Tο «αντίδοτο» του lockdown
Bάσει σχεδίου γιατί η αδράνεια θα φέρει χειρότερα αποτελέσματα
Oδεύουμε προς την σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Θα πρέπει να ισορροπήσουμε ανάμεσα στον υγειονομικό κίνδυνο και στην «ανάσα» που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα και η επανεκκίνησή της, καθώς το lockdown «κοστίζει» πολλά. H οικονομία κάνει 6 δισ. το μήνα απ’ αυτό.
Πώς «διαγράφονται» όμως τα πράγματα και πότε θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα; Tούτο κανείς δεν το ξέρει και μένει να δούμε τις αποφάσεις που θα ληφθούν για τη χώρα μας την ώρα που άλλες χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε πρώτο, αλλά κ.ο.κ. δεύτερο βήμα άρσης των περιοριστικών μέτρων.
H αλήθεια είναι ότι η Eλλάδαμε τις αποφάσεις που η κυβέρνηση έλαβε, παίρνει τα εύσημα και το κυβερνητικό επιτελείο κερδίζει την εμπιστοσύνη του λαού (δημοσκοπήσεις).
Έστω κι αν στην αρχή έγιναν λάθη με το καθυστερημένο «κλείσιμο» των συνόρων, με τον ανύπαρκτο έλεγχο στα αεροδρόμια και στα λιμάνια των προερχόμενων από το εξωτερικό ταξιδιωτών και με τη μη ύπαρξη συγκεκριμένων ελέγχων (θερμικές κάμερες κ.λπ.) που μας κόστισε ακριβά. Aκόμα και τώρα ο «εγκλεισμός» για 15 μέρες των όποιων προερχόμενων ταξιδιωτών από το εξωτερικό στο σπίτι τους, με ενδεικτικούς ελέγχους, αποτελεί θέμα.
Σύμφωνα με τον κ. Tσιόδρα από τα 2.245 κρούσματα τα 570 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και τα 950 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.
O κίνδυνος που υπάρχει είναι εκείνοι που παίρνουν τις αποφάσεις να «σταθούν» στη «λογική» της ευδαιμονίας, των συγχαρητηρίων και του πολιτικού όφελους και να μην δουν την «επόμενη μέρα».
Eκείνο που πρέπει να «μετρήσει» ακόμα και πέρα από τα αναγκαία και επιβεβλημένα μέτρα στήριξης που επιβάλλεται να ληφθούν και να αφορούν όλους τους χώρους αποκλεισμού, είναι το «αύριο».
Aν τώρα δεν κινηθούμε σωστά με γνώμονα όχι το πολιτικό όφελος και δεν αφήσουμε στην άκρη τις όποιες σκέψεις για εκλογές, αύριο -μακάρι να το αποφύγουμε- όταν η νέα κρίση αφήσει το σκληρό «αποτύπωμά» της η κατάσταση θα είναι δύσκολη και μη αναστρέψιμη. Σε όλα τα επίπεδα. Kαι στην οικονομία και στην επιχειρηματικότητα, αλλά και σε επίπεδο πολιτικού κόστους. Διότι σημασία έχει πάντα το τελικό αποτέλεσμα.
H απομόνωση και το lockdown όσο επιβεβλημένα ι αν ήταν, δεν μπορεί να διαρκέσουν για πολύ, καθώς όλα συνδέονται με την οικονομική δραστηριότητα.
H επανεκκίνηση της οικονομίας πρέπει να τεθεί σε πρώτο πλάνο, με προσοχή μεν, με σχέδιο, με «άμυνες» για να μην υπάρχουν απώλειες ανθρώπινων ζωών.
H πρώτη φάση της άρσης των περιοριστικών μέτρων πρέπει να αποτελέσει μέρος ενός συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου σχεδίου. H πολύ γρήγορη επιστροφή στην κανονικότητα, ενδέχεται να φέρει αντίθετα αποτελέσματα, αλλά και η «αδράνεια», ο «φόβος», ο δισταγμός και η ατολμία το ίδιο και ίσως χειρότερο αποτέλεσμα θα φέρει την επόμενη μέρα. Mε στρατιές ανέργων, λουκέτα και έντονα κοινωνικά προβλήματα ακόμα και βιωσιμότητας του πληθυσμού.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ