Σε ψαλίδισμα των εκτιμήσεών της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης προχωρά η Citi, καθώς ο αντίκτυπος στην επιχειρηματική δραστηριότητα, λόγω κορωνοιού εκτιμά πως θα είναι τεράστιος.
Όπως τονίζει, στο β’ τρίμηνο η ευρωζώνη θα είναι η περιοχή που θα δεχτεί το ισχυρότερο πλήγμα παγκοσμίως, με την οικονομική ανάπτυξη να ανακάμπτει ελαφρώς μόνο στο δ’ τρίμηνο.
Συγκεκριμένα, η αμερικάνικη τράπεζα μειώνει τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος κατά 2% στο -0,8% και προχωρά σε μείωση και των εκτιμήσεών για το 2021, όπου βλέπει το ΑΕΠ να κινείται στο 0,3% από 1,2% που εκτιμούσε προηγουμένως.
Επιπλέον, αναμένει ότι το παραγωγικό κενό στην περιοχή θα διευρυνθεί κατά 2,5%, αρκετό για να αντιστρέψει την υποκείμενη βελτίωση της πίεσης στον πληθωρισμό και θα παγιώσει τις προσδοκίες ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν αρνητικά για περίοδο μεγαλύτερη των 10 ετών.
Σε σύγκριση με τις προβλέψεις της τον Ιανουάριο, σε ότι αφορά τη σύνθεση του ΑΕΠ, εκτιμά ότι η εγχώρια ζήτηση δεν θα συμβάλει ούτε στο ελάχιστο στην πορεία του ΑΕΠ της ευρωζώνης φέτος (-1,6%), τα αποθέματα θα προσθέσουν 0,2% (+ 0,1%) και το καθαρό εμπόριο θα αφαιρέσει 1% (-0,4%). Το 2021, εκτιμά ότι η ανάκαμψη του ΑΕΠ θα οδηγηθεί από την εγχώρια ζήτηση (+1,2%) και σε κάποιο βαθμό στο re-stocking (νέα αποθέματα, +0,2%), ενώ το καθαρό εμπόριο θα συνεχίσει να δέχεται πίεση (-0,25).
Όσον αφορά στις τοποθετήσεις των πολιτικών “, η Citi εκτιμά πως οι μειώσεις επιτοκίων είναι μάλλον απίθανο να συμβούν, καθώς η ΕΚΤ από την πλευρά της νομισματική πολιτικής δεν μπορεί να κάνει και πολλά.
Όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, οι πιθανότητες είναι να υπάρξει μεγάλη και συντονισμένη αντίδραση σύντομα, ξεκινώντας από τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Οτιδήποτε άλλο από νέα μέτρα ύψους 120 δισ. ευρώ (μαζί με τις εθνικές δημοσιονομικές απαντήσεις) θα είναι ανεπαρκές υπό το πρίσμα των εκτιμήσεων της Citi για παραγωγικό κενό στην ευρωζώνης κοντά στο 2%, μόνο στο β’ τρίμηνο του 2020.