Στο μικροσκόπιο μπαίνουν οι αιτήσεις των 138.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπέβαλαν αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή. Οι αιτήσεις θα περάσουν από ενδελεχή έλεγχο από τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ
Οι έλεγχοι στα στοιχεία των επιχειρήσεων αρχίζουν από σήμερα προκειμένου να γίνει το πρώτο ξεκαθάρισμα ενώ στη συνέχεια θα αναλυθούν τα οικονομικά στοιχεία των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις θα κληθούν να αποδεχθούν τα ποσά που θα προκύψουν με την εφαρμογή ενός ειδικού αλγορίθμου με βασικό κριτήριο την πτώση τζίρου αλλά και τους όρους χορήγησης της ενίσχυσης ώστε το αργότερο στις αρχές Μαΐου, η «επιστρεπτέα προκαταβολή» να έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών μελετά το ενδεχόμενο το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής να επαναληφθεί τον Ιούνιο, όταν θα υπάρχει ακόμα πιο καθαρή εικόνα της πτώσης τζίρου κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων.
Κριτήριο για την πίτα του ενός δισ. ευρώ είναι η πτώση του τζίρου, οι εισροές και η μείωση των καθαρών κερδών.
Στο μικροσκόπιο του υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ θα βρεθεί ο τζίρος του Μαρτίου των τελευταίων τριών ετών.
Το στοιχείο αυτό θα δείξει τον τζίρο που είχε κάθε επιχείρηση το συγκεκριμένο μήνα σε κανονικές συνθήκες και θα συγκριθεί με τον τζίρο του Μαρτίου 2020 ώστε να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς.
Εάν κάποια επιχείρηση έκανε χρήση των ευνοϊκών μέτρων που προβλέπουν την αναστολή συμβάσεων και την πληρωμή των εργαζομένων από το κράτος με το ποσό των 800 ευρώ, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα μειωθεί το ποσό του κρατικού δανείου.
Αρχές Μαΐου αναμένεται να μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των επιχειρήσεων το ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Πιθανή η καταβολή του δανείου σε δυο δόσεις. Η πρώτη δόση να δοθεί τις επόμενες ημέρες και η δεύτερη δόση τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι όσοι επιλεγούν για τη χορήγηση του δανείου θα πρέπει να το ξεπληρώσουν σε διάστημα πέντε ετών με περίοδο χάριτος τον πρώτο χρόνο.
Για την καταβολή του κρατικού δανείου όσες επιχειρήσεις δεν έχουν δηλώσει επαγγελματικό λογαριασμό θα πρέπει να συμπληρώσουν το IBAN και αμέσως μετά, οι ενισχύσεις θα κατατεθούν στον τραπεζικό λογαριασμό τους, μέσω του πληροφορικού συστήματος Taxis. Ταυτόχρονα με την πίστωση του λογαριασμού θα φανεί και στο ηλεκτρονικό σύστημα Taxis, και συγκεκριμένα στην προσωποποιημένη πληροφόρηση, το ποσό που θα οφείλεται στο Δημόσιο για το οποίο θα ισχύουν οι διατάξεις του ΚΕΔΕ (πρόστιμα, προσαυξήσεις και κατασχέσεις μετά την πενταετία κ.λπ.).
Με την πίστωση του ποσού στον λογαριασμό των επιχειρήσεων, οι ωφελούμενες θα έχουν μία βεβαιωμένη οφειλή προς την εφορία.
Όπως έχουν δηλώσει οι Χρήστος Σταϊκούρας και Θεόδωρος Σκυλακάκης, η επιστροφή της προκαταβολής θα είναι ολική ή μερική. Το αν το ποσό θα επιστραφεί στο σύνολό του ή μέρος του θα εξαρτηθεί από το εάν η επιχείρηση είναι βιώσιμη ή κατέστη προβληματική λόγω της κρίσης του κορωνοϊού και δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Σε αυτές τις περιπτώσεις θα προβλέπονται διαγραφές μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής.