Έξοδο στις αγορές το επόμενο δίμηνο μελετά το Υπουργείο Οικονομικών, μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, συνολικού ύψους 750 δισ. ευρώ αλλά και τη μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων.
Τα προγράμματα για την ενίσχυση εργαζομένων και επιχειρήσεων εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού τρέχουν, ενώ όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τα ταμειακά διαθέσιμα επαρκούν μέχρι τον Ιούνιο για την κάλυψη των μέτρων που έχουν ληφθεί, με την πιθανότητα να επαναληφθούν και το Μάιο, χωρίς να γίνει χρήση του «μαξιλαριού ασφαλείας» ύψους 15,7 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα, η συγκεκριμένη πρόβλεψη γίνεται χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι αποφάσεις που θα ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και τα χρήματα που θα αντλήσει η χώρα από μία ακόμα έξοδο στις αγορές τους επόμενους 2 μήνες.
Αναφερόμενος στο σημερινό Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι αναμένει να ληφθούν πρωτοβουλίες οι οποίες σχετίζονται με
– Την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων η οποία θα μπορέσει να οδηγήσει σε ποσά που θα ανέλθουν συνολικά σε 200 δισ. ευρώ
– Τη δημιουργία ενός Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη της απασχόλησης (πρόγραμμα SURE) συνολικού ύψους 100 δισ. ευρώ
– Την δυνατότητα άντλησης χρημάτων από τον ESM μέσω προληπτικής πιστωτικής γραμμής, η οποία με βάση τις αποφάσεις του προηγούμενου Eurogroup, θα ανέρχεται στο 2% του ΑΕΠ κάθε χώρας η οποία θα προσφεύγει . Εμπόδιο ωστόσο παραμένει οι όροι υπό τους οποίους θα μπορέσει να δανειστεί η κάθε χώρα-μέλος καθώς η πλειοψηφία των κρατών δεν επιθυμεί μνημόνια. Και ενώ η Γερμανία μέσω του υπουργού της Οικονομικών Ολαφ Σολτς έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί μια νέα τρόικα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις από Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία οι οποίες τάσσονται υπέρ κάποιας μορφής μνημονίων.