Προειδοποίηση για αυστηρές κυρώσεις
Σιωπηρή παράταση μέχρι τον Ιούλιο θα έχουν οι ιδιοκτήτες, καθώς αμέσως μετά θα ενεργοποιηθούν τα κλιμακωτά πρόστιμα του Κτηματολογίου, με τους πολίτες που δεν συμμετείχαν στην διαδικασία συλλογής δηλώσεων να βρίσκονται αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις ανάλογες της ασυνέπειάς τους.
Οι επιμέρους λεπτομέρειες για το ύψος των ποσών που θα κληθούν να καταβάλουν θα ενσωματωθούν στο χωραταξικό νομοσχέδιο που αναμένεται το επόμενο δίμηνο να κατατεθεί στη Βουλή.
Πάντως, όπως εξηγεί στον Ελεύθερο Τύπο ο διευθυντής του Κτηματολογίου Στέφανος Κοτσώλης, θα υπάρξει ένας αλγόριθμος μέσω του οποίου θα συνδέονται οι αντικειμενικές αξίες των κατοικιών με την καθυστέρηση της υποβολής της αίτησης. «Ο φορέας έχει δώσει πολλές ευκαιρίες στους πολίτες για να έχουν όλο τον διαθέσιμο χρόνο να συμμετάσχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης και τώρα είναι η στιγμή να πάμε ένα βήμα παρακάτω. Το Κτηματολόγιο πρέπει να ολοκληρωθεί, γιατί πέρα από ότι είναι ένα απαραίτητο εργαλείο, υπάρχουν και πιέσεις από την Ε.Ε.».
Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται και στην πράξη, καθώς η κλεψύδρα μετρά αντίστροφα και η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης της χώρας πρέπει να πραγματοποιηθεί εντός του 2022, προκειμένου να μη χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια ύψους 85 εκατ. ευρώ.
Ετσι, οι πολίτες το αμέσως επόμενο διάστημα θα έρθουν αντιμέτωποι με χρηματικές κυρώσεις, ενώ οι πολύ ασυνεπείς δεν αποκλείεται να βάλουν το χέρι βαθιά στο τσέπη. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κλιμακωτά πρόστιμα προβλέπονται στον νόμο 2308/1995 που παραμένει ως σήμερα ανενεργός.
Ειδικότερα, τα πρόστιμα θα είναι κλιμακούμενα ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης στο Κτηματολόγιο και της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων. Για την εξυπηρέτηση των πολιτών πλέον σε πλήρη λειτουργία βρίσκεται το σύνολο των Γραφείων Κτηματογράφησης της χώρας προκειμένου να δεχθούν όσους ιδιοκτήτες δεν έχουν δηλώσει μέχρι σήμερα την ιδιοκτησία τους.
Ο… χάρτης
Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην υποβολή δηλώσεων είναι:
* Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά, Ιθάκη: 36,26%
* Λήμνος, Λέσβος: 28,79%.
* Σάμος, Χίος, Ικαρία: 46,50%.
* Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας: 44,19%.
* Λακωνίας: 44,9%.
* Κορινθίας, Αργολίδας: 44,88%.
* Μεσσηνίας: 52,8%.
* Ηλείας: 59,47%.
* Μαγνησίας/Σποράδες: 54,18%
* Ν. Ιωαννίνων/Θεσπρωτίας: 43,8% και
* Δυτικής Αττικής/Νήσων Αττικής: 28,13%.
Το Ελληνικό Κτηματολόγιο «καλεί για τελευταία φορά τους πολίτες που είτε δεν έχουν δηλώσει καθόλου την ιδιοκτησία τους είτε έχουν προχωρήσει σε δήλωση εμπρόθεσμης προσέλευσης και εκκρεμεί η οριστικοποίηση των δηλώσεών τους να το πράξουν άμεσα».
Σημειώνεται ότι πλέον η προσέλευση στα Γραφεία Κτηματογράφησης γίνεται αυστηρά κατόπιν ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια των πολιτών. Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 210 6505600 ή να επισκέπτονται την ιστοσελίδα του Κτηματολογίου www.ktimatologio.gr
Στα Γραφεία Κτηματογράφησης, σύμφωνα με τον φορέα, τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των πολιτών, όπως αυτά περιγράφονται λεπτομερώς στις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας. Να σημειωθεί, πάντως, ότι το τελευταίο διάστημα και λόγω της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η κίνηση στα Γραφεία Κτηματογράφησης μειώθηκε αισθητά, με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία συλλογής δηλώσεων σε πολλές περιοχές της χώρας.
Επικαιροποίηση
Βέβαια, το Κτηματολόγιο πέρα από τη συλλογή δηλώσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη, αναμένεται να «τρέξει» στις 18 Μαΐου την προανάρτηση σε Λαμία και Λιβαδειά, την 1η Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί η ανάρτηση της Αθήνας, ενώ εντός καλοκαιριού θα γίνει για ακόμα 10 περιοχές.
Ειδικότερα, η ανάρτηση αφορά τα στοιχεία που είχαν αρχικώς δηλώσει το 2008 οι πολίτες, τσέκαραν στη φάση της προανάρτησης και είναι η τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να επικαιροποιήσουν στον φορέα τις περιουσίες τους. Συγκεκριμένα, όσοι δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να το κάνουν, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα φανούν στο μέλλον ως «Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα».
Το διάστημα 22 Απριλίου – 24 Ιουνίου 2019 όπου εξελισσόταν η διαδικασία της προανάρτησης για την Αθήνα, αιτήσεις διόρθωσης στοιχείων έκαναν 15.046 πολίτες. Τα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, δηλαδή το Κεντρικό Γραφείο Κτηματογράφησης επισκέφτηκαν 25.874 άτομα. Από αυτούς δηλώσεις παρέλαβαν οι 8.652 και συμπληρωματικές αιτήσεις στοιχείων έδωσαν οι 2.156. Την ηλεκτρονική διαδικασία όσον αφορά τις αιτήσεις επανεξέτασης στοιχείων διάλεξαν 27.069 πολίτες.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις για στοιχεία διόρθωσης δικαιούχου ανέρχονται στις 5.546, για στοιχεία γεωτεμαχίου 804, για είδος δικαιώματος 1914, για διαφορά εμβαδού κτηματογράφησης/αμφισβήτηση ορίων 140, για λανθασμένο εντοπισμό 44, για μη εντοπισμό ακινήτου 29 και για στοιχεία τίτλου/μεταγραφής/εγγραφής 1900.
Η προανάρτηση της Αθήνας, με βάση τα στοιχεία που δηλώθηκαν το 2008, αφορά 544.682 φυσικά και 7.645 νομικά πρόσωπα, με το πλήθος των ακινήτων να είναι 726.951 ακίνητα και 56.377 γεωτεμάχια. Πιο συγκεκριμένα, το ποσοστό γεωτεμαχίων για τα οποία υποβλήθηκαν δηλώσεις ανέρχεται στο 96,6%, που σημαίνει ότι υποβλήθηκαν 1.538.128 δηλωθέντα δικαιώματα, εκ των οποίων τα 33.173 απορρίφθηκαν. Αντίστοιχα, 11.630 είναι τα δικαιώματα που προκύπτουν από στοιχεία τρίτων, τα οποία όμως δεν έχουν δηλωθεί.