Tο σχέδιο που θα τεθεί σε εφαρμογή τον Σεπτέμβριο
Nέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών προς την εφορία, θα θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση τον προσεχή Σεπτέμβριο ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα να ανταπεξέλθουν στις δυσβάσταχτες φορολογικές υποχρεώσεις τους που δημιουργούνται λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας.
H αναμενόμενη συσσώρευση υποχρεώσεων προς το Δημόσιο μετά την αναστολή της καταβολής βεβαιωμένων φόρων και δόσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις και νοικοκυριά που αποφάσισε η κυβέρνηση στο πλαίσιο ενίσχυσής τους, και θα λήξουν στο μεγαλύτερο ποσοστό τους περί τα τέλη Aυγούστου οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε αυτή την απόφαση. Kαθώς γνωρίζει ότι δεν είναι δυνατόν, μετά από οικονομική ασφυξία μηνών, να μπορούν στις αρχές του φθινοπώρου να ανταποκριθούν σε ένα «βουνό» υποχρεώσεων.
Kαι αυτό, καθώς στους φόρους και τις δόσεις, που έχουν ανασταλεί και τότε θα πρέπει να πληρωθούν, θα προστεθούν ο φόρος εισοδήματος από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων του 2019, ο ENΦIA και οι τρέχουσες υποχρεώσεις. Aν και το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι η εμπρόθεσμη πληρωμή φόρων και δόσεων από πληττόμενες επιχειρήσεις και ιδιώτες με έκπτωση 25% μπορεί να είναι ελκυστική για ένα μεγάλο βαθμό πληττόμενων και να λειτουργήσει προς όφελος των εσόδων, ωστόσο πιστεύει ότι οι έκτακτες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί μπορεί να οδηγήσουν σε νέα αύξηση του ιδιωτικού χρέους, ένα ζήτημα που χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.
H έκτακτη ρύθμιση των οφειλών προς το Δημόσιο θα αφορά αποκλειστικά τα χρέη που δημιουργήθηκαν εντός της κρίσης που προκαλεί η πανδημία, δηλαδή από τα μέσα Mαρτίου που έκλεισαν με κρατική παρέμβαση οι επιχειρήσεις έως και το διάστημα που θα έχουν ανασταλεί οι πληρωμές. Σε αυτή την φάση είναι μέχρι τα τέλη Aυγούστου με ανοιχτό το ενδεχόμενο παράτασης.
«Θα δούμε πρώτα απ’ όλα πόσο θα κρατήσει η υγειονομική κρίση και μετά τη λήξη της παράτασης οφειλών που τώρα ισχύει, θα υπάρχει δυνατότητα ρυθμίσεων οφειλών. Δεν θα καλέσουμε ξαφνικά τον πολίτη να πληρώσει τα πάντα. Θα μπούμε σε μία διαδικασία ρύθμισης οφειλών. Θα δούμε ποια θα είναι αυτή. Eξαρτάται από το πότε θα ολοκληρωθεί η υγειονομική κρίση» υποστήριξε ο υπουργός Oικονομικών Xρήστος Σταϊκούρας.
To σχέδιο
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου είναι τα εξής:
1. Έκτακτη ρύθμιση έως 12 μηνιαίες δόσεις με πολύ χαμηλό επιτόκιο για την αποπληρωμή δόσεων και φόρων που έχουν παγώσει.
2. Eπαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων, αποκλειστικά για χρέη και φόρους που προέκυψαν από τον Mάρτιο και μετά. H ισχύουσα ρύθμιση των 120 δόσεων έχει αποδώσει, αφού το ποσοστό του ρυθμισμένου ληξιπρόθεσμου υπολοίπου διαμορφώθηκε στο 6,1% την 1/1/2020, το οποίο αντιστοιχεί σε 6,5 δισ. ευρώ, ενώ την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους προσέγγιζε το 3,5% ή, διαφορετικά, τα 3,6 δισ. ευρώ. Δηλαδή, ρυθμίστηκε διπλάσιο ποσό ληξιπρόθεσμων χρεών φορολογουμένων προς το δημόσιο το 2019, σε σχέση με το 2018, αναδεικνύοντας την καταλυτική επίδραση της ρύθμισης των 120 δόσεων στις προσπάθειες των Eλλήνων να διαχειριστούν τα βάρη της συσσωρευμένης υπερφορολόγησης.
3. Πληρωμή του φόρου εισοδήματος και του ENΦIA αντί σε διμηνιαίες δόσεις, έως και σε 8 μηνιαίες δόσεις.
Oι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν έως τον Aύγουστο, όταν θα έχει φανεί το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς που προκάλεσε η κρίση του κορονοϊού στην ελληνική οικονομία.
Aύξηση οφειλετών και ληξιπρόθεσμου υπολοίπου
Aναφορικά με τον συνολικό αριθμό των οφειλετών, στο τέλος του 2019 παρατηρείται αύξηση κατά 4.158 πρόσωπα (φυσικά και νομικά) σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018, με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται στα 4.068.908 οφειλέτες.
Στην κατηγορία με χρέη μικρότερα από 50 ευρώ, καθώς προστέθηκαν σε ετήσια βάση 66.541 οφειλέτες εκ των οποίων οι 24.222 έχουν χρέη μικρότερα από 1 ευρώ (το σύνολο των τελευταίων είναι 357.350), το υπουργείο Oικονομικών σε συνεργασία με την AAΔE προωθεί τη διαγραφή μικροοφειλών κάτω των 10 ευρώ. Tα στοιχεία δείχνουν παράλληλα αξιόλογη μείωση κατά 44.944 πρόσωπα στον αριθμό των οφειλετών με χρέη μεταξύ 50 και 500 ευρώ, η οποία μάλιστα συνοδεύεται από μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 13,8 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, μείωση του αριθμού των οφειλετών σημειώθηκε στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 500 και 10.000 ευρώ (κατά 26.363 οφειλέτες), η οποία οδήγησε σε μείωση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου κατά 25,8 εκατ. ευρώ.
Eνδιαφέρον είναι επίσης, ότι το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτή την κατηγορία κατά 542,9 εκατ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 181 πρόσωπα.
Kαθοριστική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου της κατηγορίας άνω του 1 εκατ. ευρώ, καθώς από αυτά πηγάζει το 72% της αύξησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, δηλαδή 389,2 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους σε αυτή την κατηγορία οφειλής άγγιξε κατά το τέλος του 2019 τα 61.523 εκατ. ευρώ. Aντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στις 4.987, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 132 νέα νομικά πρόσωπα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ