Τι αλλάζει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ
Λύση στα χρόνια προβλήματα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας, απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας των ΑΠΕ και διευκόλυνση των «πράσινων» επενδύσεων «φέρνει», σύμφωνα με το υπουργείο Ενέργειας, το νέο περιβαλλοντικό νομοσχέδιο.
Ταυτόχρονα εφαρμόζονται βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές για το περιβάλλον.
Οι 9 μεγάλες παρεμβάσεις του περιβαλλοντικού νομοσχεδίου είναι:
– Απλοποίηση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων
– Απλοποίηση αδειοδότησης ΑΠΕ
– Νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών
– Αντιμετώπιση του προβλήματος των δασικών χαρτών
– Ρυθμίσεις για τις οικιστικές πυκνώσεις
– Ζωνοποίηση περιοχών Natura
– Διαχείριση αποβλήτων
– Επέκταση ανταποδοτικού τέλους για την πλαστική σακούλα
– Χρηματοδότηση ιδιωτικών συνδέσεων (για τα αστικά λύματα)
Τι αλλάζει στην αδειοδότηση των ΑΠΕ
Ενώ στο παρελθόν η αδειοδότηση για έργα ΑΠΕ διαρκούσε 3-4 έτη για φωτοβολταϊκά και 6-8 έτη για αιολικά, ενώ μόνο για την Άδεια Παραγωγής, το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, χρειάζονται 18-24 μήνες μέχρι να εκδοθεί από τη ΡΑΕ τώρα με τις νέες ρυθμίσεις μειώνονται άμεσα οι χρόνοι αδειοδοτήσεων, όπως υποστηρίζει το υπουργείο.
Αντικαθιστάται η Άδεια Παραγωγής με τη Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας, ενώ δεν θα απαιτείται έκδοση απόφασης της Ολομέλειας της ΡΑΕ.
Η Βεβαίωση θα προκύπτει μετά από μια σύντομη και αυτοματοποιημένη διαδικασία ελέγχου της αίτησης, με μείωση στο ελάχιστο των δικαιολογητικών που απαιτούνται.
Το νέο αδειοδοτικό πλαίσιο θα καταλαμβάνει τόσο τις νέες αιτήσεις όσο και τις εκκρεμείς, ώστε η εκκαθάριση των συσσωρευμένων εκκρεμών αιτήσεων να γίνεται σε χρονικό διάστημα λίγων μηνών. Άμεσα ορατά αποτελέσματα στους χρόνους έκδοσης των Βεβαιώσεων (λιγότερο από 6 μήνες).
Επίσης θεσπίζεται νέα διαδικασία με ειδικό πληροφοριακό σύστημα. Δημιουργείται το Ηλεκτρονικό Μητρώο ΑΠΕ που θα υποστηρίξει τη νέα διαδικασία αδειοδότησης το οποίο θα επικοινωνεί με τα πληροφοριακά συστήματα των άλλων εμπλεκόμενων φορέων (πχ υπηρεσίες περιβάλλοντος) και τους Διαχειριστές Δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ).