Καθησυχαστικός, όσον αφορά στις ανησυχίες του κοινού για πιθανές ελλείψεις καυσίμων στο μέλλον, εμφανίστηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας -και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κ. Κωστής Χατζηδάκης σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σε MEGA και ANT-1, ο οποίος δήλωσε πως “Οι ενεργειακές εταιρείες δεν έχουν την δυνατότητα να κλείσουν ούτε να υπολειτουργήσουν. Διότι αν κλείσουν οι εταιρείες αυτές θα κλείσει η χώρα. Επομένως είμαστε σε ένα διαρκή συναγερμό”.
“Έχει ξεκινήσει η προσπάθεια εδώ και αρκετές μέρες, υπάρχει συντονισμός μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων και προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τις καλύτερες πρακτικές, με επιτυχία μέχρι στιγμής. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Η κυβέρνηση κι εγώ μπορούμε να εγγυηθούμε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ενεργειακής τροφοδοσίας. Τα πρατήρια είναι και θα παραμείνουν ανοιχτά. Η χώρα έχει και θα έχει πετρέλαιο και βενζίνη. Ο ΔΕΣΦΑ -που μάλιστα έχει management ιταλικό και είχε και την τύχη και την ατυχία να έχει μια γνώση από πρώτο χέρι των αντίστοιχων πρακτικών που εφαρμόστηκαν στην Ιταλία- είναι επίσης σε συναγερμό στο φυσικό αέριο και εφαρμόζει μια σειρά από μέτρα τόσο προφύλαξης των εργαζομένων του όσο και διατήρησης της αδιάλειπτης παροχής φυσικού αερίου. Το ίδιο ισχύει και για τη ΔΕΠΑ και τις θυγατρικές της ΕΔΑ σε όλη την Ελλάδα, για τη ΔΕΗ, αλλά και για τους διαχειριστές των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ). Στον ΔΕΔΔΗΕ έχει τεθεί σε εφαρμογή η τηλεργασία, αξιοποιείται η σύγχρονη τεχνολογία, υπάρχουν πρωτόκολλα με βάση τα οποία θα γίνει διαχείριση της κρίσης για να μείνει η επιχείρηση όρθια. Στον ΑΔΜΗΕ υπάρχουν αντίστοιχες προσπάθειες και αντίστοιχα συστήματα και επειδή υπάρχει μειοψηφική συμμετοχή Κινέζων, υπάρχει συνεργασία με την Κίνα και για τεχνογνωσία και για βοήθεια”, είπε ο υπουργός ΠΕΝ αναφερόμενος στα επιχειρησιακά σχέδια κάθε εταιρείας.
“Τηρούμε διεθνή πρωτόκολλα και προσπαθούμε να λειτουργούμε με σοβαρότητα και με επαγγελματισμό και με πατριωτισμό. Αυτό το ξέρουν οι εργαζόμενοι και θέλω να τους ευχαριστήσω όλους τους εργαζόμενους σε όλες αυτές τις εταιρείες. Γιατί αυτή την ώρα κάνουν μια πολύτιμη δουλειά για την πατρίδα μας και το κοινωνικό σύνολο”.
Χατζηδάκης για Eurogroup
Ο κ. Χατζηδάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup -που μεταφράζονται σε αύξηση του δημοσιονομικού χώρου για την Ελλάδα-, ενώ έκανε λόγο για μια πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τη σωστή κατεύθυνση.
Όπως είπε. “Είναι θετικό ότι στη δική μας περίπτωση πρώτον δεν συνυπολογίζονται οι κρατικές δαπάνες σε σχέση με τον κορωνοϊό στους δημοσιονομικούς στόχους και δεύτερον ότι καταργείται ουσιαστικά για εμάς ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό είναι μεν μια θετική είδηση για την Ελλάδα, αλλά πρόκειται για μια θετική είδηση μέσα στην καταιγίδα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε και άλλα μέτρα μέσω των διαρθρωτικών ταμείων. Ελπίζω να τα αντιμετωπίσουν θετικά και οι αγορές, να υπάρχει και μία ανάσα -έστω και ψυχολογική- στις επιχειρήσεις, αλλά μην έχετε καμιά αμφιβολία ότι η καταιγίδα συνεχίζεται. Απαιτείται εγρήγορση τόσο σε επίπεδο εθνικό όσο και σε επίπεδο ευρωπαϊκό για την αντιμετώπιση αυτού του χωρίς προηγούμενο -για τις τελευταίες δεκαετίες τουλάχιστον- προβλήματος. Και τούτο διότι η Ελλάδα επηρεάζεται δυστυχώς περισσότερο από άλλες χώρες από αυτή την κρίση, για δύο λόγους. Πρώτον, διότι επηρεάζεται η ναυτιλία, η οποία έχει ιδιαίτερη βαρύτητα για την οικονομία μας. Δεύτερον, η Ελλάδα επηρεάζεται ακόμα περισσότερο από τον τουρισμό και τον τρόμο που έχει δημιουργηθεί για τις συνέπειες που θα υπάρξουν στις τουριστικές επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους φυσικά του κλάδου”.
Χατζηδάκης για μέτρα στήριξης εργαζομένων
Τέλος σε ερώτηση για τα μέτρα όσον αφορά στη στήριξη των εργαζομένων είπε πως “με τη δυνατότητα που έχουμε τώρα μετά τη χθεσινή απόφαση του Eurogroup σε επίπεδο δημοσιονομικό να πάμε παραπέρα, προφανώς θα πάμε παραπέρα και θα εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα. Πρωτεύει πάντως αυτή καθαυτή η αντιμετώπιση της κρίσης κι εδώ και αλλού έτσι ώστε να φύγει από επάνω μας αυτό το νέφος του τρόμου και της αμφιβολίας για το μέλλον, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα καινούργιο κλίμα και στην οικονομία, γιατί το 50% της οικονομίας είναι ψυχολογία και αυτή την ώρα η ψυχολογία παντού είναι στο ναδίρ”.