«Ασπίδα» 37 δισ. από την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Τα μέτρα που λαμβάνει η Κομισιόν για να σταματήσει την μετάδοση του ιού

 

Επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ, ως μέρος του πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στην επιδημία του νέου κοροναϊού, του Covid-19, ανακοίνωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

 

Παράλληλα, η Κομισιόν θα στηρίξει τις οικονομίες των χωρών – μελών μέσω ευελιξία ως προς τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την κρατική βοήθεια, δήλωσε η ίδια κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

 

Η νόσος COVID-19 αποτελεί σοβαρή έκτακτη ανάγκη δημόσιας υγείας για τους πολίτες, τις κοινωνίες και τις οικονομίες μας, με λοιμώξεις σε όλα τα κράτη μέλη. Ταυτόχρονα, αποτελεί σημαντικό οικονομικό σοκ για την ΕΕ. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή σήμερα παρουσιάζει μια άμεση αντίδραση για τον μετριασμό των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων της επιδημίας COVID-19, εστιάζοντας σε μια ευρωπαϊκή συντονισμένη αντίδραση.

 

Η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της με στόχο να μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας και ιδίως:

 

να διασφαλίσει τον αναγκαίο εφοδιασμό των συστημάτων υγείας διαφυλάσσοντας την ακεραιότητα της ενιαίας αγοράς και της παραγωγής και διανομής στις αλυσίδες αξίας·

 

να στηρίξει τους πολίτες, ώστε να μην επηρεαστούν δυσανάλογα τα εισοδήματα και οι θέσεις εργασίας και να αποφευχθούν τυχόν μόνιμες συνέπειες αυτής της κρίσης·

 

να στηρίξει τις επιχειρήσεις και να διασφαλίσει την αναγκαία ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού μας τομέα ώστε να συνεχίσει να στηρίζει την οικονομία·

 

να δώσει στα κράτη μέλη τη δυνατότητα να δράσουν αποφασιστικά και συντονισμένα, αξιοποιώντας πλήρως την ευελιξία του πλαισίου για τις κρατικές ενισχύσεις και του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

 

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε σχετικά: «Η πανδημία του κοροναϊού είναι μια δοκιμασία για όλους μας. Δεν αποτελεί μόνο μια άνευ προηγουμένου πρόκληση για τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης, αλλά και σημαντικό σοκ για τις οικονομίες μας. Η σημαντική δέσμη οικονομικών μέτρων που ανακοινώθηκε σήμερα αντιμετωπίζει τη σημερινή κατάσταση. Είμαστε έτοιμοι να πράξουμε περισσότερα, ανάλογα με την εξέλιξη της κατάστασης. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουμε τους Ευρωπαίους και την ευρωπαϊκή οικονομία.»

 

37 δισεκατομμύρια για την αντιμετώπιση

 

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπόσχεται μέγιστη δημοσιονομική ευελιξία, λόγω των τελευταίων εξελίξεων με την πανδημία του κοροναϊού», με αυτά τα λόγια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έδωσε σήμερα το πράσινο φως για μεγαλύτερη ανάσα στις χώρες που βρίσκονται υπό εποπτεία, όπως η Ελλάδα.

 

«Τα κράτη μέλη θα πρέπει να ενθαρρυνθούν να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την στήριξη της οικονομίας τους», είπε αιτιολογώντας έτσι την μέγιστη ευελιξία που θα επιδείξει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο μέλλον για τις παραβιάσεις των δημοσιονομικών κανόνων, καθώς και των κανόνων ανταγωνισμού από ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες.

 

Την ίδια ώρα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει μια ρήτρα στους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ που θα επιτρέπει αναστολή των δημοσιονομικών δεσμεύσεων από χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση του κοροναϊού. «Είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε τη γενική ρήτρα διαφυγής για μια γενικότερη στήριξη δημοσιονομικής πολιτικής», δήλωσε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη Τύπου. «Αυτή η ρήτρα θα αναστείλει τη συνιστώμενη δημοσιονομική προσαρμογή» και μπορεί να ενεργοποιηθεί σε περίπτωση σοβαρής επιβράδυνσης, δήλωσε ο Ντομπρόβσκις.

 

Παράλληλα, όπως ανακοίνωσε η Πρόεδρος της Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναλάβει επενδυτική πρωτοβουλία ύψους 37 δισεκατομμυρίων ευρώ ως τμήμα ενός πακέτου μέτρων για την προστασία των οικονομιών της Ένωσης απέναντι στις επιπτώσεις της επιδημίας του κοροναϊού.

 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα εγγυηθεί επίσης την χορήγηση 8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε δάνεια προς 100.000 επιχειρήσεις για την στήριξη του επιχειρηματικού τομέα, πρόσθεσε. «Είμαι πεπεισμένη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να αντέξει αυτό το σοκ… Αλλά κάθε κράτος μέλος πρέπει να αναλάβει πλήρως τις ευθύνες του και η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο θα πρέπει να είναι αποφασιστική, συντονισμένη και ενωμένη».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ