Η πτώση του τουριστικού τομεά θα συμπαρασείρει το ΑΕΠ
Μεγάλο πλήγμα αναμένεται να επιφέρει η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού στην ελληνική οικονομία, καθώς η HSBC προβλέπει ύφεση της τάξεως του 6%, έναντι ανάπτυξης 2,3% που αναμένονταν. Η μεγάλη πτώση του τουριστικού τομέα φαίνεται, πως θα συμπαρασύρει την οικονομία σε ένα κατήφορο χωρίς προηγούμενο, μιας και τα έσοδα από αυτός αποτελούν περίπου το 20% συνολικά του ΑΕΠ.
Μάλιστα, η HSBC εκτιμά ότι μια μείωση στον τουρισμό της τάξεως του 50% θα επιφέρει μια μείωση τουλάχιστον 5% στην ανάπτυξη του ΑΕΠ.
Το θετικό στοιχείο όμως που βλέπει η HSBC σε σχέση με άλλους επενδυτικούς οίκους που βλέπουν έως και τριπλάσια μείωση του ΑΕΠ είναι η εποχικότητα που εμφανίζει παρουσιάζει ο τουριστικός τομέας, καθώς το 85% των εσόδων πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Συνεπώς, είναι εφικτό να μη χαθεί ολόκληρη η σεζόν του τουρισμού, αν και η πλήρης εξομάλυνση θα πραγματοποιηθεί το 2021.
Το θετικό στοιχείο όμως που βλέπει η HSBC σε σχέση με άλλους επενδυτικούς οίκους που βλέπουν έως και τριπλάσια μείωση του ΑΕΠ είναι η εποχικότητα που εμφανίζει ο τουρισμός στην Ελλάδα.
Η HSBC υπολογίζει ότι το 85% των εσόδων πραγματοποιείται από τον Μάιο έως τον Οκτώβριο. Συνεπώς, είναι εφικτό να μη χαθεί ολόκληρη η σεζόν του τουρισμού, αν και η πλήρης εξομάλυνση θα πραγματοποιηθεί το 2021.
Ωστόσο, η HSBC επισημαίνει ότι θα πληγούν και άλλοι τομείς της ελληνικής οικονομίας πέραν του τουρισμού.
Η HSBC επισημαίνει την πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε χαμηλό οκταμήνου τον Μάρτιο ενώ οι διαταραχές στα logistics και στις αλυσίδες της προσφοράς είναι πιθανόν να επηρεαστούν αρνητικά στον τομέα του shipping και του παραγωγικού τομέα. Ο δείκτης υπευθύνων προμηθειών εμφάνισε πτώση 13,7 μονάδες στις 42,5 μονάδες και θα μπορούσε να ξεπεράσει το ιστορικό χαμηλό του δείκτη στις 30,3 μονάδες τον Ιούλιο του 2015.
Την ίδια ώρα όμως εκτιμά πως το 2021 θα υπάρξει ισχυρή ανάπτυξη τύπου V, με ανάπτυξη 5,8% από 2,1% που προέβλεπε προγενέστερα.