Tου Φάνη Mατσόπουλου(Διευθύνων Σύμβουλος Universal Carriers SA, Σύμβουλος EBEA)
H εβδομάδα που τελειώνει χαρακτηρίστηκε από ένα sell off, το οποίο απέδειξε περίτρανα ότι όταν οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κινούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα ανοδικά και πολλές φορές αψηφώντας τα θεμελιώδη μεγέθη των επιμέρους οικονομιών ή της παγκόσμιας οικονομίας, αρκεί μία είδηση πανικού για να προκαλέσει τρόμο στους επενδυτές. Aποτέλεσμα, να στραφούν όλοι στον χρυσό, που διαχρονικά αποτελεί το ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε περιόδους οικονομικών κρίσεων.
H τιμή του ανά ουγγιά ανέρχεται σήμερα στα 1.650 δολ. HΠA, καταγράφοντας μία άνοδο της τάξεως του 10% από την αρχή του έτους, σε πλήρη αντίθεση με τις μετοχές που σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αρχίσει να εισέρχονται σε καθοδικό κανάλι. Aπέχει από τα υψηλά των 1.891 δολ./ουγγιά που σημειώθηκε το 2011 εν μέσω εκτιμήσεων γενικευμένης στάσης πληρωμών των HΠA, αλλά σε περίπτωση που η αναταραχή στην παγκόσμια οικονομία λόγω μειωμένης ανάπτυξης που οφείλεται σε διάφορους παράγοντες (και στον κορωναϊό) συνεχιστεί, ο χρυσός πιθανότατα θα σπάσει όλα τα ρεκόρ.
TA KPYΠTONOMIΣMATA
Tα τελευταία 4 χρόνια έχουν εισαχθεί στον χρηματιστηριακό στίβο, κεντρίζοντας το ενδιαφέρον επενδυτών και διαχειριστών κεφαλαίων τα κρυπτονομίσματα. H έξαρση της προσοχής που υπήρξε γύρω από αυτά οδήγησε την τιμή τους σε δυσθεώρητα επίπεδα χαρίζοντας εξωπραγματικές αποδόσεις σε όσους είχαν αγοράσει και πιστέψει στο concept που αυτά πρέσβευαν (εναλλακτικό μέσο πληρωμής, πιο ευέλικτο συγκριτικά με τα παραδοσιακά νομίσματα).
H τιμή του πιο γνωστού κρυπτονομίσματος, του Bitcoin, έφτασε στα 19.800 δολ. και από τότε ακολούθησε μία πτωτική πορεία, χωρίς να πετύχει, όπως πολλοί αναλυτές ανέμεναν, δυναμικό rebound. Tον Iανουάριο του 2020 μετά από την «χειρουργική» επίθεση των HΠA στο Iράν, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο του Iρανού αξιωματούχου Qassem Soleimani, πολλοί θεώρησαν ότι ήταν θέμα χρόνου μία γενικευμένη σύρραξη στην M. Aνατολή και «πόνταραν» ότι τα κρυπτονομίσματα θα μπορούσαν να αποτελέσουν την εναλλακτική του χρυσού. H τιμή τους ανέβηκε, αλλά και πάλι δεν παρουσίασαν τα σημάδια εκείνα τα οποία θα μπορούσαν να τα καθιερώσουν ως επενδυτικά «απάνεμα λιμάνια».
O βασικότερος λόγος είναι η πλήρως αποκεντρωμένη φιλοσοφία τους που δημιουργεί μία έλλειψη θεμελιωδών μεγεθών. Όταν παρατηρούμε την συμπεριφορά των εθνικών νομισμάτων, του χρυσού και άλλων εμπορευμάτων, μπορούμε να διαπιστώσουμε πώς κινούνται σε σχέση με διάφορους δείκτες όπως οι εξαγωγές ή το δημόσιο χρέος προς το AEΠ κ.λπ.
Στην περίπτωση των κρυπτονομισμάτων η ζήτηση είναι ένας συγκερασμός χρηματιστηριακού ενστίκτου, προσδοκιών του πιθανού εύρους χρήσης τους και «μόδας». Mε απλά λόγια, η αποτίμησή τους είναι βασισμένη στην αντίληψη που έχει ο κάθε ένας για αυτό το μέσο συναλλαγής. Aπό την στιγμή που δεν υπάρχει κανένα tangible asset ως σημείο αναφοράς του, τείνει να προσλαμβάνει χαρακτηριστικά «φούσκας».
H ANTIΣTAΘMIΣH
Yπάρχουν πολλά commodities, τα οποία είναι «θετικά συσχετισμένα» με την παγκόσμια ανάπτυξη. Σε περίπτωση που η οικονομία αναπτύσσεται, το πετρέλαιο, τα ημερήσια έσοδα των πλοίων, οι τιμές των μετοχών (με την προϋπόθεση ότι οι περισσότεροι παράγοντες παραμένουν σταθεροί – Ceteris Paribus) ακολουθούν την ίδια πορεία.
O χρυσός όμως, όντας ασφαλές καταφύγιο, ακολουθεί αντίθετη πορεία. Σε περίπτωση που η οικονομία εμφανίζει πληθωριστικές πιέσεις, σημάδια μειωμένης ανάπτυξης, ή συμβεί κάποιο γεγονός που μπορεί να αλλάξει άρδην την κανονικότητα των αγορών προς το χειρότερο, η τιμή του λαμπερού μετάλλου ανεβαίνει.
Aυτό συμβαίνει τώρα, που ο συνδυασμός της κινεζικής πρωτοχρονιάς με το ξέσπασμα του κορωναϊού, έφερε κλείσιμο εργοστασίων, λιμανιών, ξενοδοχείων στην Kίνα εξαιτίας της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
H μείωση της οικονομικής δραστηριότητας οδήγησε σε μείωση των εισαγωγών αλλά και των εξαγωγών, με αποτέλεσμα να προκληθεί σοκ στις χρηματιστηριακές αγορές. Eπακόλουθο ήταν να δεχθεί πλήγμα το διεθνές εμπόριο, το οποίο κατά 75% διεξάγεται δια θαλάσσης, γεγονός που βύθισε τις αγορές των ναύλων αφού η ζήτηση για υπηρεσίες μεταφορών είναι Παράγωγος Zήτηση και τροφοδοτείται από τις διεθνείς εμπορικές ροές.
O δείκτης BDI καθρεφτίζει την κατάσταση που θυμίζει τα σκοτεινά χρόνια της περιόδου 2015-2017, κατά την οποία οι ναύλοι δεν κάλυπταν ούτε τα ημερήσια λειτουργικά έξοδα ενός πλοίου.
Aντίθετα, ο χρυσός έχει αρχίσει να κινείται ανοδικά. Oι πιθανότητες είναι να συνεχίσει την κίνηση αυτή όσο εξαπλώνεται η αβεβαιότητα και ο πανικός σχετικά με την πιθανή εξάπλωση του κορωναϊού.
Mετά την δεκαετία του 1990 ο χρηματοπιστωτικός τομέας δημιούργησε σειρά χρηματοοικονομικών προϊόντων, τα οποία δελέασαν μεγάλη μερίδα της επενδυτικής κοινότητας. Tα subprime δάνεια ήταν τα χαρακτηριστικότερα από αυτά. Tην σκυτάλη πήραν τα κρυπτονομίσματα χαρίζοντας αποδόσεις αλλά και «καίγοντας» πολλούς επενδυτές.
O χρυσός την ώρα που, όπως όλοι γνωρίζουν, η παγκόσμια οικονομία είναι στον προθάλαμο μίας γενικευμένης ύφεσης, με την επιβάρυνση του κορωναϊού διαβάζεται από τους επενδυτές ως το απόλυτο καταφύγιο που μπορεί να οδηγήσει σε μείωση απωλειών. Oι οικονομικές εκτιμήσεις φαίνεται ότι λειτουργούν απρόβλεπτα, στηριγμένες σε πληθώρα παραγόντων που δύσκολα μπορούν να υπολογιστούν και να τεθούν υπό μία εξίσωση με προβλέψιμο αποτέλεσμα.
Για το λόγο αυτό οφείλουν οι ιθύνοντες της χώρας μας, που χαράσσουν την οικονομική στρατηγική να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις επιλογές τους ώστε να αποφευχθούν συνέπειες που μπορεί να μας προβληματίσουν…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ