Αύξηση 7% θα σημειώσει το δημόσιο έλλειμμα, του ΑΕΠ, της Ευρωζώνης όπως εκτιμά η UBS, εξαιτίας του γενικού lockdown από την εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοιού, την ώρα που το δημόσιο χρέος θα έπρεπε να σημειώσει πτώση κατά c.10pp, κοντά στο 97% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη UBS το χρέος μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, εάν οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης λάβουν περισσότερα μέτρα τόνωσης της οικονομίας κατά τους προσεχείς μήνες.
Οι προσομοιώσεις χρέους για τα επόμενα χρόνια δείχνουν πως οι περισσότερες χώρες θα δουν ένα εφάπαξ, άλμα φέτος, πριν σταθεροποιηθεί το χρέος στα νέα υψηλά επίπεδα. Μέχρι το 2024, αυτό θα ήταν περίπου 98% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη, 115% στη Γαλλία και 109% στην Ισπανία. Το γερμανικό χρέος αναμένεται να μειωθεί στο 67% του ΑΕΠ, ενώ η θέση της Ιταλίας θα είναι ευάλωτη, καθώς προβλέπεται πως το χρέος της θα ανέλθει στο 155% του ΑΕΠ μέχρι το 2024.
Πώς μπορεί να διαχειριστεί η Ευρώπη το δημόσιο χρέος της
Η UBS αναφέρει πως δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια για την Ευρώπη ώστε να αυξήσει το ΑΕΠ ή να αντιστραφεί γρήγορα η φετινή δημοσιονομική χαλάρωσή στο σύνολό της.
Αυτό σημαίνει ότι, για να είναι το δημόσιο χρέος διαχειρίσιμο, η ευρωζώνη θα εξακολουθήσει, στο μέλλον, να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα πολύ χαμηλά επιτόκια του ευρώ. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια σε αρνητικό έδαφος και να συνεχίσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων για πολύ περισσότερο χρόνο. H συζήτηση για την αμοιβαία αναγνώριση του χρέους είναι ήδη σε πλήρη ισχύ.
Ωστόσο το ερώτημα που τίθεται είναι εάν η Ευρωζώνη είναι έτοιμη για την πλήρη αμοιβαία αναγνώριση: Έκδοση κοινών χρεών και κατανομή των κονδυλίων μέσω επιχορηγήσεων. Οι συναντήσεις μεταξύ των υπουργών και των ηγετών της ΕΕ θα έχουν τεράστια σημασία για την πορεία της ευρωζώνης.