Σχεδόν όλοι οι Έλληνες (88%) χρησιμοποιούν πλέον τακτικά (από «κάποιες φορές την εβδομάδα έως κάθε μέρα») το Ίντερνετ – και 2% μπαίνει «κάποιες φορές το μήνα»!
Στην πρώτη έρευνα της Pulse RC για το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στην Αττική, διερευνούμε αναλυτικά ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που, στην καρδιά της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, γίνεται και ιδιαίτερα επίκαιρο: τις σύγχρονες ηλεκτρονικές υπηρεσίες μέσω Ίντερνετ και κινητών – ιδιαίτερα όσον αφορά τον επαγγελματικό χώρο.
Συχνότητα χρήσης ηλεκτρονικών υπηρεσιών, τώρα
Τα ερωτήματα και κυρίως τα αποτελέσματά τους είναι αποκαλυπτικά. Από όλους όσοι μπαίνουν στο Ίντερνετ «από κάποιες φορές το μήνα έως κάθε μέρα» (90% του συνόλου του δείγματος)…:
• το ποσοστό αυτών που πραγματοποιούν τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) αγορές από ηλεκτρονικά καταστήματα (eshop) στο Ίντερνετ, είναι υπερ-διπλάσιο τώρα, σε σύγκριση με πριν από την επιδημία του νέου κορωνοϊού (είναι 20% – ήταν 9%) – άλλο 31% αγοράζει κάποιες φορές το μήνα!
• το ποσοστό των Ελλήνων που συναλλάσσονται τακτικά (από κάποιες φορές την εβδομάδα έως σχεδόν κάθε μέρα) ηλεκτρονικά με το Δημόσιο και τις Τράπεζες ανέρχεται στο 37% – και 38% πράττει το ίδιο κάποιες φορές το μήνα!
• σχεδόν οι έξι στους δέκα (57%) αξιοποιούν την τηλεεργασία τακτικά. Στις πιο «ενεργές» εργατικά/επαγγελματικά ομάδες, το ποσοστό αυξάνεται στο 66% (ελεύθεροι επαγγελματίες / επιχειρηματίες και δημόσιοι υπαλλήλοι) και στο 71% (ιδιωτικοί υπάλληλοι)!
• αντίθετα, λόγω των περιοριστικών μέτρων, μειωμένο καταγράφεται το ποσοστό των καταναλωτών που τακτικά επισκέπτονται καταστήματα της περιοχής τους (τροφίμων, φαρμακεία, περίπτερα κλ.π.) για αγορά διαφόρων ειδών (52% από 71%).
Ποιοτικά στοιχεία – Αξιολόγηση e-shops
Όλες οι προηγούμενες διαδικτυακές δυνατότητες είναι σημαντικές, αλλά αυτή που παρουσιάζει το μεγαλύτερο περιθώριο ενίσχυσης στη χώρα μας, την υψηλότερη δυναμική αλλά και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον Έλληνα επαγγελματία, είναι τα ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops).
Είναι χρήσιμη η περαιτέρω αποτύπωση κάποιων πρώτων ποιοτικών στοιχείων τους, μέσα από τα μάτια των καταναλωτών και η αξιολόγηση από τους χρήστες τους.
Τα αποτελέσματα
• είναι θετικά σε βαθμό ευχάριστης έκπληξης,
• πρέπει να παρακινήσουν τους Έλληνες επιχειρηματίες – ιδιαίτερα όσους ακόμα δεν αξιοποιούν επαρκώς τις ψηφιακές δυνατότητες και
• επιβεβαιώνουν αυτούς – όπως το Επαγγελματικό Επιμελήτηριο Αθηνών – που επενδύουν και υποστηρίζουν τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες και προσπαθούν να στηρίξουν και να βοηθήσουν τους Έλληνες επαγγελματίες προς αυτή την κατεύθυνση!
Πιο συγκεκριμένα, από όλους όσοι αγοράζουν (από κάποιες φορές το μήνα έως σχεδόν κάθε μέρα) από ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops) στο Ίντερνετ (δηλαδή το 51% αυτών που μπαίνουν στο Ίντερνετ «από κάποιες φορές το μήνα έως κάθε μέρα», ή αντίστοιχα το 46% του Γενικού Πληθυσμού)…:
• οι περισσότεροι (τρεις στους τέσσερις, 73%) πραγματοποιούν περισσότερες αγορές από ελληνικά ηλεκτρονικά καταστήματα – άλλο ένα 16% μοιράζει τις αγορές του μεταξύ e-shops της χώρας μας και του εξωτερικού και μόνο το 6% αγοράζει κυρίως από καταστήματα του εξωτερικού,
• άλλοι τόσοι (εpτά στους δέκα, 71%) εμπιστεύονται (αρκετά έως πολύ) τις αγορές μέσω ίντερνετ,
• ακόμα περισσότεροι (76%), βρίσκουν (αρκετά έως πολύ) ικανοποιητική την ποικιλία και την ποιότητα των ειδών και
• επίσης πολλοι (σχεδόν επτά στους δέκα, 68%) είναι ικανοποιημένοι (αρκετά έως πολύ) και από την ποιότητα εξυπηρέτησης (όπως συνέπεια, τιμές, υποστήριξη)!
• Τα αρνητικά ποσοστά αξιολόγησης στους παραπάνω τομείς είναι ελάχιστα!