Οι εκτιμήσεις του Reuters – Δεν θεωρεί πιθανή την έκδοση ευρωομολόγου
Προκειμένου να χρηματοδοτηθεί οικονομικά η ανάκαμψη από την επιδημία του κορωνοϊού οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ευελπιστούν σήμερα να «τα βρουν» στη δρομολόγηση ενός «πακέτου» 500 δισ. ευρώ.
Ωστόσο αυτή τη συζήτηση έχει προκαλέσει διχασμούς καθώς η ευρωζώνη δυσκολεύεται στην αντιμετώπιση της επιδημίας με μία κοινή γραμμή.
Δεν φαίνεται πιθανή η συμφωνία για έκδοση ευρωομολόγου
Όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters, δεν φαίνεται κάποια συμφωνία για την έκδοση κοινών ομολόγων, κάτι που η Ισπανία και η Ιταλία -η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο από την πανδημία παγκοσμίως- έχουν απαιτήσει, αλλά δεν έγινε αποδεκτό από τις πιο συντηρητικές δημοσιονομικά Γερμανία και Ολλανδία.
Η μάχη για το πόσο μακριά πρέπει να φτάσουμε για να μετριάσουμε την βαθιά ύφεση την οποία αναμένεται να προκαλέσει ο κορωνοϊός στην Ευρώπη αυτό το έτος, έχει αφήσει τη Νότια Ευρώπη να τιμωρεί τους πιο εύπορους βόρειους γείτονες της για το ότι δεν δείχνουν αρκετή αλληλεγγύη και το θέτουν ως υπαρξιακό τεστ που θα μπορούσε να διασπάσει την ΕΕ.
«Είναι το ίδιο σαν την κρίση του ευρώ», σχολιάζει ο Jose Borrell, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, και αφού διετέλεσε επτά χρόνια υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας. «Πρέπει να συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερη αλληλεγγύη».
Ποιες χώρες τάσσονται ενάντια στην αμοιβαιοποίηση του χρέους
Ωστόσο η Ολλανδία, η Γερμανία και αρκετές άλλες χώρες είναι εναντίον της αμοιβαιοποίησης του χρέους. Υποστηρίζουν ότι όλες οι χώρες της ευρωζώνης μπορούν ακόμη να δανειστούν φθηνά στην αγορά και τα όρια της ΕΕ για τα ελλείμματα έχουν αρθεί εξαιτίας της πανδημίας, επομένως, δεν υπάρχει ανάγκη να δημιουργηθούν τώρα τα ευρωομόλογα, ιδιαίτερα από τη στιγμή που θα χρειαστούν χρόνια.
«Τα ευρωομόλογα, δεν θα έλεγα ναι σε αυτό, και το υπουργικό συμβούλιο το ίδιο», ανέφερε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών Wopke Hoekstra.
Στις 16:00 η τηλεδιάσκεψη
Οι υπουργοί θα έχουν τηλεδιάσκεψη σήμερα το απόγευμα στις 16:00 (ώρα Ελλάδας) για να ετοιμάσουν μία λίστα με προτάσεις για περαιτέρω οικονομική βοήθεια την οποία θα μπορούσε να επικυρώσουν στη συνέχεια οι ηγέτες της ΕΕ. Χωρίς συμφωνία για την αμοιβαιοποίηση του χρέους, θα εστιάσουν σε τρία ή τέσσερα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν άμεσα.
Τα 4 μέτρα που θα μπουν στο τραπέζι
Το πρώτο μέτρο θα είναι οι προληπτικές πιστωτικές γραμμές από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας έως το 2% του ΑΕΠ μίας χώρας, συνολικού ύψους 240 δισ. ευρώ. Οι γραμμές αυτές θα δίνονται με ελάχιστους όρους και εστίαση στα θέματα υγείας για να μετριαστούν οι ανησυχίες της Ιταλίας ότι θα της ζητηθεί να εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις.
Το δεύτερο μέτρο θα είναι να χορηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επιπλέον εγγυήσεις ύψους 25 δισ. ευρώ ώστε να μπορέσει να επιταχύνει το δανεισμό κατά 200 δισ. ευρώ, πέραν της υφιστάμενης αύξησης του δανεισμού κατά 40 δισ. Ευρώ που είναι σε εξέλιξη.
Το τρίτο μέτρο θα αφορά τη στήριξη του σχεδίου της Κομισιόν να αντλήσει 100 δισ. ευρώ από την αγορά έναντι εγγυήσεων ύψους 25 δισ. ευρώ από τις 27 χώρες της ΕΕ για να επιδοτεί μισθούς εργαζομένων, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορούν να μειώνουν τις ώρες απασχόλησης των εργαζομένων τους αντί να τους απολύουν.
Τέλος, οι υπουργοί είναι πιθανόν να υποστηρίξουν ένα σχέδιο της Κομισιόν και της Ολλανδίας για τη δημιουργία ενός ταμείου έκτακτης στήριξης, το οποίο θα δίνει επιχορηγήσεις για ιατρικές προμήθειες και υγειονομική περίθαλψη, το συνολικό ύψος των οποίων θα μπορούσε να ανέλθει σε περίπου 20 δισ. ευρώ.