Δέσμη μέτρων του ΥΠΟΙΚ για στήριξη της οικονομίας λόγω κορονοϊού

Με τον ΟΟΣΑ να προειδοποιεί ότι η  παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει απότομα ταχύτητα φέτος λόγω της εξάπλωσης του κορονοϊού, αύριο Τετάρτη σε έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup αναμένεται να γίνει μια πρώτη αποτίμηση των οικονομικών επιπτώσεων που προκαλεί ο νέος ιός στις χώρες της ΕΕ.

 

«Είναι ένα θέμα που απασχολεί όλη την Ευρώπη, όλες τις χώρες της ΕΕ και όχι μόνο αυτές. Απαιτείται ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ενημέρωση» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον ίδιο δεν αποτελούν μείζον ζήτημα για την οικονομία οι αρνητικές τάσεις που εκδηλώνονται στο χρηματιστήριο και την αγορά ομολόγων, αλλά η επίπτωση που θα έχει το θέμα του κορονοϊού στα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή στην κατανάλωση, στις επενδύσεις και στις εξαγωγές.

 

«Το κρίσιμο θέμα είναι ποιες είναι οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία στην Ελλάδα, στα δημόσια οικονομικά, στα έσοδα και στην ανάπτυξη. Αυτό το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, έχουμε τρέξει διάφορα σενάρια σαν υπουργείο Οικονομικών, και σε ευρωπαϊκό επίπεδο προσπαθούμε να συγχρονίσουμε τις ενέργειες μας» ανέφερε ο επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

 

Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει ήδη έτοιμη μια βεντάλια περίπου είκοσι παρεμβάσεων προκειμένου να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας εάν και εφόσον χρειαστεί. Παρ’ ότι τα μέτρα είναι έτοιμα, το οικονομικό επιτελείο έχει αποφασίσει να μην επικοινωνήσει προκαταβολικά κανένα από αυτά προκειμένου να μη δημιουργηθούν προσδοκίες οι οποίες θα άνοιγαν το δρόμο για την εφαρμογή τους ακόμα και με τεχνητά στοιχεία. Η μόνη πληροφορία που είναι ξεκάθαρη είναι πως για τη λήψη της όποιας μορφής ενίσχυση υλοποιηθεί τελικά θα υπάρχει κριτήριο απασχόλησης. Με απλά λόγια, οι όποιες ενισχύσεις θα συνδέονται με την προϋπόθεση διατήρησης των θέσεων εργασίας.

 

Το δημοσιονομικό κόστος των πρόσθετων παρεμβάσεων, αποτελεί ξεχωριστό κεφάλαιο. Οι δαπάνες αντιμετώπισης των έκτακτων περιστατικών εξαιρούνται από την κατά ESA μέτρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Το επόμενο διάστημα αναμένονται συνεννοήσεις με τους θεσμούς ώστε να υπάρξει εξαίρεσή τους και από τη μέτρηση του κατά πρόγραμμα αποτελέσματος, όπως άλλωστε επιδιώκεται για τις δαπάνες αντιμετώπισης του προσφυγικού.

 

Τα έκτακτα μέτρα κλιμακώνονται ανάλογα με την τροπή που θα πάρουν οι εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

 

Το οικονομικό επιτελείο έχει καταρτίσει τέσσερα εναλλακτικά σενάρια ξεκινώντας από την πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί έως σήμερα και φτάνοντας σε ένα στρεσάρισμα της οικονομίας σε ακραίες συνθήκες στο ενδεχόμενο πανδημίας, αξιοποιώντας μελέτες και στατιστικά δεδομένα όλων των προηγούμενων κρίσεων.

 

Ανάλογα με το σενάριο που θα επιβεβαιωθεί στην πράξη, το οικονομικό επιτελείο θα βρίσκεται σε στενή επαφή με όλες τις χώρες της ευρωζώνης επιδιώκοντας συντονισμένη αντίδραση ενώ υπό το βάρος των εξελίξεων στο μέτωπο του κορονοϊού θα κριθούν πλέον και οι διεκδικήσεις στο μέτωπο των πλεονασμάτων και του δημοσιονομικού χώρου.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ