Με “άγριες” διαθέσεις φαίνεται πως επισκέφθηκαν το υπουργείο Εργασίας, όπου συναντήθηκαν με τον υπουργό Γιώργο Κουτρουμάνη, οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Η σημερινή συνάντηση περιστράφηκε σε 3 άξονες: Υγεία-δαπάνες, συντάξεις, εργασιακά.
Σχετικά με τις δαπάνες Υγείας, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν εμμονή σχετικά με τη μείωση των γιατρών του ΕΟΠΥ, αλλά και των αμοιβών τους. Σημειώνεται ότι το κυβερνητικό σχέδιο είναι να μειωθούν οι απασχολούμενοι γιατροί σε 21.000 (από 32.000 σήμερα), ενώ οι αμοιβές θα κυμαίνονται από 900 έως 2.800 ευρώ.
Σχετικά με τις συντάξεις υπήρξε ενδιαφέρον για τη μείωση των Επικουρικών, με βάση τις αναλογιστικές μελέτες με νέα -ενιαία για τις χώρες της Ε27- χαρακτηριστικά. Επιμονή υπήρξε επίσης για διευκρινίσεις στα ΒΑΕ.
Στα εργασιακά υπήρξε επιμονή για διεύρυνση της ελαστικοποίησης, ιδιαίτερα των αμοιβών. Υπήρξε ερώτημα ακόμα και για κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, αφού αποδεικνύεται στασιμότητα των επιχειρησιακών. Το Υπουργείο Εργασίας επιμένει, αντίστοιχα, στις επιχειρησιακές συμβάσεις, μελετώντας “αντιγραφειοκρατικά” μέτρα ενίσχυσής τους (κατάργηση των αιτιολογικών επιθέσεων, επιτάχυνση των διαδικασιών ίδρυσης επιχειρησιακών σωματείων κ.λπ.).
Ο κ. Κουτρουμάνης χαρακτήρισε τη συνάντηση με τους «τροικανούς» καλή, ενώ υπογράμμισε ότι ο στόχος για τον περιορισμό της αύξησης της δαπάνης για τα Ταμεία κάτω από 2,5% του ΑΕΠ θα επιτευχθεί και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα νέου ασφαλιστικού.
Υπογράμμισε, επίσης, ότι ο Ενιαίος Οργανισμός Πρωτοβάθμιας Υγείας (ΕΟΠΥ) θα λειτουργήσει από τον Σεπτέμβριο και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες σε κοινή συνέντευξη τύπου με τον κ. Λοβέρδο. Επίσης συντόμως ολοκληρώνονται οι αναλογιστικές μελέτες για τα Επικουρικά Ταμεία και θα ανακοινωθούν τα μέτρα για την εξάλειψη των ελλειμμάτων ως το 2015, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθούν μέτρα για τα ΒΑΕ και το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας, θέμα που συγκεντρώνει ενδιαφέρον τόσο της κυβέρνησης όσο και της τρόικας.
Συνολικά, ο κ. Κουτρουμάνης επισημαίνει ότι δεν αμφισβητήθηκαν τα οικονομικά στοιχεία του 2011 για τα Ταμεία (πλεόνασμα 2,95 δισεκ. ευρώ στο σύνολο του συστήματος παρά τα προβλήματα σε τμήματά του, όπως στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ) καταλήγοντας ότι δεν θα χρειασθούν πρόσθετες επιχορηγήσεις. Στη βάση των σημερινών προβλέψεων για την ύφεση και την ανεργία, συμπληρώνει, δεν θα χρειαστούν ούτε πρόσθετα μέτρα, ούτε πρόσθετα κονδύλια.