Kαταρρέουν πετρελαϊκές, βυθίζονται οικονομίες – κατάρρευση των τιμών
«Για να επιβιώσει κάποιος μακροπρόθεσμα, θα πρέπει, πρώτα, να επιβιώσει βραχυπρόθεσμα». Αυτή την παροιμία που χρησιμοποιείται κατά κόρον στην πετρελαϊκή βιομηχανία, «επιστρατεύει» η Power Globe -o ενεργειακός βραχίονας του Κατάρ- στη μηνιαία έκθεσή της για τις τιμές του πετρελαίου. Στην έκθεση, δεν αποκλείεται καταβαράθρωση των τιμών ακόμα και στα 10 δολάρια το βαρέλι, προβλέπεται επιβίωση μόνο όσων πάρουν τις «σωστές αποφάσεις», ενώ προεξοφλείται χτύπημα ως και άνω του 10% του ΑΕΠ σε πετρελαιοπαραγωγούς χώρες.
Το ερώτημα που πραγματεύεται η έκθεση, είναι «ποιοι μπορούν να επιβιώσουν με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι». Και, φαίνεται πως θα το δούμε σύντομα. Γιατί, μέρες μετά από τη συμφωνία του OPEC+ για περικοπές στην παραγωγή του πετρελαίου κατά 10 εκατομμύρια βαρέλια τη μέρα -με αναλυτές να επισημαίνουν ότι η περικοπή θα φτάσει τα 15 εκατ. βαρέλια, αν προστεθούν και άλλες χώρες στο deal και τα 19,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως αν προστεθεί και η αμερικανική περικοπή που θα γίνει με όρους αγοράς- οι τιμές του «μαύρου χρυσού» δεν λένε να… ξεκολλήσουν: Το WTI διαπραγματεύεται κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent, κοντά στα 30.
Κύμα χρεοκοπιών
Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, με τη ζήτηση του πετρελαίου να μειώνεται, η Power Globe αναμένει ότι οι πετρελαιοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να πάρουν δύσκολες και σημαντικές αποφάσεις. «Μια επιπλέον πτώση στo πεδίο του $10-to-“teens” παραμένει μια σημαντική πιθανότητα, καθώς η πραγματικότητα της υπερπληρότητας της πραγματικής αγοράς για το δεύτερο τρίμηνο του 2020 θα αρχίσει να φαίνεται και θα έχει αντίκτυπο στις μελλοντικές τιμές». Η έκθεση αναφέρεται στην περικοπή των 10 εκατ. bpd (είχε συνταχθεί πριν την συμφωνία του OPEC+), αναφέροντας ότι με αυτή την περικοπή, μια τιμή στα 10 με 20 δολάρια το βαρέλι, θα εξαΰλωνε τα κέρδη από κάποιες πετρελαιοπαραγωγούς χώρες κατά άνω του 10% του ΑΕΠ τους.
Από τις χώρες που θα βιώσουν το μεγαλύτερο πλήγμα, θεωρείται η Νορβηγία, καθώς το 55,6% των εξαγωγών της, αφορά ορυκτά καύσιμα (33,3 δισ. δολάρια πέρυσι), ενώ οι αναλυτές του Reuters αναμένουν τα έσοδα και οι εξαγωγές να μειωθούν κατά άνω του 10% σε σχέση με το 2019 σε χώρες όπως το Ιράκ και το Κουβέτι. Στο επίπεδο του 4-8% του ΑΕΠ θα είναι ο αντίκτυπος σε άλλες χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Ομάν, το Μπαχρέιν, -επίπεδα χαμηλά για να βλάψουν τις οικονομίες τους-, ενώ κάτω του 3% θα είναι ο αντίκτυπος στη Ρωσία και τη Νιγηρία.
Στην έκθεση της Power Globe, ωστόσο, αναφέρεται πως «ο αληθινός αντίκτυπος της αβεβαιότητας στον τομέα των εμπορευμάτων παραμένει ασαφής, όμως ένα κύμα χρεοκοπιών μπορεί να αναμένεται στην αμερικανική σχιστολιθική βιομηχανία, τον (πετρελαϊκό) offshore τομέα της Βόρειας Θάλασσας και στον κλάδο του καναδικού πετρελαίου και φυσικού αερίου».
Η Power Globe αναφέρει ότι, καθώς η τρέχουσα κρίση αναμένεται να κρατήσει για μερικούς ακόμα μήνες, οι χώρες εκτός OPEC είναι πιθανό να δουν μείωση στην παραγωγή τους. «Οι κύριοι παίκτες της αγοράς πετρελαίου, όπως οι Shell, Exxon και ENI, ίσως να μη βρίσκονται ακόμα σε κίνδυνο, καθώς το διαθέσιμο ρευστό τους και τα μερίδια αγοράς τους δίνουν επαρκή ασφάλεια. Όμως άλλοι operators είναι έτοιμοι για μια σημαντικά δύσκολη περίοδο. Τα επίπεδα χρέους, τα λειτουργικά κόστη και μια ευρύτερη κατάρρευση της αγοράς, ωθούν κάποιες εταιρίες στα όριά τους».
Οι αναλυτές της Power Globe σημειώνουν πως η μείωση της ζήτησης λόγω του lockdown που έφερε η πανδημία θα οδηγήσει σε ένα εντελώς διαφορετικό τοπίο, με εταιρίες όπως η Saudi Aramco να διευρύνουν το διεθνές αποτύπωμά τους, καθώς θα εξελίσσονται σε παγκόσμιους ενεργειακούς ηγέτες και τους Ρώσους και Αμερικανούς παραγωγούς να βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες αποφάσεις.
Κι αυτό γιατί, αν ληφθεί απόφαση η εκτίμηση της Kpler ότι η παγκόσμια αποθηκευτική ικανότητα φτάνει τα 6,25 δισ. βαρέλια και στις 31 Μαρτίου υπήρχαν αποθηκευμένα 4,51 δισ. βαρέλια αργού, με ρυθμό πρόσθεσης 100 εκατ. βαρελιών τη μέρα, σε έναν χρόνο θα εμφανιστούν φαινόμενα “bottlenecks”, εκτός και αν εμφανιστεί «έκρηξη» της ζήτησης. Σε αυτό, φαίνεται πως συμφωνεί και η JBC Energy, η οποία επισημαίνει ότι «το επίπεδο περικοπών του OPEC+ είναι πολύ μικρό για να αντιμετωπίσει την ένταση της μείωσης της ζήτησης».
Η καταριανή ενεργειακή ωστόσο, εξηγεί ότι κάποια διϋλιστήρια θα αναγκαστούν να επιβραδύνουν τη διΰληση και, αναγκαστικά, κάποιοι πετρελαιοπαραγωγοί θα αναγκαστούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, περικόπτοντας την παραγωγή με κλείσιμο πετρελαιοπηγών, κάτι που μπορεί να τις καταστήσει μελλοντικά άχρηστες. «Παρόλα αυτά, η κατάρρευση των τιμών επρόκειτο να συμβεί, ακόμα και αν δεν εμφανιζόταν η πανδημία. Η πανδημία μόνο όξυνε και επιτάχυνε την πτώση», καταλήγει η Power Globe.
ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ DEAL TOY OPEC+ ΕΣΩΣΕ 2 ΕΚΑΤ. ΘΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣTHN AMEPIKH
Ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες «στόχος» της Ρωσίας;
Όσο η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία συγκρούονταν σε έναν πόλεμο αύξησης παραγωγής (και μείωσης τιμών, ως συνεπακόλουθο) στο πετρέλαιο, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούσαν ότι ο πραγματικός στόχος ήταν οι ΗΠΑ. Με τη σχιστολιθική βιομηχανία των ΗΠΑ να είναι ευάλωτη λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, να παλεύει να έρθει break-even όταν οι τιμές είναι κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι, οι αναλυτές εκτιμούσαν πως η Μόσχα στόχευε την αμερικανική βιομηχανία όταν αρνείτο να περικόψει την παραγωγή και το Ριάντ με τη σειρά του στόχευε τη Μόσχα, όταν, με την αύξηση της παραγωγής, θα εξαΰλωνε τις τιμές και θα πλημμύριζε την αγορά με σαουδαραβικό πετρέλαιο.
Έτσι, ο CEO του Ρωσικού Direct Investment Fund, Kirill Dmitriev, λέει πως όταν ο Donald Trump ευχαριστεί τον Vladimir Putin για το deal του OPEC+ και μιλά για «χιλιάδες θέσεις εργασίας που σώθηκαν» είναι «μετριοπαθής». Όπως εξηγεί, «ο συνολικός αριθμός θέσεων εργασίας στην αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία είναι 10 εκατομμύρια.
Όμως αν προσμετρήσεις και άλλες βιομηχανίες που επηρεάζονται, μιλάμε για τεράστιους αριθμούς». Προσθέτοντας ότι και ρωσικές θέσεις εργασίας διασώθηκαν με το deal, εκτιμά ότι στις ΗΠΑ, περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενοι στον πετρελαϊκό τομέα δεν θα βγουν στην ανεργία, συνεπεία της συμφωνίας για την περικοπή της παραγωγής. Όμως, το ερώτημα είναι πόσο δύσκολο θα είναι το αύριο για την πετρελαϊκή βιομηχανία τόσο των ΗΠΑ όσο και της Ρωσίας, μιας και οι τιμές του πετρελαίου προβλέπεται να παραμείνουν χαμηλά, όπως και η ζήτηση…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ