Μέσω τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιηθεί το σημερινό Eurogroup, εξαιτίας του κορωνοϊού.·Προκαταβολικά ο πρόεδρος του Μάριο Σεντένο έκανε λόγο για φιλόδοξα μέτρα που στόχο θα έχουν την οικονομική ελάφρυνση των πολιτών, των επιχειρήσεων και των αγορών που δοκιμάζονται.
Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει το βράδυ το Eurogroup είναι περισσότερο φιλόδοξα από τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ της προηγούμενης εβδομάδας, επιβεβαιώνοντας το σενάριο πως η κύρια ευθύνη περνά πλέον στις κυβερνήσεις και η ΕΚΤ θα λειτουργεί υποστηρικτικά.
Τι θα ζητήσει η Ελλάδα
Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας η Ελλάδα ζήτα:
-Η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων στην Ελλάδα να είναι αντίστοιχη με τη μείωση των στόχων στα υπόλοιπα κράτη.
-Να εξαιρεθούν από φέτος οι δαπάνες που πρόκειται να γίνουν πάνω στου τρεις άξονες που θέτει η Κομισιόν από τον υπολογισμό του νέου μειωμένου στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα.
Όπως είπε ο Υπουργός, μετά το Eurogroup θα υπάρξουν νέες εξαγγελίες και πρωτοβουλίες για μέτρα.
Τα μέτρα αυτά θα περιλαμβάνουν την αναστολή της υποχρέωσης πληρωμής φόρων, εισφορών και ρυθμίσεων οφειλών όχι μόνο για τις επιχειρήσεις που έχουν παύσει τη λειτουργία τους μετά από κυβερνητική απόφαση, αλλά και για αυτές που έχουν υποστεί πολύ μεγάλη συρρίκνωση του τζίρου τους.
Όσον αφορά στις τράπεζες, ο κ. Σταϊκούρας έχει δώσει ήδη εντολή να λάβουν μέτρα αναστολής των δόσεων δανείων.
Επίσης, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το Σάββατο ανήγγειλε την πρόθεση της Κυβέρνησης να παρατείνει – πέραν της 1ης Μαΐου – το καθεστώς προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς.
Τα συγκεκριμένα μέτρα κινούνται στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που έχει προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πρέπει να επικυρωθούν σήμερα από το Eurogroup.
Στην ατζέντα σήμερα είναι και η επικύρωση της Πέμπτης έκθεσης αξιολόγησης της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας η οποία δεν συνδέεται με δόσεις. Πλέον απλά επιβεβαιώνει ότι η ελληνική πλευρά τηρούσε τις υποχρεώσεις της στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων πριν ξεσπάσει η κρίση…
Το σχέδιο της ΕΕ για χαλάρωση του Συμφώνου
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να εφαρμόσει την πλήρη ευελιξία που υπάρχει στο δημοσιονομικό πλαίσιο της ΕΕ, με σκοπό να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να αντιμετωπίσουν την κρίση. Ζητά:
1.·Επιτρέπει στα κράτη-μέλη να παρεκκλίνουν προσωρινά από τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.
2.· Προτείνει να ενεργοποιηθεί αν/όταν κριθεί αναγκαίο τη “General escape clause”. Μία “ρήτρα γενικής εξαίρεσης” από τους κανόνες,.Αυτή η ρήτρα θα αναστέλλει – σε συνεργασία με το Συμβούλιο – τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει αποφασιστεί “σε περίπτωση σοβαρής οικονομικής ύφεσης για τη ζώνη του ευρώ ή την ΕΕ στο σύνολό της”…