Δυνατότητα αγοράς περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων
Στη μάχη της τόνωσης της ρευστότητας πέφτει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αποδεσμεύοντας 750 δισ. ευρώ, προκειμένου να απορροφήσει μέρος των επιπτώσεων, που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του κορωνοϊού στην ευρωπαϊκή οικονομία. Στο νέο πακέτο μέτρων συμπεριλαμβάνεται και η αγορά περίπου 12 δισ. ευρώ ελληνικών ομολόγων, που δεν είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενες αγορές αξιογράφων από την ΕΚΤ.
Η ΕΚΤ, όπως αποφάσισε στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη που είχε χθες το βράδυ, πρόκειται να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση της, με σκοπό την άμεση προστασία του ευρωπαϊκού νομίσματος, όπως δήλωσε η επικεφαλής της.
«Οι εξαιρετικές περιστάσεις απαιτούν εξαιρετική δράση», τόνισε η Λαγκάρντ μέσω Twitter. «Δεν υπάρχουν όρια όσον αφορά τη δέσμευσή μας στο ευρώ. Είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε το πλήρες δυναμικό των εργαλείων που διαθέτουμε, εντός των ορίων της εντολής μας» πρόσθεσε.
Οι αγορές αυτές προστίθενται στην αγορά αξιόγραφων αξίας 120 δισεκατομμυρίων ευρώ το 2020, που είχε αποφασιστεί έξι ημέρες νωρίτερα και θα γίνουν μέχρι το τέλος της χρονιάς, ανακοίνωσε η ΕΚΤ, έπειτα από τηλεφωνική συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Σκοπός είναι να μειωθεί το κόστος του δανεισμού στις χώρες της Ευρωζώνης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΚΤ
«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε τα εξής:
(1) Να ξεκινήσει ένα νέο προσωρινό πρόγραμμα αγοράς τίτλων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα για την αντιμετώπιση των σοβαρών κινδύνων που ενέχει ο μηχανισμός μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής και οι προοπτικές για την ευρωζώνη που δημιουργεί η εκδήλωση και κλιμάκωση της διάχυσης του κορονοϊού, COVID-19.
Το νέο αυτό πρόγραμμα αγοράς για την έκτακτη πανδημία (Pandemic Emergency Purchase Programme PEPP) θα έχει συνολικό ύψος 750 δισ. ευρώ.
Οι αγορές θα πραγματοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2020 και θα περιλαμβάνουν όλες τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων που είναι επιλέξιμες στο πλαίσιο του υφιστάμενου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (APP).
Για τις αγορές δημοσίων τίτλων, θα εξακολουθήσει να αποτελεί το κλειδί για την μεταξύ των δικαιούχων το κεφάλαιο των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Ταυτόχρονα, οι αγορές στο πλαίσιο του νέου PEPP θα διεξαχθούν με ευέλικτο τρόπο. Αυτό επιτρέπει διακυμάνσεις της κατανομής των ροών αγορών με την πάροδο του χρόνου, μεταξύ κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων και μεταξύ δικαιούχων.
Η Ελλάδα απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις επιλεξιμότητας (waiver) για τους τίτλους που εκδίδονται από την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιούνται αγορές στο πλαίσιο του PEPP.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα τερματίσει τις αγορές καθαρών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του PEPP μόλις κρίνει ότι η φάση κρίσης του κορονοιού Covid-19 έχει λήξει, αλλά σε κάθε περίπτωση όχι πριν από το τέλος του έτους.
(2) Να επεκταθεί το φάσμα των αποδεκτών περιουσιακών στοιχείων στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς εταιρικού τομέα (CSPP) σε μη χρηματοοικονομικούς εταιρικούς τίτλους καθιστώντας όλα τα εταιρικά ομόλογα επαρκούς πιστωτικής ποιότητας επιλέξιμα για αγορά στο πλαίσιο του CSPP.
(3) Να χαλαρώσουν τα πρότυπα εξασφάλισης προσαρμόζοντας τις κυριότερες παραμέτρους κινδύνου του πλαισίου εξασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, θα επεκτείνουμε το πεδίο εφαρμογής των συμπληρωματικών πιστωτικών απαιτήσεων (ACC) για να συμπεριλάβουμε απαιτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του εταιρικού τομέα. Αυτό θα εξασφαλίσει ότι οι αντισυμβαλλόμενοι θα μπορούν να συνεχίσουν να αξιοποιούν πλήρως τις πράξεις αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει τον ρόλο του στην υποστήριξη όλων των πολιτών της ζώνης του ευρώ μέσω αυτού του εξαιρετικά δύσκολου χρόνου. Για το σκοπό αυτό, η ΕΚΤ θα διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς της οικονομίας θα μπορούν να επωφεληθούν από υποστηρικτικές συνθήκες χρηματοδότησης που θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν αυτόν τον σοκ. Αυτό ισχύει και για τις οικογένειες, τις επιχειρήσεις, τις τράπεζες και τις κυβερνήσεις.
Το Διοικητικό Συμβούλιο θα πράξει ό, τι είναι αναγκαίο στο πλαίσιο της εντολής του.
Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πλήρως προετοιμασμένο να αυξήσει το μέγεθος των προγραμμάτων αγοράς περιουσιακών στοιχείων και να προσαρμόσει τη σύνθεσή τους, όσο είναι αναγκαίο και για όσο διάστημα χρειάζεται.
Θα εξετάσει όλες τις επιλογές και όλα τα ενδεχόμενα για την υποστήριξη της οικονομίας μέσω αυτού του σοκ.
Στο βαθμό που ορισμένα αυτοεπιβαλλόμενα όρια ενδέχεται να παρεμποδίσουν τη δράση την οποία καλείται να λάβει η ΕΚΤ προκειμένου να εκπληρώσει την εντολή της, το Διοικητικό Συμβούλιο θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναθεώρησής τους στο βαθμό που είναι αναγκαίο για να καταστήσει τη δράση της ανάλογη με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε.
Η ΕΚΤ δεν θα ανεχτεί κινδύνους για την ομαλή μετάδοση της νομισματικής της πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ.»