Τυμπανοκρουσίες ηχούν στην κυβέρνηση και τα ζωνάρια σφίγγουν μετά τις κίτρινες κάρτες που μοίρασε η Τρόικα αλλά και τη διαπίστωση –έστω και αργά- ότι το έλλειμμα είναι εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα να δείχνουν νέα μέτρα για να τον ισοσκελίσουν.
Οι έλεγχοι που έγιναν αναθεωρούν το έλλειμμα του προϋπολογισμού για το τρέχον έτος τουλάχιστον κατά 1% του ΑΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι είχαν υπολογίσει ότι το έλλειμμα θα φτάσει στο 7,5%. Η έκθεση χτυπάει καμπάνες αναφέροντας ότι για αυτό το αποτέλεσμα δεν φταίει μόνο το έλλειμμα αλλά και η μη σωστή εφαρμογή των μέτρων που είχαν συμφωνηθεί.
Η αρμόδια επιτροπή της Βουλής που εξετάζει την πορεία του προϋπολογισμού στην έκθεσή της αναφέρει «Η δυναμική του χρέους είναι πια εκτός ελέγχου».
Νέα μέτρα 1,2 δισ. ευρώ
Εξαιτίας αυτού, η τρόικα εξετάζει το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων, της τάξεως του 0,5% του ΑΕΠ ή 1,2 δισ. ευρώ, αν δεν «διορθωθεί» άμεσα το πρόβλημα με την επιτάχυνση της εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί.
Κατά τη χθεσινή συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, η τρόικα έδωσε έμφαση στην καθυστέρηση είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, στην οποία αποδίδουν μεγάλο μέρος της αναμενόμενης υστέρησης εσόδων. Εφόσον αυτό διορθωθεί, ίσως να μη χρειαστούν πρόσθετα μέτρα ή να χρειαστούν λιγότερα, ανέφεραν οι εκπρόσωποι της τρόικας.
Η τρόικα έδωσε έμφαση στον τομέα των δαπανών και της είσπραξης εσόδων που σχετίζονται με τη φοροδιαφυγή και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η κίτρινη κάρτα των τροϊκανών αφορούσε επίσης την καθυστέρηση στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μέτρων. Μεταξύ των άλλων, τόνισαν τη συνεχιζόμενη καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων για φορολογικές αποφάσεις.
Όπως επισήμαναν, οι νόμοι μπορεί να ψηφίζονται, αλλά το ζήτημα είναι αν εφαρμόζονται.
Το θέμα της εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί βάζει πολύ ψηλά στην ατζέντα της η Ευρώπη προκειμένου να προωθήσει, από την πλευρά της, την οριστική υιοθέτηση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ανέφερε χθες ότι «είναι ύψιστης σημασίας να εφαρμόσει η Ελλάδα τις μεταρρυθμίσεις».
Τι ζητάει η τρόικα από την ελληνική κυβέρνηση
-Άμεση εφαρμογή ενός μισθολογίου για όλους τους υπαλλήλους που εργάζονται στο στενό και ευρύτερο τομέα του δημοσίου η οποία θα πρέπει να γίνει μέχρι τον Οκτώβριο.
-Δραστική μείωση των δημοσίων οργανισμών.
-Όσοι υπάλληλοι «κοπούν» από την αξιολόγηση του ΑΣΕΠ δεν θα απολυθούν, αλλά θα μπουν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας. Αυτό σημαίνει πως δεν θα εργάζονται αλλά θα παίρνουν το 60% του μισθού τους.
Με στόχο την ανάσχεση της ύφεσης που προβληματίζει έντονα και τις δύο πλευρές, καθώς είναι ένας σημαντικός λόγος για την απόκλιση των στόχων, η τρόικα τάσσεται κατά της επιβολής νέων φόρων. Ωστόσο, ζητά καλύτερα αποτελέσματα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές και στην πάταξη της φοροδιαφυγής.