Για τους κινδύνους που αναμένεται να αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Bloomberg, δίνοντας έμφαση στο πλήγμα που θα υποστεί ο τομέας του τουρισμού.
«Τη στιγμή που οι Έλληνες βγαίνουν από μια δεκαετή οικονομική κρίση που κόστισε στη χώρα ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, οι συνέπειες του κορωνοϊού στον ζωτικό τομέα του τουρισμού απειλεί να τους στερήσει τους καρπούς της ανάκαμψης» αναφέρει αρχικά το Bloomberg.
Ο τουρισμός για την Ελλάδα ισοδυναμεί με το 20% της οικονομίας και πάνω από το 25% των θέσεων εργασίας, σημειώνει το Bloomberg, επικαλούμενο το World Travel and Tourism Council, που εδρεύει στο Λονδίνο. Αυτό το σημείο καθιστά την Ελλάδα τη δεύτερη πιο εξαρτημένη χώρα στον τουρισμό, μετά την Κύπρο, και σηματοδοτεί δεινά για τους Έλληνες που σταδιακά αναρρώνουν από δυσκολίες ετών, επισημαίνει το Bloomberg.
«Η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη διατάξει το κλείσιμο των εποχιακών καταλυμάτων, στα οποία υπάγονται πάνω από τα μισά ξενοδοχεία. Και μετά τις εικόνες πολιτών που κατέκλυσαν τις παραλιακές περιοχές, λόγω του ζεστού καιρού, έκλεισαν, επιπλέον, από την Παρασκευή οι οργανωμένες παραλίες» συνεχίζει το δίκτυο.
Στο Bloomberg μίλησε η Ελένη Μιχαήλ, ιδιοκτήτρια ενός ξενοδοχείου 25 κλινών, κοντά στο Σύνταγμα: «Ήμασταν κλεισμένοι στο φουλ, όμως οι μισές κρατήσεις δεν εμφανίστηκαν ποτέ και πλέον όλα θα κυλήσουν χειρότερα από αυτή τη στιγμή. Ο κόσμος φοβάται». Η ίδια εξηγεί ότι οι ακυρώσεις αγγίζουν το 20% των κρατήσεων, καθώς «το τελευταίο πράγμα που σκέφτονται οι άνθρωποι αυτή την ώρα είναι οι καλοκαιρινές διακοπές».
Από την πλευρά του, ο Αλέξανδρος Βασιλικός, πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, δήλωσε στο Bloomberg ότι «παρακολουθούμε ώρα με την ώρα τις κρατήσεις και τις ακυρώσεις». Σύμφωνα με το Bloomberg, το 2019 τα περίπου 10.000 ελληνικά ξενοδοχεία είχαν έσοδα της τάξης των 8,7 δισ. ευρώ, μια επίδοση κατά 7% αυξημένη από το 2018. Το 2019 περί τα 31,3 εκατομμύρια τουριστών επισκέφθηκαν την Ελλάδα -αριθμός τριπλάσιος του πληθυσμού της χώρας- οι οποίοι δαπάνησαν 18,2 δισ. ευρώ.
Οι νέες προβλέψεις για την ανάπτυξη
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός υποστήριξε ότι ο τουρισμός δεν θα είναι το μόνο «θύμα» του κορωνοϊού καθώς «οι συνέπειες θα αγγίξουν από τον λογιστή στη Ρόδο μέχρι τον υδραυλικό στην Αθήνα». Στο ρεπορτάζ του Bloomberg τονίζεται ότι η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκει την Ελλάδα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, καθώς είχε μόλις αρχίσει να επωφελείται από το χαμηλότερο κόστος δανεισμού.
«Η ελληνική κυβέρνηση προέβλεπε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% για το 2020. Τώρα, οι οικονομολόγοι βλέπουν την οικονομία να αναπτύσσεται, κατά το θετικό σενάριο, κατά λιγότερο από 2%» λέει το Bloomberg, επικαλούμενο και την ανάλυση της Alpha Bank που αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο η ανάπτυξη να επιβραδυνθεί έως και κατά 0,9%.
Σε ό,τι αφορά τους ξενοδόχους αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι να εξασφαλίσουν ρευστότητα. «Προς το παρόν θέλουμε μέτρα για να διατηρήσουμε την ταμειακή μας ροή και να μας βοηθήσουν να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας», λέει ο κ. Βασιλικός, προσθέτοντας ότι τα ελληνικά ξενοδοχεία είναι υγιείς επιχειρήσεις και πρέπει να προστατευθούν, ώστε να μην καταρρεύσουν.