Το γεγονός πως δε θα υπάρξουν μνημονιακού τύπου δεσμεύσεις στη βοήθεια και στους πόρους που θα διατεθούν στα κράτη-μέλη της ΕΕ, επισήμανε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και στον Γιάννη Κουτσομύτη, Πολιτικό Αναλυτή και Διευθυντή του KappaNews.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραδέχτηκε πως στην αρχή της κρίσης υπήρξαν αρκετές αστοχίες από την ΕΕ, αλλά εξήγησε πως στην πορεία τα πράγματα άλλαξαν και τώρα η Ευρώπη είναι έτοιμη να προχωρήσει οργανωμένα, συντονισμένα και ομαλά στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της εξόδου από την κρίση και την ανάκαμψη.
Στο κρίσιμο ερώτημα αν τα χρήματα που θα διατεθούν από το νέο ταμείο ανάκαμψης θα δοθούν υπό μορφή επιδοτήσεων ή δανείων απάντησε πως το κριτήριο για αυτό θα είναι τι είδους δαπάνες θα καλύπτουν αυτά τα χρήματα.
Θα υπάρξει τόνισε ισορροπία ανάμεσα στις επιδοτήσεις και τα δάνεια. Δάνεια θα θεωρούνται οι δαπάνες που έχουν να κάνουν με μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα γίνουν σε βάθος χρόνου, διευκρίνισε ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Στόχος της Κομισιόν είναι μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες να έχει έτοιμο το σχέδιο για τη δημιουργία του ταμείου. Ενός ταμείου, που όπως είπε, εντάσσεται στον κοινοτικό προϋπολογισμό και αναμένεται να τον διπλασιάσει και από το 1 τρις ευρώ να πάει στα 2 τρις. Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν επισήμανε πως η επιτροπή παρακολουθεί πολύ στενά όλα τα σχήματα εκτάκτου ανάγκης που εφαρμόζουν οι χώρες-μέλη εξαιτίας της πανδημίας και αν δεν τηρούνται τα κριτήρια που έχει θέσει και το κράτος δικαίου είναι έτοιμη να δράσει. Και τόνισε πως αυτά τα σχήματα πρέπει να έχουν συγκεκριμένη διάρκεια- αρχή και τέλος.
Ο Μαργαρίτης Σχοινάς επανέλαβε πολλές φορές πως η ευρωπαϊκή απάντηση θα είναι πρωτοφανής σε μέγεθος όπως είναι και η κρίση και ξεκαθάρισε πως στους τομείς της υγείας και της εκπαίδευσης η ΕΕ έχει ελάχιστο ή κανένα δικαίωμα παρέμβασης στις εθνικές πολιτικές.
Ο αντιπρόεδρος διαβεβαίωσε πως θα υπάρξει σημαντική οικονομική στήριξη και θα βοηθηθούν τόσο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όσο και οι πολίτες με γνώσεις που ψάχνουν την ευκαιρία για να μπουν στην αγορά εργασίας.
Ο ίδιος έχει προτείνει να εξαιρεθούν από τη βοήθεια οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που δεν φορολογούνται στην ΕΕ αλλά σε φορολογικούς παραδείσους. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς έθεσε και το ζήτημα των διακρίσεων στην μετα-κορωνοϊό εποχή τονίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξουν διακρίσεις απέναντι σε ανθρώπους που έχουν ή δεν έχουν αναπτύξει αντισώματα στον ιό ούτε απέναντι σε ανθρώπους που ζουν σε περιοχές, όπως η Βόρεια Ιταλία, που επλήγησαν περισσότερο.
Στο ζήτημα του μεταναστευτικού-προσφυγικού είπε πως επεξεργάζεται σχέδιο για να αλλάξει ο κανονισμός του Δουβλίνου και χαρακτήρισε την Τουρκία ένα δύσκολο γείτονα όχι για την Ελλάδα αλλά για ολόκληρη την Ευρώπη.