Για ύφεση που θα αγγίξει το 4,7% και ανεργία που θα φτάσει μέχρι και το 20% έκανε λόγο ο υφυπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης σε συνέντευξή του στο Θέμα. Ο κ. Σκυλακάκης προσδιόρισε τις απώλειες του περασμένου Μαρτίου στο 5% (σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη του προϋπολογισμού) ως προς την πορεία των εσόδων, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι “δεν υπάρχει κάτι εκτός του αναθεωρημένου σχεδιασμού (της κυβέρνησης) αυτήν τη στιγμή”.
Με αυτά τα δεδομένα, “το βασικό μας σενάριο είναι το 4,7% ύφεση” απάντησε ο υφυπουργός Οικονομικών, προσδιορίζοντας την ίδια ώρα στο 7,9% την ύφεση, στο αρνητικό σενάριο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο. “Το κρίσιμο θα είναι το τι είδους και μεγέθους επανάληψη θα έχουμε το φθινόπωρο”, περιέγραψε ο κ. Σκυλακάκης, αναφορικά με την πορεία της πραγματικής οικονομίας, σημειώνοντας, ωστόσο, πως η εικόνα που έχουμε για την οικονομία από τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, είναι ότι δεν πηγαίνουμε στο ακραίο σενάριο τον Απρίλιο.
Πτώση του ΦΠΑ
Ως προς τα έξοδα, ο υφυπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι στις 29 Απριλίου ανερχόταν σε 28, 2 δισ. ευρώ, επισημαίνοντας πως “ο Μάιος και ο Ιούνιος είναι οι μήνες που θα έχουμε τις μεγαλύτερες απώλειες στον ΦΠΑ”, προσθέτοντας πως “υπολογίζουμε ότι θα έχουμε μια ανάκαμψη από τον Ιούλιο και μετά”, κυρίως λόγω κοινοτικών πόρων.
Ειδικά για τον ρυθμό εισροής ευρωπαϊκών πόρων, στην ελληνική οικονομία, “αυτό που έχει βραδυπορήσει” είναι το πρόγραμμα Sure ανέφερε ο κ. Σκυλακάκης, καθώς η χρηματοδοτική αυτή διαδικασία θα υποκαταστήσει τις αναστολές των συμβάσεων εργασίας. Για το λόγο αυτό, “αν χρειαστεί θα χρηματοδοτήσουμε αυτές τις δαπάνες από τον προϋπολογισμό”, γνωστοποίησε ο υφυπουργός Οικονομικών, εξηγώντας παράλληλα τη φιλοσοφία του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος. Με την Ελλάδα να συμμετέχει με εγγυήσεις ύψους 350 εκατομμυρίων ευρώ, “εμείς θα πάρουμε όχι μόνο τέσσερις φορές αυτά του βάλαμε, αλλά και κάτι παραπάνω λόγω αυξημένης ανεργίας και τουρισμού” δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.
Επιστρεπτέα προκαταβολή για τους πάντες
Διευκρινίσεις, παρείχε, παράλληλα ο υφυπουργός Οικονομικών και σχετικά με το πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, προαναγγέλλοντας ότι η δεύτερη φάση θα “αφορά τους πάντες”, καθώς θα υπολογιστεί η απώλεια σε τζίρο και των τριών μηνών της καραντίνας (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος) για τις επιχειρήσεις, έτσι ώστε να αποκατασταθούν, “όσοι έχουν αδικηθεί μέχρι τώρα από τα μέτρα της κυβέρνησης”.
Στις προδιαγραφές της δεύτερης φάσης του προγράμματος της επιστρεπτέας προκαταβολής προβλέπεται επιτόκιο κάτω του 1% για μια πενταετία και με περίοδο χάριτος από το 2021, ενώ το ύψος της χρηματοδότησης ξεκινά από 2.000 ευρώ και φτάνει μέχρι για επιχειρήσεις μέχρι 200 εργαζόμενους τις 250.000 ευρώ.
Ανεργία περίπου 20%
Αναφορικά με την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης το φετινό καλοκαίρι, “δεν είναι εύκολη εξίσωση ο τουρισμός, γιατί δεν είναι συνάρτηση δική μας μόνο διάθεσης” παρατήρησε ο κ. Σκυλακάκης, τονίζοντας, ωστόσο, ότι η Ελλάδα θα έχει υψηλότερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων λόγω ανεργίας και τουρισμού. Ειδικά για την ανεργία, το ευνοϊκό σενάριο για την κυβέρνηση είναι “λίγο κάτω από το 20%, δηλαδή 19,9%” σχολίασε ο κ. Σκυλακάκης, εντοπίζοντας το δυσμενές σενάριο στο 23% και “ίσως λίγο λιγότερο”.