Ριζικές αλλαγές στις συντάξεις αναπηρίας

Νέο σύστημα εξέτασης των συντάξεων αναπηρίας ξεκινά από αύριο 1η Σεπτεμβρίου, με τη συγκρότηση νέων επιτροπών στις οποίες θα μετέχουν 1.000 γιατροί όλων των ειδικοτήτων που θα επιλέγονται με κλήρωση και θα είναι αμειβόμενοι.

 

Με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Εργασίας εκτιμά ότι θα αποκλειστεί κάθε δυνατότητα συναλλαγής.

 

Στόχος του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι η εξασφάλιση ενιαίας υγειονομικής κρίσης, όσον αφορά στον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας, των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών φορέων, συμπεριλαμβανομένου και του Δημοσίου.

 

Υπενθυμίζεται ότι πάνω από 60.000 συντάξεις φαίνεται να χορηγούνται σε υγιείς ασφαλισμένους ή σε ασφαλισμένους των οποίων οι παθήσεις δεν δικαιολογούν σύνταξη αναπηρίας.

 

Οι συνταξιούχοι αναπηρίας στην Ελλάδα ανέρχονται σε 400.000 και αντιπροσωπεύουν το 14,5% των συνταξιούχων συνολικά, ποσοστό σχεδόν διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κυμαίνεται στο 7%-8%. Μάλιστα, σε ορισμένες περιοχές της χώρας το ποσοστό αυτό φτάνει το 25%-28%.

 

Το Εργασίας ευελπιστεί ότι από το ξεκαθάρισμα των αναπηρικών συντάξεων θα εξοικονομηθούν 600 εκατ. ευρώ έως το 2015.

 

Στόχος της νέας διαδικασίας είναι ο περιορισμός των αναπηρικών συντάξεων στο 10% των καταβαλλόμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία.

 

Με τη νέα διαδικασία θα καθοριστεί το ποσοστό αναπηρίας που συνεπάγεται κάθε πάθηση ή βλάβη για όλα τα ταμεία και για το Δημόσιο με εκατοστιαία αναλογία σε έναν Ενιαίο Κανονισμό Προσδιορισμού Ποσοστού Αναπηρίας.

 

Το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας θα λειτουργήσει υπό την ευθύνη του ΙΚΑ, το οποίο θα εξασφαλίσει ενιαία υγειονομική κρίση για τον καθορισμό του βαθμού αναπηρίας των ασφαλισμένων όλων των ασφαλιστικών ταμείων, συμπεριλαμβανομένου του Δημοσίου, καθώς και των ανασφάλιστων.

 

Στο Κέντρο θα υπάγεται ειδικό σώμα 1.000 ιατρών υγειονομικών επιτροπών αναπηρίας το οποίο θα λειτουργεί σε 55 σημεία πανελλαδικά (υποκαταστήματα ΙΚΑ). Οι γιατροί θα αξιολογούνται από επταμελή επιτροπή και, ανά εξάμηνο, θα επιλέγονται με κλήρωση όσοι θα συμμετέχουν στις υγειονομικές επιτροπές και θα αποφασίζουν το ποσοστό αναπηρίας για σύνταξη και το ποσοστό αναπηρίας για όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές ή διευκολύνσεις για τις οποίες απαιτείται προηγούμενη γνωμάτευση.

 

Για το αδιάβλητο των κρίσεων, η κλήρωση θα διεξάγεται την ίδια ημέρα της συνεδρίασης της υγειονομικής επιτροπής. Από τις επιτροπές θα περάσουν όσοι δεν έχουν μόνιμη ανικανότητα (με βάση το νόμο που καθορίζει τις ασθένειες) και όσοι εισπράττουν αναπηρικές που έχουν θεωρηθεί οριστικές.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ