Δέκα προτάσεις κατέθεσε το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς στην Κυβέρνηση προκειμένου να προστατευθούν οι παραγωγικές μονάδες και οι επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις που προκαλεί στην παγκόσμια οικονομία η πανδημία του κορωνοϊού.
Με αφορμή τη συνεδρίαση του Eurogroup, η διοίκηση του Β.Ε.Π. απευθύνεται προς το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης με συγκεκριμένες προτάσεις για τη διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας αλλά και την αποτροπή οποιασδήποτε πιθανότητας επιστροφής της εθνικής οικονομίας στην ύφεση.
Συγκεκριμένα, το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιώς προτείνει:
– Κατάργηση προκαταβολής φόρου.
-Κάλυψη της δαπάνης για τη μισθοδοσία εργαζομένων σε επιχειρήσεις που έκλεισαν ή θα κλείσουν λόγω της γενικότερης κατάστασης που έχει ενσκήψει.
– Αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών από τις πληγείσες επιχειρήσεις έως τέλος του 2020 και μετά να κεφαλαιοποιηθούν και να αποπληρωθούν σε 24 δόσεις.
-Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών για την περίοδο της κρίσης από τις συνέπειες της πανδημίας.
-Αύξηση της κρατικής συμμετοχής στις παρεχόμενες Άδειες Ειδικού Σκοπού προς τους εργαζομένους.
-Εξασφάλιση ρευστότητας με μορφή κεφαλαίου κίνησης μέσω Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων – με απλοποίηση διαδικασιών.
-Τροποποίηση του Κανόνα Κρατικών Ενισχύσεων “De minimis” (ενισχύσεων ήσσονος σημασίας) από τις 200 στις 500 χιλιάδες ευρώ.
– Μέτρα αναστολής δόσεων δανείων και παροχή νέων ρυθμίσεων.
– Μείωση δημοτικών τελών.
– Παύση πληρωμής ενοικίου σε επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή ή πληρωμή με μορφή επιδότησης από το Κράτος.
Ο Πρόεδρος του ΒΕΠ κ. Ανδριανός Μιχάλαρος δήλωσε σχετικά: «Οι βιοτεχνίες και οι επαγγελματίες βιώνουν μια πρωτοφανή κατάσταση εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί από την επέλαση του κορωνοϊού. Ύστερα από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, βρισκόμαστε και πάλι σε ένα σημείο καμπής. Είναι η στιγμή να συμφωνήσουμε με την Κυβέρνηση, αλλά και με την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι μπορούμε από κοινού να προβούμε σε ουσιαστικές συνέργειες που θα επιτρέψουν την αντιμετώπιση αυτής της πρωτοφανούς απειλής με τις λιγότερο δυνατές απώλειες στις επιχειρήσεις αλλά και στις θέσεις εργασίας».