Επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας με επιδότηση μέχρι 5000 σε κάθε αγρότη

Έως και 50.000 σε κάθε αγροτική επιχείρηση στο τέλος Ιουνίου στο πρόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης

 

«Κάθε πληττόμενος αγρότης θα λάβει επιδότηση μέχρι 5.000 ευρώ και κάθε αγροτική επιχείρηση μέχρι 50.000 ευρώ», τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, παρουσιάζοντας το σχέδιο του υπουργείου για την επανεκκίνηση της αγροτικής Οικονομίας. Παράλληλα ο κ. Βορίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, τόνισε ότι τα χρήματα αυτά θα προέλθουν από ευρωπαϊκά κονδύλια και το συνολικό ποσό θα είναι περίπου 41.000.000 ευρώ. Επίσης θα επιδοτηθούν και οι κτηνοτρόφοι, αλλά από κρατικά κονδύλια.

 

Όπως είπε ο κ. Βορίδης, η τελική έγκριση από την ΕΕ για το πρόγραμμα αυτό θα δοθεί τον επόμενο μήνα και μέχρι το τέλος Ιουνίου θα ξέρουμε ακριβώς τα πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να επιδοτηθούν. Η δε διαδικασία θα γίνει μέσω πλατφόρμας του Υπουργείου, που είναι ήδη σε λειτουργία.

 

Ο κ. Βορίδης αναφέρθηκε και στο θέμα των ανέργων οι οποίοι θα θελήσουν να δουλέψουν σε αγροτικές εργασίες συγκομιδής, ξεκαθαρίζοντας πως θα συνεχίσουν να λαμβάνουν το επίδομα ανεργίας, παράλληλα με την αμοιβή τους.

 

Σημειώνεται ότι το σχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τέθηκε επί τάπητος και και στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών  Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης τέθηκαν οι ενισχύσεις με έως και 5.000 ευρώ ανά αγρότη και έως 50.000 ευρώ ανά επιχείρηση που πρότεινε ο ευρωπαίος επίτροπος Γεωργίας Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι για τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού μέτρου στήριξης από τα αδιάθετα κονδύλια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ).

 

Οι υπουργοί Γεωργίας τάχθηκαν στο σύνολό τους υπέρ του μέτρου, με κάποιους εξ αυτών – μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης – μάλιστα να ζητούν μετ’ επιτάσεως την αύξηση του ποσού ανά δικαιούχο αλλά και την αύξηση του προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αίτημα το οποίο όμως δεν έγινε δεκτό από τον ευρωπαίο επίτροπο, τουλάχιστον σε πρώτη φάση.

 

Αυτό που απομένει τώρα για την αποδέσμευση των κονδυλίων που θα δώσουν ανάσα σε χιλιάδες παραγωγούς που είδαν τις σοδειές τους αδιάθετες λόγω της πανδημίας και των όσων ακολούθησαν σε πανευρωπαϊκό επίπεδο – κυρίως με σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές – είναι η ψήφιση του χρηματοδοτικού μέτρου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Δικαιούχοι


Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης θεωρούνται όσοι παραγωγοί ή μικρομεσαίες γεωργικές επιχειρήσεις επλήγησαν από τα συνεπακόλουθα της πανδημίας του COVID-19 και μπορούν να τεκμηριώσουν ζημία. Μάλιστα, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθαρίζουν ότι το μέτρο αυτό δεν συμψηφίζεται με όσα έχουν ήδη ληφθεί (σε εθνικό ή ευρωπαϊκό επίπεδο) για τη στήριξη των πληγέντων παραγωγών ή επιχειρήσεων.

 

Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ με τις αρμόδιες κάθετες υπηρεσίες και εποπτευόμενους φορείς του ΥΠΑΑΤ διαβουλεύονται με τους θεσμικούς εκπροσώπους των κλάδων που επλήγησαν από τις επιπτώσεις της πανδημίας, ώστε να τεκμηριωθεί η επιλεξιμότητα στήριξής τους στο πλαίσιο του νέου μέτρου (τεκμηρίωση της ζημίας που έχει υποστεί ο κλάδος και καθορισμός του ύψους του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης). Επίσης, η διαχειριστική Αρχή σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επεξεργάζονται τις θεσμικές και τεχνικές παραμέτρους ενεργοποίησης και εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου.

 

Επιπλέον, της πρόβλεψης για ενεργοποίηση του νέου μέτρου, υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του ΠΑΑ και για την χρηματοδοτική ενίσχυση των παραγωγών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων που υλοποιούν επενδύσεις, έχει προβλεφθεί η ενεργοποίηση μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων, του Ταμείου Εγγυοδοσίας Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να μοχλεύσει πόρους της τάξης άνω των 400 εκατομμυρίων ευρώ για τη χορήγηση δανείων με ευνοϊκούς όρους από τις τράπεζες.

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ