Πλήθος επιχειρήσεων και βαρυσήμαντους οικονομικούς παράγοντες αναμένεται να προσελκύσει το ελληνογερμανικό συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαρτίου στο Βερολίνο παρουσία της Γερμανίδας Καγκελαρίου, Άνγκελας Μέρκελ και του Έλληνας πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο κύριος στόχος του συνεδρίου θα είναι οι Γερμανικές επενδύσεις κυρίως στους τομείς της ενέργειας και της διαχείρισης απορριμμάτων, και εν γενεί η σύσφιξη των διμερών οικονομικών σχέσεων εστιάζοντας στα 44 δισ. Ευρώ των επενδύσεων που απαιτείται να γίνουν στη χώρα μας μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Στην πράξη, ενεργειακοί κολοσσοί όπως οι RWE, EON και Enercon, γνωστοί από παλιά για το ενδιαφέρον τους αναφορικά με την Ελλάδα και ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι όπως οι ΔΕΗ, Mytilineos, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, ΕΛΠΕ, Βιοχάλκο, Sunlight, πρόκειται σε μια εβδομάδα να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, αναζητώντας ενεργειακές και όχι μόνο συνεργασίες. Δεκάδες είναι τα κλεισμένα ραντεβού με θεματολογία τις ευκαιρίες που κρύβει η Ελλάδα στην καινοτομία, τεχνολογία, στις ΑΠΕ, την ηλεκτροκίνηση ή την παραγωγή ενέργειας από σκουπίδια.
Το στίγμα του συνεδρίου μετέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την παρουσίαση των στόχων του επισημαίνοντας πως «Το συνέδριο, είναι μια από τις σημαντικότερες κινήσεις για την ενίσχυση των ελληνογερμανικών σχέσεων».
Ο ίδιος σημείωσε ότι η Γερμανία αποτελεί τον «Νο1» επενδυτής στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, τονίζοντας ότι τώρα που γυρίζουμε σελίδα, η συνεργασία αυτή καθίσταται απαραίτητη. Σύμφωνα με τον ίδιο, με το τέλος του συνεδρίου θα γίνουν ανακοινώσεις σχετικές με τις επιχειρηματικές συνεργασίες και τις επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν, σημειώνοντας ότι ιδιαίτερα έμφαση από ελληνικής πλευράς θα δοθεί στους τομείς της ενέργειας, αλλά και στην απολιγνιτοποίηση.
Το γερμανικό ενδιαφέρον για τους συγκεκριμένους τομείς, επιβεβαίωσε από την πλευρά του και ο Γερμανός Πρέσβης στην Αθήνα Ερνστ Ράϊχελ, ο οποίος προϊδέασε ότι θα υπάρξουν συγκεκριμένες συμφωνίες. Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάκαμψη που καταγράφει η οικονομία της Ελλάδας, ενώ σε ερώτηση για το αν το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα ενδέχεται να επηρεάσει την προσέλκυση επενδύσεων, απάντησε ότι «δεν θεωρώ ότι θα υπάρξει επίπτωση, πρόκειται για ένα τοπικό ζήτημα που θα αντιμετωπιστεί». Την αναφορά αυτή, έσπευσε να υιοθετήσει και ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Στο πρόγραμμα του συνεδρίου αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης, ενώ από την πλευρά του ο έτερος υφυπουργός Χρήστος Δήμας, σημείωσε ότι θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα τεχνολογίας, καινοτομίας καθώς και στις νεοφυείς επιχειρήσεις.
Στην προεργασία που έχει πραγματοποιηθεί για την διοργάνωση του συνεδρίου εστίασε ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα οικονομικής διπλωματίας Κωνσταντίνος Φραγκογιάννη, ενώ στο επενδυτικό ενδιαφέρον για την ενέργεια και την απολιγνιτοποίηση, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνογερρμανικού Επιμελητηρίου Κωνσταντίνος Μαραγκός, ο οποίος τόνισε ότι « πρόκειται για το μεγαλύτερο φόρουμ των τελευταίων δεκαετιών».
Ο ίδιος ανέφερε, ότι η Γερμανία επένδυσε από το 2008 έως και το 2018 6 δισ. ευρώ, ενώ έχει και σημαντική συνεισφορά στον τουρισμό με τα έσοδα από τη γερμανική αγορά να ανέρχονται στα 3 δισ. ευρώ ετησίως.
Ειδικότερα, εργασίες του Φόρουμ θα επικεντρωθούν:
Στην περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας.
Στην ανάδειξη νέων πεδίων, τα οποία προσφέρονται, σήμερα, για επενδύσεις στην Ελλάδα, με βασικότερο αυτό της «πράσινης» ενέργειας.
Στο όραμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστής ως «Green Deal».
– Στους φορείς χρηματοδότησης και το ρόλο που θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σε κάθε νέα επενδυτική πρωτοβουλία στην Ελλάδα.
Στη σημασία της καινοτομίας για κάθε νέο επενδυτικό project.
Σε ζητήματα σχετικά με αναδιαρθρώσεις δομών.
– Στην παρουσίαση ενεργειακών ή άλλων best practices.
Όπως προαναφέρθηκε, κεντρικοί ομιλητές του Φόρουμ έχει προγραμματιστεί να είναι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, ενώ τις εργασίες του συνεδρίου θα ανοίξουν από την πλευρά της Γερμανίας ο Peter Altmaier, Ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Ενέργειας και από την Ελλάδα ο Άδωνις Γεωργιάδης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης θα συμμετάσχουν οι Υφυπουργοί Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, Χρίστος Δήμας, και Ιωάννης Τσακίρης, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γεράσιμος Θωμάς, ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλεξάνδρα Σδούκου.
Τη γερμανική κυβέρνηση πρόκειται να εκπροσωπήσουν ο Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Andreas Feicht, η Κοινοβουλευτική Υφυπουργός του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας, Elisabeth Winkelmeier, και ο Επίτροπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων και Ενέργειας για την Ψηφιακή Βιομηχανία και τις Νεοσύστατες Επιχειρήσεις, Thomas Jarzombek.