Το conference call που αλλάζει τα δεδομένα
Eλληνοαμερικανοί και προσωπικότητες των HΠA στο πλευρό της χώρας για τα εθνικά θέματα και την οικονομία
Το απόγευμα της προηγούμενης Τετάρτης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινούσε ένα γιγαντιαίο, υπό την έννοια της συμμετοχής και σημασίας, conference call. Το θέμα του, ήταν η Ελλάδα και οι τρόποι με τους οποίους οι ΗΠΑ θα σταθούν δίπλα της. Η ιστορικής σημασίας για τη χώρα μας συζήτηση διήρκησε ώρες και έληξε με τη δέσμευση για νέο ραντεβού, στο οποίο θα οριστούν δράσεις.
Περίπου 130 ήταν οι συμμετέχοντες στο call αυτό. Και όχι όποιοι κι όποιοι. Πανίσχυροι Έλληνες και Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες, κορυφαίοι Αμερικανοί λομπίστες και πολιτικοί παράγοντες, Αμερικανοί πολιτικοί με θέσεις- κλειδιά, εκπρόσωποι της Oμογένειας και, για πρώτη φορά, όλοι οι εκλεγμένοι Ελληνοαμερικανοί. Στη συζήτηση, την οποία συντόνιζε η δυναμική congresswoman Carolyn Maloney, συμμετείχαν εκπρόσωποι από όλες τις αμερικανικές Πολιτείες. Και τι συζήτησαν;
Επίδειξη δύναμης
Στο conference call, το οποίο πραγματοποιήθηκε μετά από πρωτοβουλία ισχυρών Ελλήνων επιχειρηματιών (όπως είχε αποκαλύψει η “Deal” έχουν ξεκινήσει fundraising, επιστρατεύοντας πανίσχυρους λομπίστες και αποκτώντας πρόσβαση στο Λευκό Οίκο, στο State Department, αλλά και στην αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων) οι Ελληνοαμερικανοί -ανάμεσά τους οι Λου Ραπτάκης, Μάικ Γιάνναρης, Νικόλ Μαλλιωτάκη, Αραβέλλα Σιμωτά- άκουσαν και εξέθεσαν τους προβληματισμούς τους για τα ζητήματα που απασχολούν και θα απασχολήσουν την Ελλάδα.
Σε πρώτο επίπεδο, συζητήθηκε η κρίση του μεταναστευτικού, τα εθνικά θέματα, αλλά και οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία λόγω του κορωνοϊού. Για πρώτη φορά στα χρονικά, από την αμερικανική πλευρά έγινε σαφές πως δεν υπάρχει απλά «συμπάθεια», αλλά διάθεση δυναμικής εμπλοκής ώστε να βοηθηθεί η Ελλάδα ως σύμμαχος των ΗΠΑ και χωρίς αστερίσκους. Η Maloney, άλλωστε, δεν έχει άδικα το παρατσούκλι «Μπουμπουλίνα» στους κύκλους των ομογενών. Έχει αποδείξει πως είναι δυναμική όσο καμία άλλη στο Κογκρέσο, αλλά και υπερασπίζεται σθεναρά τα ελληνικά ζητήματα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού.
Όπως ήταν φυσικό, λόγω της… προϊστορίας της, η Maloney δεν θα μπορούσε παρά να ανταποκριθεί με ενθουσιασμό στις παραινέσεις των Ελληνοαμερικανών για πλήρη συστράτευση της Ουάσινγκτον με την Αθήνα σε όλα τα «καυτά» για τη χώρα μας εθνικά ζητήματα.
Συμμετέχοντες στο con-ference call χαρακτηρίζουν, μιλώντας στη “Deal”, το κλίμα της συζήτησης «πανηγυρικό» και τονίζουν πως «σαν πρώτη συνάντηση και μάλιστα εξ αποστάσεως, λόγω της καραντίνας, αλλά και της απόστασης που χωρίζει όσους πήραμε μέρος, αφού συμμετείχαν άνθρωποι από όλα τα States, ήταν καταπληκτική. Ήταν ένα δυναμικό show των όσων μπορούν να γίνουν και θα γίνουν, ήταν μια επίδειξη της δύναμης που έχουμε στα χέρια μας».
Το επόμενο βήμα
Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού και το κραχ που επέφερε στις αγορές έχει προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση στο εσωτερικό των ΗΠΑ, οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι το ελληνικό ζήτημα δεν χωρά αναβολές. Γι’ αυτό και έδωσαν νέο ραντεβού, για το επόμενο conference call, στο οποίο θα συζητηθούν τα επόμενα βήματα.
Παρά το γεγονός ότι δεν δίνονται πληροφορίες για τον χρόνο διεξαγωγής του επόμενου call, έγινε σαφές πως οι συμμετέχοντες θα επανέλθουν εντός των επόμενων ημερών με νεότερα δεδομένα από τις Πολιτείες στις οποίες βρίσκονται, καθώς και θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις για τους τρόπους με τους οποίους θα ενεργοποιηθούν υπέρ της Ελλάδας στα παραπάνω ζητήματα ο Λευκός Οίκος, το State Dept και το Κογκρέσο.
Στην επόμενη «συνάντηση» οι μετέχοντες σε αυτή την «ελληνοαμερικανική συμμαχία» θα θέσουν επί τάπητος περισσότερα ζητήματα που αφορούν τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας -μιας και στο πρώτο online meeting η συζήτηση επικεντρώθηκε περισσότερο στους γεωπολιτικούς κινδύνους, τη «βόμβα» του μεταναστευτικού και τις επιπτώσεις της, με το δυσανάλογο βάρος που σηκώνει η Ελλάδα, καθώς και τις συνεχείς απειλές που βιώνει η χώρα εξ ανατολών, καθώς και οι τρόποι να «φρενάρει» η Ουάσινγκτον όλα τα παραπάνω- και συγκεκριμένα τους τρόπους με τους οποίους θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα μεγάλες αμερικανικές επενδύσεις, αλλά και προς ποιους τομείς. Αυτή, ήταν μόνο η αρχή, άλλωστε. Στις ΗΠΑ, χωρίς τυμπανοκρουσίες και «διαφήμιση», κάποιοι κάνουν σημαντικό έργο για την πατρίδα μας…
Θερμό κλίμα και από τον αμερικανό πρέσβη
O Pyatt δίνει τον τόνο στην Aθήνα
Την επιβεβαίωση του ιδιαίτερα θετικού κλίματος, αλλά και της αποφασιστικότητας της Ουάσινγκτον να σταθεί στο πλευρό της Ελλάδας σε κάθε θέμα, δίνει ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας στη χώρα μας. Σε ενημέρωση Ελλήνων δημοσιογράφων, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα, Geoffrey Pyatt, έκανε σαφές ότι η Ουάσινγκτον δηλώνει «παρούσα» στην Ελλάδα. Ο κ. Pyatt υπενθύμισε το μήνυμα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Mike Pompeo ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να τηρούν τη διεθνή ατζέντα και τις δεσμεύσεις τους να ανταποκριθούν στον διεθνή ρόλο τους απέναντι στους συμμάχους τους.
«Η επένδυση στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας- ΗΠΑ παραμένει ισχυρό χαρτί στα χέρια και των δύο πλευρών», είπε ο κορυφαίος Αμερικανός διπλωμάτης, ξεκαθαρίζοντας ότι η στήριξη της Ουάσινγκτον στην Ελλάδα δεν περιορίζεται στα θέματα διπλωματίας και ασφάλειας, αλλά και στη διαχείριση των οικονομικών επιπτώσεων του κορωνοϊού.
«Η ανάκαμψη της οικονομίας και η στήριξη του επιχειρείν θα είναι πρώτη προτεραιότητα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις μετά το τέλος της υγειονομικής κρίσης», είπε ο κ. Pyatt. Έκανε μάλιστα ειδική μνεία στις αμερικανικές εταιρίες στην Ελλάδα και το έργο που επιτελούν, καθώς και στην άριστη συνεργασία με την κυβέρνηση, αποκαλύπτοντας ότι αυτός έφερε σε επαφή τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κ. Πιερρακάκη με την Apple. Η αποστροφή του, δε, πως η κρισιμότητα του υγειονομικού κινδύνου για τις ΗΠΑ δυσχεραίνει τις όποιες πρωτοβουλίες προς το παρόν, άφησε να διαφανεί ότι υπάρχουν σχέδια για τη χώρα μας στην Ουάσινγκτον.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ