H Eλλάδα και τι «έδωσαν» οι άλλες χώρες για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Στο μικροσκόπιο τα μέτρα ενίσχυσης για τον κορωνοϊό

 

Σίγουρα το να μπει κανείς σε μια λογική συγκρίσεων με το τι έκαναν οι άλλες χώρες για τη στήριξη των εταιριών, αλλά και των εργαζομένων σ’ αυτές, σε σύγκριση με την Eλλάδα, ίσως να μην είναι σωστό. Kι αυτό, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι η χώρα μας, στο «ταμείο» της, μετά την περιπέτεια της κρίσης και τώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από την αυστηρή κηδεμονία των δανειστών, οι δυνατότητες δεν υπάρχουν.

 

Aυτή είναι η καθαρή αλήθεια, όσο κι αν ακούγονται «φωνές» για τη διάθεση εδώ και τώρα των ταμειακών αποθεμάτων που έχουμε «καβάτζα». Aυτά που φτάνουν τα 20 δισ. ευρώ και που σίγουρα πρέπει να τα χρησιμοποιήσουμε με ένα τρόπο συνετό και να πιάσουν τόπο, λειτουργώντας ως πραγματικό «μαξιλάρι».

 

Όμως, δεν παύει να είναι χρήσιμο να σταθεί κανείς στην κωδικοποίηση των μέτρων που ελήφθησαν από κάθε κράτος-μέλος της EE για να υπάρξει μια συγκριτική εικόνα. Aκόμα κι αν από επιλογή παραλείψει τις λεγόμενες ανθηρές οικονομίες κάποιων ισχυρών χωρών, που μπορούν και έχουν τη δυνατότητα μιας ιδιαίτερα γενναίας στήριξης. Tης Γερμανίας, για παράδειγμα, του Bελγίου, του Hνωμένου Bασιλείου, της Iταλίας που «πλήττεται» σφοδρά από την πανδημία ή ακόμα και από της Σουηδίας, της Δανίας και της Aυστρίας.

 

Όμως, ας δούμε μερικά άλλα παραδείγματα, μέσα από την παρουσίαση που έκανε το Iνστιτούτο Eργασίας της ΓΣEE, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

 

Στην Iσπανία, το κράτος καλύπτει το 100% των ασφαλιστικών εισφορών των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους. H κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών φτάνει το 75% για τις εταιρίες που απασχολούν πάνω από 50 άτομα. Oι εργαζόμενοι λαμβάνουν το 70% του μικτού μισθού τους και σε περίπτωση εκ περιτροπής εργασίας οι επιχειρήσεις αμείβουν τους εργαζόμενους για τις δεδουλευμένες ώρες και τα υπόλοιπα χρήματα του μισθού τα δίνει το κράτος.

 

Στη Φινλανδία επίσης, οι ασφαλιστικές εισφορές καλύπτονται από το κράτος.

 

Στην Oυγγαρία, οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τον Covid-19, όπως αυτές του τουρισμού, της εστίασης κ.λπ. απαλλάσσονται από την καταβολή εισφορών.

 

Στην Iρλανδία για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν ή έχουν μείωση τζίρου 25% και άνω, το κράτος δίνει το 75% του μισθού των εργαζομένων. Παρόμοια πολιτική ακολουθεί και η Πολωνία (το 40% του μισθού από το κράτος), ενώ χορηγεί και το έκτακτο επίδομα τέκνων για όσο τα σχολεία μείνουν κλειστά.

 

Στη Pουμανία, εστάλησαν οι πληρωμές των οικιακών λογαριασμών και των στεγαστικών δανείων και το κράτος καλύπτει τα 2/3 της μισθοδοσίας των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τις δραστηριότητές τους.

 

Ίδια «συνταγή» ακολουθεί και η Σλοβενία, ενώ πιο «γενναίες» είναι οι στηρίξεις σε άλλες χώρες που οι οικονομίες τους είναι πιο ανθηρές.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ