Με τα «κιάλια» βλέπει η Ελλάδα την απόκτηση εμπιστοσύνης από τις αγορές σύμφωνα με έκθεση του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Fitch.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο οίκος υποβάθμισε την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα στις 13 Ιουλίου σε CCC από B+ και την έβγαλε από το Rating Watch Negative (RWN) λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το ρόλο των ιδιωτών επενδυτών σε οποιαδήποτε μελλοντική χρηματοδότηση που θα προκαλούσε default event αλλά και λόγω της περεταίρω επιδείνωσης των μακροοικονομικών προοπτικών της Ελλάδας.
Υπογραμμίζει ωστόσο ότι οι ανησυχίες της αντιμετωπίστηκαν εν πολλοίς από τη σύνοδο της 21ης Ιουλίου, όπου συμφωνήθηκε νέα βοήθεια από ΕΕ και ΔΝΤ ύψους 109 δισ. ευρώ με χαμηλότερα επιτόκια και παράταση του χρόνου αποπληρωμής, ενώ δόθηκαν και κάποιες διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή των ιδιωτών.
Η Fitch έχει δηλώσει ότι η πρόταση του IIF για τη συμμετοχή των ιδιωτών στο πρόγραμμα ενίσχυσης της Ελλάδας, θα συνιστά συμβάν restricted default. Επίσης, τονίζει ότι όπως έχει δηλώσει από τις 6 Ιουνίου, η ανακοίνωση για μια ανταλλαγή ομολόγων θα προκαλέσει υποβάθμιση του ελληνικού IDR από το CCC σε C, το οποίο σημαίνει ότι μια χρεοκοπία είναι πολύ πιθανή βραχυπρόθεσμα.
Όπως επισημαίνει ο οίκος, η μείωση των επιτοκίων και η παράταση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων, δίνει στην Ελλάδα ένα παράθυρο ευκαιρίας για να ανακτήσει τη φερεγγυότητά της. Ωστόσο, οι προκλήσεις θα συνεχιστούν για το νέο πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. «Οι νέες αξιολογήσεις πιθανότατα θα είναι low non-investment grade», επισημαίνει ο οίκος.