Προτεραιότητα θα δοθεί σε εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις
Απαλλαγμένοι από το βάρος των δανείων τους θα είναι για το επόμενο τρίμηνο οι περίπου 500.000 εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις, οι οποίες πλήττονται από τις ανυπολόγιστες συνέπειες που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια οικονομία η εξάπλωση του κορωνοιού.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση οι τράπεζες θα αναστέλλουν για 3 μήνες την πληρωμή των δόσεων δανείων φυσικών προσώπων, αρκεί οι οφειλές να είναι ενήμερες.
Υπό το φόβο της δημιουργίας μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων, οι διοικήσεις των τραπεζών θέλουν να αποτρέψουν μία γενικευμένη στάση πληρωμών από τους δανειολήπτες, ως απόρροια εφαρμογής πολιτικών παροχής περιόδου χάριτος ή αναστολής πληρωμών χωρίς κανένα κριτήριο.
Οι τράπεζες, κατόπιν σχετικής παραίνεσης του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, αποφάσισαν να επεκτείνουν το πλαίσιο στήριξης, που ανακοινώθηκε τις προηγούμενες ημέρες για τις επιχειρήσεις και για τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία αποδεδειγμένα πλήττονται από την κρίση, προσφέροντάς τους διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.
Οι δικαιούχοι
«Προτεραιότητα θα δοθεί και δίνεται για εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που επλήγησαν άμεσα, λόγω αναστολής λειτουργίας των σχετικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο των ληφθέντων από την κυβέρνηση ήδη μέτρων και θα λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ. Για τη συγκεκριμένη ειδικά κατηγορία, οι τράπεζες, κατόπιν επικοινωνίας με το δανειολήπτη, θα προχωρήσουν σε αναστολή των δόσεων για διάστημα τριών μηνών», επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές που επικαλείται η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το γεγονός ότι δεν ορίζεται συγκεκριμένη ημερομηνία, μέχρι την οποία θα έπρεπε το δάνειο να ήταν ενήμερο, δίνει στις τράπεζες την απαιτούμενη ευελιξία προκειμένου να αποφασίσουν κατά περίπτωση. «Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει για τις επιχειρήσεις (ενήμερα δάνεια έως την 31η/12/2019), το ζήτημα των φυσικών προσώπων θα εξεταστεί από το κάθε ίδρυμα ξεχωριστά. Άλλο θεωρεί ως όριο τις 30 και άλλο τις 90 ημέρες. Οπως και να έχει, το “πάγωμα” της δόσης θα δοθεί σε όσους πραγματικά το χρειάζονται», σχολιάζουν χαρακτηριστικά.