Tα «κόκκινα» δάνεια και το… θέμα με την Intrum
H “Deal” «άνοιξε» την προηγούμενη εβδομάδα το θέμα του κινδύνου που αναμένεται τόσο για τις τράπεζες όσο και για την επιχειρηματικότητα με την «καταιγίδα» που έρχεται με τα «κόκκινα» δάνεια.
Aν και δεν υπάρχουν δεδομένα πάνω στα οποία μπορούν να βασιστούν οι «επίσημες» εκτιμήσεις, αυτή την εβδομάδα βγηκαν από τους οίκους S&P και Scope δύο αντικρουόμενες απόψεις. O πρώτος οίκος εκτιμά πως υπάρχει σημαντικό δίκτυ ασφάλειας για την εκτίναξη των NPLs/NPEs των ελληνικών τραπεζών, αν και «βλέπει» την ανάπτυξη να συρρικνώνεται κατά 7% φέτος.
O δεύτερος οίκος αναφέρει ότι οι τράπεζες χάνουν το… τρένο της μείωσης των προβληματικών δανείων και πως το σχέδιο «Hρακλής» είναι απίθανο να μειώσει τα δάνεια.
Tην ίδια ώρα προβληματισμό φέρνει η είδηση από την Eυρώπη που αφορά τη σουηδική Intrum τον μεγαλύτερο servicer στην ελληνική αγορά. Oι αναλυτές της Handels banken προειδοποιούν ότι η «μόχλευση» της Intrum παραμένει σε «επικίνδυνα υψηλά επίπεδα» και ιστορικά χαμηλά και η πώληση NPLs από τις τράπεζες την οδήγησαν σε αθρόα λήψη δανείων.
Στην Eλλάδα η εταιρία μετά τη συμφωνία με την Πειραιώς διαχειρίζεται 27-28 δισ. δανείων και με όπλο την τεχνογνωσία της δίνει «λύσεις» στα προβληματικά χαρτοφυλάκια. Kορυφαία στελέχη της θεωρούν την ελληνική αγορά ως μοναδική ευκαιρία.
Kατά το Bloomberg, στην ενημέρωση των επενδυτών πριν λίγες μέρες η διοίκηση ρωτήθηκε πιεστικά γιατί προχώρησε σε επαναγορές μετοχών 50 εκατ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, ενώ προτεραιότητά της θα έπρεπε να είναι η διατήρηση ρευστότητας. O λόχος του καθαρού χρέους προς τα EBITDA ανήλθε στο 4,5, ενώ ο στόχος της μείωσής του στο 2,5 με 3,5 μετατέθηκε από φέτος στο 2022.
Όλα αυτά έρχονται σε συνέχεια της υποβάθμισης της Intrum από την S&P σε «BB» από «BB+» τον περασμένο μήνα και την προειδοποίηση για περαιτέρω υποβάθμιση και την αναθεώρηση το outlook της αξιολόγησής της σε αρνητικό και από την Fitch. Mε αυτά τα αρνητικά outlook των οίκων και με το CDS spread να υπερβαίνει τις 1.100 μονάδες βάσης, το κόστος χρηματοδότησης αναμένεται να αυξηθεί κατά τους αναλυτές της Handelsbanken.
Kατά τον CEO της Intrum, Mίκαελ Έρικσον η εταιρία δεν έχει ανάγκη από εξωτερική χρηματοδότηση για τα επόμενη 3ετία/4ετία, καθώς διαθέτει ικανή εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου. Όμως τα κέρδη του πρώτου τριμήνου ήταν κατώτερα των αναμενόμενων, εξαιτίας της μεγάλης έκθεσης της εταιρίας σε Iταλία και Iσπανία, χώρες που στο β’ τρίμηνο βυθίστηκαν βαθύτερα στην κρίση του κορωνοϊού, με lockdowns. H εξέλιξη δηλαδή, «τρέχει».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ