Κάλεσμα προς την Ιταλία και τις άλλες χώρες έκανε ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι να χρησιμοποιήσουν την χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).
Μάλιστα διαβεβαίωσε ότι αυτή δεν θα συνοδεύεται από «δρακόντειους» όρους.
Διαφορετική η αντιμετώπιση της κρίσης
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας σε συνέντευξή του στην La Repubblica δήλωσε ότι η πιστωτική γραμμή που οριστικοποιήθηκε την Παρασκευή, είναι «το σύμβολο του διαφορετικού τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζουμε την κρίση: πριν από δέκα χρόνια μια χώρα που αντιμετώπιζε προβλήματα ζήτησε βοήθεια με αντάλλαγμα δρακόντειους όρους ενώ σήμερα, με την Ευρώπη να αντιμετωπίζει μια κοινή κρίση, έχουμε ένα μέσο προσβάσιμο σε όλους και χωρίς όρους».
Δυνατότητα δανεισμού έως και το 2% του ΑΕΠ
Ο ESM θα δίνει τη δυνατότητα στις χώρες να δανείζονται έως και το 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) τους, το οποίο, «για την Ιταλία είναι 36 έως 37 δισ. ευρώ με σχεδόν μηδενικό επιτόκιο», δήλωσε ο Τζεντιλόνι.
Όπως μεταδίδει το Politico ο ESM έχει γίνει πολιτικά τοξικός στην Ιταλία λόγω του στίγματος που συνόδεψε τους όρους μεταρρύθμισης της εργασίας και του προϋπολογισμού που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα κατά την κρίση του ευρώ.
Αποπληρωμή του χρέους σε 10 χρόνια
Οι χώρες που θα χρησιμοποιήσουν τον ESM θα έχουν 10 χρόνια για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με την προκαταρκτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί της Ευρωομάδας κατά την τηλεδιάσκεψη της Παρασκευής. Οι ηγέτες των χωρών μελών του ευρώ έχουν ζητήσει να είναι έτοιμες οι πιστωτικές γραμμές μέχρι την 1η Ιουνίου.