Σε είδος πολυτελείας ανάγεται σήμερα το σουβλάκι και όχι μόνο καθώς από πρώτη Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο νόμος του κράτους που προβλέπει ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ 23%, στα είδη εστίασης.
Το μέτρο του ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ θα εφαρμοστεί τουλάχιστον για δυο μήνες μέχρι η κυβέρνηση να ψηφίσει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Ωστόσο κανείς δεν διαβεβαιώνει ότι και με την ψήφιση του νέου φορολογικού δεν θα ισχύει ο ΦΠΑ 23% καθώς η κυβέρνηση «διατυμπανίζει» ότι για να μειωθεί ο συντελεστής θα πρέπει να μειωθεί η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία.
Στάση πληρωμών
Εν τω μεταξύ πόλεμος έχει ξεσπάσει μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και εστιατόρων οι οποίοι αρνούνται να αποδώσουν το ΦΠΑ και κήρυξαν στάση πληρωμών προς το Δημόσιο.
Στη χθεσινή συνέλευση της Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων αποφασίστηκε η στάση πληρωμών προς το Δημόσιο από 1η Σεπτέμβρη, αλλά και το κλείσιμο των εστιατορίων σε ημερομηνίες που θα αποφασίσει το Δ. Σ. τις επόμενες ημέρες.
Οι εργαζόμενοι στην εστίαση τονίζουν ότι το αποτέλεσμα της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στην εστίαση θα φέρει περαιτέρω συρρίκνωση του κλάδου που θα οδηγήσει χιλιάδες εργαζόμενους στο ταμείο ανεργίας, θα πλήξει τον τουρισμό και δεν θα αποφέρει στο κράτος τα προσδοκώμενα έσοδα λόγω της δραματικής μείωσης της κατανάλωσης που θα επιφέρει.
Οι παγίδες του νέου μέτρου
Το νέο μέτρο κρύβει αρκετές παγίδες τόσο για τους καταναλωτές όσο και για τους επιχειρηματίες του κλάδου της εστίασης και αυτό διότι στην μεν πρώτη περίπτωση είναι πολύ πιθανόν όσοι βρεθούν σε εστιατόριο να πληρώσουν με ΦΠΑ 23% τα προϊόντα που θα τους προσφερθούν και την ίδια στιγμή να μην εκδώσει ο επιχειρηματίας την απόδειξη. Αν συμβεί αυτό τότε εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς ότι θα χάσει και το κράτος και ο απλός πολίτης από αυτή την αύξηση.
Από την άλλη, η αύξηση του ΦΠΑ για τους συνεπείς φορολογικά επιχειρηματίες που συνεχίζουν να εκδίδουν αποδείξεις είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα επηρεάσει αρνητικά την προσέλκυση πελατείας αφού οι αυξήσεις στις τιμές θα μειώσουν τις επισκέψεις σε ταβέρνες, πιτσαρίες ακόμη και σουβλατζίδικα πολιτών με χαμηλά εισοδήματα.
Πάντως, μεταξύ των επιχειρηματιών και των προτάσεων που υπάρχουν για στάση πληρωμών υπάρχει διχασμός καθώς ορισμένοι προτείνουν μέχρι να μειωθεί ο ΦΠΑ να μην καταβάλουν στο κράτος των ΦΠΑ που έχουν εισπράξει ενώ υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι από τη στιγμή που είναι νόμος του κράτους θα πρέπει να τον εφαρμόσουμε ακόμη και αν υποστούμε τις συνέπειες με βασικότερη τη μείωση της πελατείας και την αύξηση της ύφεσης.
Από την άλλη, το ΣΔΟΕ και οι ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται από σήμερα να ξεκινήσουν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε εστιατόρια, για το αν έχουν αλλάξει στις ταμειακές μηχανές οι συντελεστές ΦΠΑ ώστε να επιβάλλεται επιβάρυνση 23%.
Πάντως, με βάση πρόσφατη εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα Φορολογικών και Τελωνειακών Θεμάτων κ. Ι. Καπελέρη όσοι κλείνουν τουριστικά πακέτα με διαμονή με πρωινό, με ημιδιατροφή ή με το σύστημα all inclusive (πλήρη διατροφή περιλαμβανομένης της κατανάλωσης ποτών και της παροχής λοιπών υπηρεσιών) θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23% για ένα ποσοστό του συνολικού πακέτου (5%, 15% και 30% αντίστοιχα).