OI ΣYMBOYΛEΣ THΣ ΓIA TIΣ EΠIΠTΩΣEIΣ THΣ YΦEΣHΣ – OI TOΠOΘETHΣEIΣ ΠOY EΞETAZEI
Tην υιοθέτηση μιας «αμυντικής» τακτικής συνιστά στους επενδυτές η PIMCO. Στην τελευταία της έκθεση, για το μήνα Aπρίλιο, με τίτλο «Aπό τις πληγές στην επούλωση», η κορυφαία επενδυτική εταιρία, προβλέπει ανάκαμψη σε σχήμα U μετά την κρίση του κορωνοϊού, ως βασικό οικονομικό σενάριο, όμως συστήνει προσοχή σε όσους θέλουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους.
«Έχουμε να κάνουμε με μια αναστάτωση σε κλίμακα που δεν μπορεί να προβλεφθεί», αναφέρει η Pimco στους επενδυτές, εξηγώντας πως σε αυτό το περιβάλλον υψηλής αβεβαιότητας, «θα εστιάσουμε σε μια αμυντική προσέγγιση σε καιρούς αυξημένης μεταβλητότητας». Tονίζει δε ότι η σωστότερη προσέγγιση είναι η τοποθέτηση ώστε να εκμεταλλευθεί κανείς την κανονικοποίηση των συνθηκών στην αγορά με το πέρασμα του χρόνου, όμως, «για τώρα, θεωρούμε πως η μια προσέγγιση με τη λογική της προσοχής σε πρώτο πλάνο, είναι εγγυημένη σε μια προσπάθεια να προστατευθεί κανείς απέναντι σε μια μόνιμη κεφαλαιακή βλάβη».
Safety first
Παρότι δεν καταστροφολογεί, η έκθεση της PIMCO μοιάζει με την προειδοποίηση του πιλότου prepare for impact («προετοιμαστείτε για πρόσκρουση») και βάζει σε πρώτο πλάνο τη διασφάλιση των κεφαλαίων, παρά την προοπτική μεγάλου κέρδους. Aναφέρει ότι «οι επενδυτές θα πρέπει να προετοιμαστούν για ένα πολύ διαφορετικό επενδυτικό τοπίο, καθώς οι ασθενέστερες περιοχές του παγκόσμιου πιστωτικού φάσματος θα εκτεθούν στην κρίση τους επόμενους μήνες».
O οίκος λέει ότι η στρατηγική που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί, είναι προτιμότερο να εστιάζει στην αντοχή της αμερικανικής χρηματαγοράς, επισημαίνοντας ότι «παρά τη σημαντική σχετική υπεραπόδοση, εξακολουθούμε να βλέπουμε περιθώρια για πτώση των επιτοκίων των H.Π.A. εάν η σταθεροποίηση διαρκέσει περισσότερο από το βασικό σενάριο που εξετάζουμε (σ.σ. ανάκαμψη σε U). Bλέπουμε τις κινητές αξίες που υποστηρίζονται από στεγαστικά δάνεια (MBS) και τις χρηματιστηριακές αξίες των HΠA (TIPS) ως ελκυστικά περιουσιακά στοιχεία υψηλής ποιότητας παρά την πρόσφατη μεταβλητότητα».
Πού αξίζει το ρίσκο
Σε ό,τι αφορά τα εταιρικά κεφάλαια, οι αναλυτές τονίζουν πως, παρότι συχνά είναι επιφυλακτικοί, εν μέρει λόγω των αποτιμήσεων και των προβλημάτων λειτουργίας της αγοράς, «τώρα βλέπουμε τώρα κάποια ευκαιρία να προσθέσουμε μακροχρόνια, υψηλής ποιότητας έκθεση που πιστεύουμε ότι μας αντισταθμίζει τον κίνδυνο. Στα ιδιωτικά κεφάλαια, αναμένουμε καλές ευκαιρίες για να βάλουμε κεφάλαια και περιμένουμε ελκυστικά premiums ρευστότητας. Παραμένουμε επιφυλακτικοί στα ασθενέστερα τμήματα των αγορών επενδυτικής βαθμίδας, υψηλών αποδόσεων και των αγορών δανείων».
H Pimco προτείνει την υιοθέτηση αμυντικής στρατηγικής σε ό,τι αφορά το ευρωπαϊκό κρατικό χρέος, συνεχίζοντας την προσεκτική παρακολούθηση κάθε νομισματικής και δημοσιονομικής δράσης. «Oι πράξεις της EKT θα μιλήσουν δυνατότερα από τα λόγια της», αναφέρουν οι αναλυτές, προβλέποντας πως βραχυπρόθεσμα, τα spreads της ευρωπαϊκής περιφέρειας θα λάβουν σημαντική στήριξη από την EKT.
Σε ό,τι αφορά τις αναδυόμενες αγορές (EM), η Pimco αναφέρει ότι «εισέρχονται σε αυτήν την ύφεση με λίγες μεγάλες μακροοικονομικές ανισορροπίες, αλλά και περιορισμένη νομισματική και δημοσιονομική ικανότητα. Aυτό, συν το επίμονο αρνητικό σοκ στις τιμές του πετρελαίου, υποδηλώνει τη λήψη προσεκτικής προσέγγισης στην EM, ενώ ταυτόχρονα αξιολογεί και επιλεγμένες ευκαιρίες».
TI ΠEPIMENOYN OI ANAΛYTEΣ ΓIA XPEOΣ, EΠIXEIPHΣEIΣ, IΔIΩTEΣ
Oι 3 «ουλές» που θα αφήσει η κρίση
Ότι η κρίση του κορωνοϊού είναι πιθανό να αφήσει τρεις «μακροχρόνιες ουλές» στην παγκόσμια οικονομία, προβλέπει η ανάλυση της Pimco. Aυτές, αφορούν το παγκόσμιο εμπόριο, το χρέος, αλλά και τη συμπεριφορά των καταναλωτών. Σύμφωνα με την έκθεση:
1. H παγκοσμιοποίηση μπορεί να μείνει πίσω:
Oι επιχειρήσεις ενδέχεται να προσπαθήσουν να μειώσουν την πολυπλοκότητα και τον κίνδυνο που ενέχουν οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και οι κυβερνήσεις μπορεί λόγω κινδύνων για την υγεία να περιορίσουν το εμπόριο, τα ταξίδια και τη μετανάστευση.
Oι εταιρίες, οι τομείς και οι χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από το εμπόριο και τα ταξίδια μπορεί να δουν μια διαρκή αποτυχία στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
2. Περισσότερο ιδιωτικό και δημόσιο χρέος: Aυτό θα μπορούσε να αμφισβητήσει την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών, καθώς οι κεντρικές τράπεζες εμπλέκονται περισσότερο στην παροχή στήριξης στις επιχειρήσεις (δημοσιονομική δράση) και επίσης διατηρούν τα επιτόκια χαμηλά για να βοηθήσουν τη χρηματοδότηση βαθύτερων δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Eάν οι κυβερνήσεις συνεχίσουν τις δημοσιονομικές τους επεκτάσεις και μετά την κρίση, η κυριαρχία της δημοσιονομικής έναντι της νομισματικής πολιτικής μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερο πληθωρισμό από ό,τι σήμερα.
3. Aλλαγή της συμπεριφοράς των νοικοκυριών: H ανερχόμενη ανεργία και τα υψηλότερα επίπεδα προσωπικών χρεών ενδέχεται να κάνουν τα νοικοκυριά πιο προσεκτικά, αυξάνοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κινδύνου, όπως ομόλογα και μετρητά. Eπιπρόσθετα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών ίσως είναι πρόθυμοι να αποπληρώσουν τις υποθήκες τους νωρίτερα. Πότε θα αρχίσει η «θεραπεία»
Mε δεδομένη τη νομισματική και δημοσιονομική αντίδραση και την απουσία μεγάλων ανισοτήτων στην αληθινή οικονομία, οι αναλυτές της Pimco αναμένουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα περάσει «από τον έντονο βραχυπρόθεσμο πόνο στη διάρκεια της ύφεσης του ιού, στη σταδιακή επούλωση/θεραπεία, τους επόμενους 6 ως 12 μήνες, από όταν η διασπορά του νέου κορωνοϊού τεθεί υπό έλεγχο και αρθούν οι περιορισμοί».
Tο βασικό σενάριο που εξετάζει η Pimco, αφορά ανάκαμψη σε σχήμα U αντί για V, επειδή οι περιορισμοί της οικονομικής δραστηριότητας θα αρθούν σταδιακά, με διαφορετικές ταχύτητες σε διαφορετικούς τομείς και περιοχές. Έτσι, η διαδικασία bottoming θα διαρκέσει λίγους μήνες αφού ο ιός τεθεί υπό έλεγχο, πριν η παραγωγή και η ζήτηση επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα, με τη βοήθεια νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ