Το νέο τραπεζικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά το «γάμο της χρονιάς» μεταξύ Alpha και Eurobank φαίνεται πως απασχολεί ιδιαίτερα το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο τρέχει για να προλάβει τις εξελίξεις.
Στο πλαίσιο αυτό ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρεόυ συναντήθηκε σήμερα στη Βουλή, με τον πρόεδρο της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.
Προβλέψεις για νέες συγχωνεύσεις
«Με τη συγχώνευση Alpha Bank – Εurobank έγινε το πρώτο βήμα στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος», δήλωσε ο κ. Προβόπουλος
Επιπλέον, ο κ. Προβόπουλος επεσήμανε ότι προοιωνίζονται και άλλες αλλαγές που θα βελτιώσουν την εικόνα και τη θέση του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε πολύ θετικό το γεγονός της συγχώνευσης των δύο τραπεζών.
Εκτός από τις ραγδαίες εξελίξεις στον τραπεζικό χώρο, οι δυο άνδρες συζήτησαν θέματα σχετικά με την οικονομία της Ευρωζώνης και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, αυτό που τους απασχόλησε ιδιαίτερα είναι η εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου και οι πρωτοβουλίες για την βιωσιμότητα του χρέους ενώ παράλληλα θα γίνει μια επισκόπηση των σημαντικότερων εξελίξεων στην οικονομία.
Σημειώνεται πως η Τράπεζα της Ελλάδος έχει επανειλημμένως κάνει λόγο για ανάγκη επιτάχυνσης των αλλαγών.
Συγκεκριμένα:
• Η κεντρική τράπεζα αναγνωρίζει πως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας έχει βελτιωθεί ελαφρά, ωστόσο σημειώνει πως η «διαρθρωτική» ανταγωνιστικότητα, που συνδέεται με τη δημιουργία περιβάλλοντος φιλικού προς την επιχειρηματική δραστηριότητα δεν έχει βελτιωθεί.
• Επισημαίνει πως παρά τις μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του δημόσιου τομέα, δεν υπήρξε ακόμη ουσιαστική βελτίωση εκεί όπου πρωτογενώς παράγονται τα ελλείμματα -στη δημόσια διοίκηση, τους πολυάριθμους οργανισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση – ούτε και στην αποτελεσματικότητα του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
• Τονίζει πως η κατάσταση στην πραγματική οικονομία εξελίχθηκε δυσμενέστερα από ό,τι αναμενόταν. Το ΑΕΠ εκτιμάται πως θα μειωθεί περισσότερο από 4,5%, λόγω της υποχώρησης της ιδιωτικής κατανάλωσης, της δημόσιας κατανάλωσης και των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου. Θεωρεί δε πως η ύφεση θα ήταν ηπιότερη, αν προχωρούσαν ταχύτερα οι μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της επιχειρηματικής δραστηριότητας, η αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων του ΕΣΠΑ, και η βελτίωση της αποτελεσματικότητας των δημόσιων δαπανών.
Πρώτη καταχώρηση: 31/08/2011, 09:05