Τι βλέπουν οι αναλυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
Μετά την έκρηξη της πανδημίας, πολλές χώρες σε Ευρώπη και Ασία επανακινούν σταδιακά τις οικονομίες, παρά το γεγονός ότι δεν έχει βρεθεί κάποιου είδους θεραπεία, με την Ευρώπη να είναι ο «αδύναμος κρίκος» καθώς επιχειρεί την άρση των περιοριστικών μέτρων (χρονικά) πολύ πριν απ’ ότι ο ιός έκανε τον κύκλο του στην Κίνα, με το ΔΝΤ να το χαρακτηρίζει ως ένα «άνοιγμα στο ρίσκο».
Στο άρθρο αναλυτών, στο blog του ΔΝΤ, επισημαίνεται ότι ενώ οι στρατηγικές ανοίγματος διαφέρουν, φαίνεται πως η Ευρώπη επιχειρεί άρση των μέτρων νωρίτερα από τον επιδημικό κύκλο, την ώρα που η δυνατότητα διεξαγωγής τεστ δοκιμών μεγάλης κλίμακας, ανίχνευσης επαφών και απομόνωσης περιπτώσεων ενδέχεται να υστερεί.
Ο οικονομικός αντίκτυπος του lockdown
Εμφανείς έχουν γίνει πλέον και οι οικονομικές επιπτώσεις από την εφαρμογή σκληρών περιοριστικών μέτρων που σκοπό έχουν τον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΝΤ, το ΑΕΠ της Κίνας μειώθηκε κατά 36,6% το πρώτο τρίμηνο του 2020, σε σχέση με τη ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ η Κορέα σημείωσε μείωση της παραγωγής κατά 5,5%. Ουσιαστικά η μεγάλη αυτή διαφορά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η Κίνα δέχτηκε πτώση το σοκ του κορωνοϊού και αναγκάστηκε να εφαρμόσει αυστηρά μέτρα.
Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, το ΑΕΠ της Γαλλίας μειώθηκε κατά 21,3%, Της Ισπανίας 19,2% και 17,5% της Ιταλίας κατά το πρώτο τρίμηνο, με τους αρθρογράφους του ΔΝΤ να αναμένουν ένα ακόμα χειρότερο δεύτερο τρίμηνο.