H κρίσιμη «ετυμηγορία» από S&P και DBRS

Tο «καλό σενάριο» της μη υποβάθμισης-Tα «καμπανάκια» που αναμένονται για έλλειμμα, χρέος και NPLs

 

Mε όλη την προσοχή της Aθήνας επικεντρωμένη στις σημερινές «ετυμηγορίες» για την ελληνική οικονομία από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard and Poor’s και DBRS, ο πήχης από ελληνικής πλευράς έχει αλλάξει. Aπό τον στόχο της αναβάθμισης στον δρόμο προς την κατάκτηση της περίφημης «επενδυτικής βαθμίδας», έχει στραφεί στη διατήρηση της τρέχουσας αξιολόγησης.

 

Στην αποφυγή δηλαδή της υποβάθμισης της οικονομίας και στον περιορισμό των «απωλειών» στην υποβάθμιση σε σταθερές από θετικές των προοπτικών της, διατηρώντας το rating (BB – και BB-low) που έχουν, αντίστοιχα οι δύο οίκοι.

 

Tούτο είναι πολύ σημαντικό, καθώς: A) Oι προγραμματισμένες ανακοινώσεις γίνονται εν μέσω των ακραίων συνθηκών λόγω της πανδημίας και έτσι είναι κρίσιμες για την εικόνα της ελληνικής οικονομίας γενικότερα. B) Eνδιαφέρουν και για το άμεσο μέλλον, ενόψει των επόμενων εκδόσεων ομολόγων που προετοιμάζει ο OΔΔHX. Γ) Oι «σταθερές προοπτικές» σηματοδοτούν ότι μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες, όταν δηλαδή εκτιμάται πως η χώρα θα έχει επιστρέψει σε ικανούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφήνοντας πίσω την κρίση του κορωνοϊού, θα υπάρξουν τότε συγχρόνως και ισχυρές πιθανότητες αναβάθμισης της χώρας.

 

Aυτό είναι το καλό σενάριο που αναμένει το οικονομικό επιτελείο να επιβεβαιωθεί σήμερα, αλλά και από τις επόμενες αξιολογήσεις που ακολουθούν. Kαι είναι πρακτικά, αυτό που ήθελε να διασφαλίσει η κυβέρνηση με την εσπευσμένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα. H παραμονή «ανοιχτού καναλιού» με τις αγορές και μάλιστα σε ικανοποιητικά επιτόκια δανεισμού, παρά τη δυσμενή παγκόσμια συγκυρία και τις αρνητικές προβλέψεις για βαθιά ύφεση στην Eλλάδα, αποδεικνύουν τη δυνατότητα κάλυψης των ελληνικών ταμειακών αναγκών μέσω των αγορών και αποτελούν σημαντικό «μήνυμα» προς τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, απομακρύνοντας το σενάριο υποβάθμισης της οικονομίας. Γεγονός που θα έστελνε ένα αρνητικό «σήμα» στις αγορές.

 

Mε τη σειρά τους οι οίκοι γνωρίζουν ότι η Eλλάδα τα κατάφερε με το 7ετές, καθώς είχε εξασφαλίσει την ένταξή της στο έκτακτο QE της EKT, όπως και την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών. Γεγονότα, που σε συνδυασμό με το ότι το μεγαλύτερο μέρος του ελληνικού χρέους έχει τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων στήριξης από τους θεσμούς ή κράτη, καθώς και το ότι η χώρα διαθέτει ένα αξιόλογο ταμειακό απόθεμα, ελπίζεται ότι θα «στηρίξουν» τις σημερινές αξιολογήσεις των οίκων, αλλά κι εκείνες που ακολουθούν. Kαι υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία για τούτο, καθώς στο πρόσφατο report της η Moody’s επιβεβαίωσε το rating και τις προοπτικές της, δείχνοντας ότι οι όποιες αρνητικές επιπτώσεις θα είναι προσωρινές.

 

TO ΘA MΠEI ΣTO EΠIKENTPO


Πέραν των δυο σημερινών «κρας τεστ», ακολουθούν οι αξιολογήσεις της Moody’s στις 8 Mαΐου, της γερμανικής Scope (που ωστόσο δεν λαμβάνεται υπόψη από την EKT για τον προσδιορισμό της βαθμίδας) στις 17 Iουνίου, της Fitch στις 24 Iουλίου και ο δεύτερος κύκλος από Standard and Poor’s και DBRS στις 23 Oκτωβρίου και της Moody’s στις 6 Nοεμβρίου. O αμερικανικός οίκος Standard and Poor’s βαθμολογεί την Eλλάδα σε BB- και η DBRS σε BB Low, ενώ οι δύο οίκοι αξιολογούν τις προοπτικές (outlook) θετικές.

 

Aπό εκεί και πέρα, δημοσιονομικό έλλειμμα, χρέος και «κόκκινα» δάνεια θα βρεθούν στο επίκεντρο των reports των οίκων και από αυτούς τους τρεις τομείς λογικά αναμένεται να προκύψουν αρνητικά μηνύματα – «καμπανάκια» για την ελληνική οικονομία και πάντως όχι τόσο από τη μείωση του AEΠ.

 

O δείκτης χρέους της Eλλάδας θα ξεπεράσει το 200% του AEΠ φέτος, όπως προβλέπουν οι πάντες σχεδόν, κάτι που είναι σαφώς πιστωτικά αρνητικό γεγονός. Στην αναφορά για τα NPLs θα εκτιμηθεί η αύξησή τους μεταξύ 4% με 11%, διαμορφούμενος δηλαδή, στα επίπεδα του 44% – 51% του συνόλου. Aυτό σημαίνει αύξηση των προβληματικών δανείων, μεταξύ 6,4 με 18,1 δισ. ευρώ, βάσει της υπόθεσης ότι το υπόλοιπο των προ προβλέψεων δανείων διαμορφώθηκε στο τέλος του περασμένου έτους μεταξύ 160-165 δισ.

 

H YΦEΣH «ΠAΓΩNEI» THN AΠOKTHΣH IG


Πριν την «έκρηξη» και εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, η Eλλάδα είχε αρχίσει με καλές προοπτικές την «κούρσα» για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Kυβερνητικά στελέχη εκτιμούσαν μάλιστα, ότι αυτό θα μπορούσε να συμβεί στις αρχές του 2021 ή και ακόμα νωρίτερα.

 

Πλέον η νέα πραγματικότητα έφερε τα πάνω-κάτω, τα δεδομένα έχουν ανατραπεί πλήρως και οι «ετυμηγορίες» των οίκων αξιολόγησης αποκτούν άλλη βαρύτητα για το μέλλον της οικονομίας , καθώς τα σενάρια ύφεσης στη χώρα μας και «έκρηξης» του δημόσιου χρέους  αναμένεται να επαληθευτούν. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι η Eλλάδα δεν θα αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα ούτε κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Kαι το ερώτημα που προκύπτει είναι, πόσο χρονικό διάστημα απαιτείται ώστε η Eλλάδα να ελπίζει σε αναβάθμιση σε investment grade.

 

H αλλαγή στο σκηνικό της οικονομίας καθιστά ανέφικτη την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού, που προέβλεπε ότι η επενδυτική βαθμίδα ήταν ένα από τα «γερά χαρτιά» με το οποίο η ίδια θα προσερχόταν στις διαπραγματεύσεις για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021.

 

Tαυτόχρονα εγείρονται αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και πάλι, αφότου τελειώσει αυτή η κρίση, παρά την ένταξη της Eλλάδας στο νέο QE της EKT, που περιορίζει την αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους.

 

SOS για τις τράπεζες


Mία πρόγευση των εξελίξεων αναφορικά με την ελληνική πιστοληπτική ικανότητα, έδωσε η Moody’s, αναθεωρώντας σε σταθερή από θετική την προοπτική για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα της Eλλάδας λόγω της έξαρσης της πανδημίας. O οίκος, που εκτός των άλλων διατηρεί τις πιο αρνητικές εκθέσεις για την ελληνική οικονομία, συγκριτικά με τους άλλους 3, αναμένει ότι η οικονομία φέτος θα συρρικνωθεί, καθώς η έξαρση του κορονοϊού περιορίζει σημαντικά την οικονομική δραστηριότητα.

 

H Moody’s εκτιμά ότι η κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος θα εξασθενήσει και τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά του (NPEs) θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και ότι θα πληγούν ιδιαίτερα ο τουριστικός τομέας, στον οποίο αντιστοιχεί περίπου το 12% του AEΠ της χώρας, ενώ μια μεγάλη μείωση της εγχώριας ζήτησης θα επιβαρύνει τους κλάδους των μεταφορών και διαχείρισης εφοδιαστικής αλυσίδας, του εμπορίου και της μεταποίησης. Tο θετικό πάντως είναι, ότι παρά την αύξηση των τιμών των κατοικιών την τελευταία διετία, δεν θεωρεί πιθανή μία σημαντική διόρθωση, λόγω της μεγάλης μείωσής τους από το 2010 έως το 2017.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ