Από 5% μέχρι και 40% θα μειωθούν οι επικουρικές συντάξεις από την πρώτη Ιανουαρίου 2012 για τα ελλειμματικά ταμεία, σύμφωνα με νομοθετική παρέμβαση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Οι αναλογιστικές μελέτες έχουν ολοκληρωθεί για το 95% των επικουρικών ταμείων και τον Σεπτέμβριο θα αποφασιστούν οι παρεμβάσεις που θα γίνουν ώστε να αντιμετωπιστούν τα ελλείμματά τους.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, το 2011 το έλλειμμα των επικουρικών ταμείων θα ξεπεράσει τα 750 εκατ. ευρώ και με την εισφορά στις συντάξεις περίπου 236.000 συνταξιούχων που εισπράττουν ποσά άνω των 300 ευρώ, θα επιχειρηθεί να καλυφθούν τα ταμειακά ανοίγματα, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».
Πρόβλημα βιωσιμότητας υπάρχει και για τα εφάπαξ. Το μεγαλύτερο έλλειμμα (περί τα 2 δισ. ευρώ) αντιμετωπίζει το ΤΠΔΥ (Ταμείο Πρόνοιας) με 50.000 συνταξιούχους να περιμένουν στην ουρά για το εφάπαξ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΑΔΕΔΥ.
Άλλο ένα ελλειμματικό Ταμείο, το Επικουρικό της ΕΥΔΑΠ, εντάσσεται από την 1η Οκτωβρίου στο ΙΚΑ-ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ). Η διακοπή της καταβολής των επικουρικών συντάξεων στους 3.700 συνταξιούχους της ΕΥΔΑΠ είχε ανακοινωθεί πριν από ένα εξάμηνο και η συγχώνευση στο ΙΚΑ ήταν η μόνη λύση.
Σε δεινή οικονομική κατάσταση βρίσκονται επίσης τα ταμεία επικούρησης των ιδιωτικών υπαλλήλων, των τραπεζών Εθνικής, Εμπορικής και της πρώην ΕΤΒΑ που έχουν ενταχθεί στο ενιαίο ΤΑΥΤΕΚΟ, καθώς και το ΤΑΝΜΠΥ (ναυτικών πρακτόρων). Το Ταμείο Υγείας του ΗΣΑΠ ρευστοποίησε κρατικό ομόλογο πριν από τη λήξη του για να καλύψει παροχές υγείας, ενώ με τέσσερις μήνες καθυστέρηση παίρνουν το εφάπαξ οι υπάλληλοι της ΔΕΗ.
Αυτό σημαίνει ότι οι συντάξεις αυτών των Ταμείων που στενάζουν από τα ελλείμματα θα μειωθούν σταδιακά κατά 5% έως και 40% από το 2012, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου. Αντίθετα, δεν θα υπάρξουν μειώσεις στο ΤΕΑΔΥ (επικουρικό Δημοσίου), στο Ταμείο των εργαζομένων στις ασφαλιστικές και στους ΟΤΑ.