Oxford Economics: Μεγάλος ο αντίκτυπος της πανδημίας στην ελληνική οικονομία

Απανωτά είναι τα χτυπήματα για την Ελλάδα, καθώς μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητα από τους διεθνείς οίκους Fitch και S&P, και η Oxford Economics βλέπει ύφεση 6%, εάν η εκκίνηση της οικονομίας γίνει με αργούς ρυθμούς.

 

Μια πιθανή αναβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης έχε βγει εντελώς εκτός ατζέντας, ενώ και το χρέος θα παραμείνει στο «ταβάνι» με το σενάριο της νέας αναδιάρθρωσης να πλησιάζει επικίνδυνα.

 

Σε έκθεσή της η Oxford Economics τονίζει πως αντίκτυπος στον τουρισμό, αποτελεί ιδιαίτερη ανησυχία. Εάν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί και το αναγκαστικό κλείσιμο των ξενοδοχείων συνεχιστούν και στο τρίτο τρίμηνο, που αποτελεί το αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, οι απώλειες εσόδων θα είναι σημαντικές και θα έχουν εκτεταμένες συνέπειες.

 

Όπως επισημαίνει, οι κίνδυνοι για ακόμη χειρότερες δημοσιονομικές επιδόσεις είναι σημαντικοί, καθώς πιθανώς θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα τόνωσης. Η οικονομική ζημιά αναμένεται να στείλει τον δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ από το 179% σε περίπου 186% το 2020.

 

Δύσκολη χρονιά θα είναι και για τις ελληνικές τράπεζες, προειδοποιεί η Oxford Economics, καθώς η πανδημία έχει αποδυναμώσει τις προσπάθειές τους να μειώσουν δραστικά το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων δανείων».

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ