Δύσκολες οι επόμενες ημέρες για την κυβέρνηση αφού αναμένει τους 15 προϋπολογισμούς των υπουργείων.
Τα υπουργεία αναμένεται να κοινοποιήσουν τους προϋπολογισμούς του 2011 την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ενώ, όποιο δεν ανταποκριθεί θα βρεθεί στην δυσχερή θέση να μη μπορεί να πληρώσει πολίτες και προμηθευτές.
Οι 15 υπουργοί της κυβέρνησης, πρέπει υποχρεωτικά να κατανείμουν και να ανακοινώσουν πριν αλλάξει ο χρόνος πως θα μοιράσουν τις πιστώσεις του 2011 στις υπηρεσίες τους, αλλά και σε όλους τους φορείς που εποπτεύουν. Αυξημένο έργο αναμένεται να έχει το υπουργείο Εσωτερικών με τις περιφέρειες αλλά και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης με την αναλυτική και εκ των προτέρων κατανομή των επενδυτικών δαπανών.
Όποιος υπουργός δεν δώσει έως την Παρασκευή αναλυτικά στοιχεία δαπανών ανά κωδικό (ΚΑΕ) στο Γενικό Λογιστήριο του από την Δευτέρα 3 Ιανουαρίου και έως ότου «προσαρμοσθεί» δεν θα μπορεί να πληρώσει.
Δηλαδή πρέπει τα υπουργεία να καταμετρήσουν και να ανακοινώσουν τι χρωστούν οι ίδιοι και οι φορείς που εποπτεύουν-το 2010 αλλά και προηγούμενα έτη-σε πολίτες, ασφαλισμένους, προμηθευτές, συμβασιούχους κλπ. Το ποσό αυτό –που λογικά δεν θα πληρωθεί φέτος– θα αφαιρεθεί από τα κονδύλια του 2011.
Οι προϋπολογισμοί ανά υπουργείο είναι ένα από τα μέτρα που προβλέπονται στο νομοσχέδιο περί δημοσιονομικής διαχείρισης. Με βάση αυτό αλλά και τους όρους του Μνημονίου, από τον Ιανουάριο ο προϋπολογισμός κάθε φορέα θα τσεκάρεται μήνα προς μήνα.
Κάτι το οποίο σημαίνει ότι τον Φεβρουάριο θα πρέπει να δοθούν από τα υπουργεία αναλυτικά στοιχεία εκτέλεσης Ιανουαρίου. Αν σε κάποιους κωδικούς οι μηνιαίες δαπάνες είναι μεγαλύτερες του προγραμματισμού, τότε θα χτυπά «καμπανάκι».
Η κυβέρνηση επιχειρεί με τον νέο αυτό τρόπο εκτέλεσης προϋπολογισμού να προσωποποιήσει τις ευθύνες για «αποκλίσεις» που καθιστούσαν όλους τους προϋπολογισμούς του ελληνικού κράτους των τελευταίων ετών ανεφάρμοστους στην πράξη.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι ότι μέχρι τον Μάρτιο τα υπουργεία θα γνωστοποιήσουν τις ανάγκες τους για το 2012 αλλά και για τα επόμενα χρόνια, με στόχο πλέον ο προϋπολογισμός να μην φτιάχνεται την τελευταία στιγμή και να υπάρχει μεσοπρόθεσμος υπολογισμός δαπανών.