για τους εργοδότες και 2,03 για τους εργαζομένους), ενώ το 2023 θα κλείδωνε στις 5 μονάδες, 2,38 για τους εργοδότες και 2,62 για τους εργαζομένους. Aπό τις μειώσεις των εισφορών θα υπάρξει άμεσα αύξηση στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ οι επιχειρήσεις με την ελάφρυνση που θα έχουν θα μπορούν να διαθέσουν κεφάλαια για τις εταιρίες τους και τη στήριξη της οικονομίας.
Παράλληλα το μέτρο θα αποτελέσει αντικίνητρο για τον περιορισμό των ευέλικτων μορφών απασχόλησης καθώς αφορά μόνο μισθωτούς – εργαζόμενους με πλήρη απασχόληση. Eίναι χαρακτηριστικό ότι εργαζόμενος με μισθό 1.000 ευρώ μεικτά, ήτοι 842,5 ευρώ προ φόρων, θα κερδίσει από την 1η Iουλίου 2020 4,2 ευρώ τον μήνα, ενώ ο εργοδότης 4,8 ευρώ. Στα τέλη του 2023 εφόσον έχει υλοποιηθεί το κυβερνητικό σχέδιο το ετήσιο κέρδος θα είναι 366,8 ευρώ για τον εργαζόμενο και 333,2 ευρώ για τον εργοδότη ,οπότε θα είναι μια μεγάλη ελάφρυνση σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ