Τα του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο θα συζητήσει με την τρόικα η κυβέρνηση στη σημερινή τους συνάντηση, καθώς το θέμα αυτό πλησιάζει την οριστική συμφωνία.
«Επιδίωξη μας είναι να αρχίσει από το 2011, εάν θα είναι Οκτώβριος ή Νοέμβριος δε μπορώ να πω με βεβαιότητα» σημείωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.
Στο τελικό σχέδιο δεν θα υπάρχει διαφοροποίηση αμοιβής λόγω υπουργείου και υπηρεσίας. Το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι το νέο σύστημα θα είναι «πολύ πιο δίκαιο και προωθητικό της πρωτοβουλίας των υπαλλήλων» και ότι δεν θα υπάρξει μια νέα «μεγάλη οριζόντια μείωση».
Οι πιέσεις της τρόικας για μείωση των δαπανών και κυρίως του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο οδηγεί την κυβέρνηση στη λύση της προσαρμογής των μισθών στις ΔΕΚΟ με αυτές του στενού δημόσιου τομέα, προκειμένου να εξοικονομήσει 200 εκατ. ευρώ για το 2011.
Το σύνολο των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στον ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΔΕΚΟ, ΝΠΙΔ και ΑΕ), συμπεριλαμβανομένων των δημοτικών επιχειρήσεων και των εισηγμένων εταιρειών που συμμετέχει το Δημόσιο (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κτλ.) ξεπερνά τους 160.000 εργαζόμενους, χωρίς όμως να υπάρχουν επίσημα στοιχεία αφού δεν έχει πραγματοποιηθεί ακόμα απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού.
Οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο δημόσιο τομέα λαμβάνουν υψηλότερες αμοιβές κατά 20-57% απ’ αυτές των συναδέλφων τους στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ και στους ΟΤΑ. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για σταδιακή προσαρμογή των αποδοχών σε βάθος 5ετίας με στόχο να μην υποστούν οικονομική καθίζηση οι απολαβές των εργαζομένων, αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος».
Τρία είναι τα σενάρια – σύμφωνα με πληροφορίες – που επεξεργάζεται το υπουργείο Οικονομικών για τις περικοπές στις αμοιβές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ:
-Στα πρότυπα του Ενιαίου Μισθολογίου για το Δημόσιο θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα τα οποία θα μετονομαστούν σε προσωπική διαφορά που θα προβλεφθεί ανώτατο ποσό. Εάν το πλαφόν οριστεί στα 1.000 ευρώ, όπως συζητείται και για τον στενό δημόσιο τομέα, αναμένεται να μην εξοικονομηθούν τα αναμενόμενα ποσά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι υψηλές αποδοχές των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, δεν αφορούν τα επιδόματα, αλλά τους βασικούς μισθούς.
-Οριζόντιες περικοπές με ορισμό ανώτατου πλαφόν στις αποδοχές των υπαλλήλων ανά εκπαιδευτική κατηγορία. Σύμφωνα με το δεύτερο σενάριο η κυβέρνηση θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία μετά την ψήφιση του μισθολογίου όπου θα παρουσιάζει την αντιστοίχιση των αποδοχών στο Δημόσιο και στις ΔΕΚΟ. Κατόπιν με αποφάσεις των ΔΣ των οργανισμών θα επιβληθούν περικοπές σύμφωνα με τα όρια αμοιβών που θα προσδιοριστούν ανά εκπαιδευτική κατηγορία και την εξέλιξή τους σε βάθος 5ετίας.
-Το τρίτο σενάριο περιλαμβάνει συνδυασμό των δύο παραπάνω εκδοχών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η προσαρμογή των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα ξεκινήσει το 2012.